95-66

Datum: zaterdag 18 oktober 2014 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden naar 4-0

Ook de vierde competitiewedstrijd leverde een zege voor Zorg en Zekerheid Leiden op. BC Apollo kon het in de eerste helft nog redelijk bijbenen (41-32), maar had na rust weinig meer in te brengen tegen de onvermoeibare Leidse ploeg: 95-66. "4-0", luidde het korte, maar duidelijke commentaar van Eddy Casteels.

Jeroen van der List is in de eerste Leidse aanval meteen succesvol met een driepunter. BC Apollo, versterkt met Reggie Keely, laat zich niet overdonderen en weet de achterstand om te buigen in een 3-5 voorsprong. Vervolgens krijgt Worthy de Jong uit het niets een technische fout. De Jong dacht de bal mee te krijgen, maar de arbitrage besliste anders. BC Apollo profiteert echter niet van dit buitenkansje.
Zorg en Zekerheid Leiden heeft het in de aanval moeilijk om tot vrije schoten te komen. Schoten van binnen de bucket worden goed verdedigd en de driepunter wil, op een tweede bom van Van der List na, nog niet vallen. Aan de andere kant bezorgt Keely de Leidse verdediging handenvol werk. De Amerikaan komt in dit openingskwart tot acht punten. In de laatste minuut lijkt Zorg en Zekerheid Leiden het duel open te breken. Door scores van Dylon Cormier en Van der List wordt een 21-16 voorsprong gepakt. In de buzzer maakt Joe Willman echter een fout. Bovendien krijgt Willman ook nog eens een technische fout daar bovenop. Dimeo van der Horst benut dan twee van de drie toegekende vrije worpen voor 21-18.

De tweede periode is nog maar net begonnen of Eddy Casteels wordt ook bestraft met een technische fout. De coach reageert fel na een laat gefloten fout van de zieke Rogier Jansen op Stefan Mulder. Via Dylon Cormier met een drive met bonus komt Zorg en Zekerheid Leiden even in het juiste spoor: 24-19. Voor heel even, want de vizieren staan bij de thuisploeg nog niet scherp. Na een driepunter van Keely nemen de Amsterdammers zelfs een 24-26 voorsprong. Kherrazi antwoordt echter aan de andere kant met een bommetje. Via een nieuwe driepunter van Van der List wordt het halverwege het kwart 32-28. Willman is vervolgens attent om een misdunk van De Jong om te zetten in een score. Via een droog jumpertje van Jansen wordt het zelfs 36-28, maar Zorg en Zekerheid Leiden kan niet doordrukken. Willman mist twee vrije worpen, De Jong wordt keihard geblockt, waarna BC Apollo terugkomt tot 36-32. Het is de jonge Jan Driessen die de scoreloze periode van Zorg en Zekerheid weet te doorbreken met twee rake vrije worpen. Diezelfde Driessen sluit de eerste helft af door een rebound op een eigen misser om te zetten in 41-32.

Halverwege het derde kwart valt de beslissing als Zorg en Zekerheid Leiden een 9-0 run plaatst (van 48-40 naar 57-40). Aanvallend zorgen De Jong en Jansen voor scores, terwijl de verdedigende druk balverlies en moeilijke schoten voor BC Apollo oplevert. Zorg en Zekerheid Leiden blijft doorgaan. Aanvallend worden veel rebounds omgezet in scores, waardoor het verschil in deze periode tot maximaal 22 punten oploopt, maar wordt afgesloten bij 69-51.

Na drie minuten in het vierde kwart zet Zorg en Zekerheid Leiden een nieuwe 13-0 run neer. Van 71-53 wordt het in één ruk 84-53. Jansen, De Jong en Kherrazi maken die run niet meer mee, want zij zijn door Casteels naar de kant gehaald. Het mooie is dat dit niet veel uitmaakt. Will Felder scoort de nodige punten onder de borden, waaronder ook een fraaie dunk die hij min of meer zelf opzet. Felder blockt in de verdediging een schot van Harvey van Stein en rent op de fasbtreak. Cormier schat zijn snelheid op waarde in en geeft een loepzuivere pass. Ook Kasper Averink begint nu te scoren, zelfs uit een aanvallende rebound. Het duurt niet lang of het publiek begint al ‘honderd’ te scanderen.

Vier minuten voor het einde brengt Casteels Adeola Morren bin het veld. Iedereen vindt het prachtig als Morren met een schotje ook nog weet te scoren. De wedstrijd eindigt uiteindelijk bij 95-66. “In de tweede helft zie je dat Apollo moe wordt en het niet meer kan volgen”, gaf Casteels na afloop te kennen. “Dan loopt het verschil snel op.”

Met een lach van oor tot oor deelt Jan Driessen na afloop handtekeningen uit. Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is voor de 17-jarige Noordwijker. Driessen speelde met enorm veel energie en liet zijn harde werken volgen door een paar fraaie acties. “Als ik in het veld kom, stop ik veel energie in de verdediging. Dat vind ik belangrijk.” Voor Driessen maakt het niet uit wie hij moet verdedigen. Vanavond mocht hij het een tijdje opnemen tegen Dimeo van der Horst en dat ging de jongeling goed af. Ook Casteels spreekt lovend over Driessen. “Hij werkt niet alleen hard, hij is intelligent en heeft spelinzicht.” Driessen reageert zoals je van een jonge speler mag verwachten. “Het gaat wel aardig ja.”