59-73

Datum: dinsdag 14 oktober 2014 · 20:00
Locatie: Boshoven, Weert

ZZ Leiden moeizaam naar winst

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond in Weert niet kunnen overtuigen. Pas in het laatste kwart gaf de formatie van Eddy Casteels gas en werd er nog afstand genomen van Maxxcom BSW: 59-73. Het was de tweede zege op rij in een uitwedstrijd, iets dat vorig seizoen slechts één keer voorkwam. Door de overwinning blijft ZZ Leiden bovenaan staan in de Dutch Basketball League.

Het gebeurde vorig seizoen een keer in de Vijf Meihal. Maxxcom BSW kon toen drie kwarten in het spoor van een ongeïnspireerd Zorg en Zekerheid Leiden blijven. In het laatste kwart trok Zorg en Zekerheid Leiden nog enigszins overtuigend de winst naar zich toe. Vanavond was het in Weert van hetzelfde laken een pak. Na drie kwarten hadden beide ploegen pas 45 punten achter hun naam staan. In het laatste kwart zette Zorg en Zekerheid een 14-28 score neer.

In tegenstelling tot eerdere wedstrijden begint Dylon Cormier in de basis ten koste van Mohamed Kherrazi. Cormier beloont Casteels voor zijn basisplaats door de eerste score voor zijn rekening te nemen, maar daarna antwoordt Weert met vier rake schoten uit vijf pogingen en kijkt de Leidse ploeg tegen een 9-2 achterstand aan. Casteels grijpt meteen in door Jeroen van der List, Will Felder en Cormier te vervangen door Kasper Averink, Kherrazi en Joe Willman, die zijn eerste minuten voor Zorg en Zekerheid Leiden gaat maken. Cormier is overigens binnen een minuut al weer terug voor Averink.

Na deze vroege achterstand lijkt Zorg en Zekerheid Leiden het lek boven te hebben. Via een score van Worthy de Jong en twee keer een and-1 van Cormier en Willman pakt Zorg en Zekerheid Leiden een 9-10 voorsprong. Jeremy Ormskerk, oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden in het seizoen 2006/2007, wil echter van geen wijken weten. Ormskerk schiet vanuit alle standen raak en is alleen al in de eerste helft goed voor 13 punten. Dat zijn er twee meer dan Cormier die naar de ring toe de ballen weer makkelijk weet af te maken.

Nadat het eerste kwart op 12-12 eindigt, zorgen Van der List en De Jong voor een 16-25 voorsprong halverwege de tweede periode. Het is voor rust het grootste verschil in de wedstrijd. Akeel Eduardo zorgt voor de terugkeer van de Limburgers door een driepunter raak te schieten en vervolgens de bal te stelen van Kherrazi (zes keer balverlies!). Als Ormskerk dan ook nog eens drie vrije worpen benut en aansluitend een drietje raak schiet, is het op een minuut voor het einde van het kwart weer 30-31. Weert krijgt zelfs nog een aanval, maar Willman blockt het schot van Roel Aarts en pakt meteen zijn zesde rebound. Een score van De Jong op assist van Rogier Jansen betekent 30-33.

In het derde kwart bakken beide ploegen er niet veel van. Minutenlang wordt er niet gescoord, maar speelt men driftig voor Sinterklaas door de ene na de andere bal weg te geven. Weert herstelt zich als eerste en pakt een 38-35 voorsprong, maar valt daarna weer stil. Met nog 2’21 te gaan in dit kwart schiet Jansen met een drietje Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 39-40. Na een dunk van Felder geeft De Jong opnieuw een assist aan Jansen voor wederom een driepunter: 41-45. Toch richt Weert zich nog één keer op. Na een balverlies van Jansen met nog drie seconden te gaan, brengt Ormskerk beide ploegen weer op gelijke hoogte.

In het laatste kwart beslist Zorg en Zekerheid met een 0-9 run de wedstrijd. Via vijf punten van Van der List en scores van Cormier en Jansen wordt het 45-54. Na een Limburgse score antwoordt Jansen met een driepunter. Met nog drie minuten te gaan, komt Weert terug tot 55-61. Twee opeenvolgende steals binnen een minuut van Cormier en De Jong, gevolgd door scores, brengen Zorg en Zekerheid Leiden definitief in veilige haven: 55-68. In de slotfase worden nog wat scores uitgewisseld om tot een 59-73 eindstand te komen.

Debutant Joe Willman leverde een nuttige bijdrage aan de Leidse overwinning. Sober spelend wordt Willman toprebounder met negen afkaatsers. En passant pakt hij ook nog zeven punten mee. Cormier wordt uiteindelijk de Leidse topschutter met 19 punten en een schotpercentage van 67%.

Deze wedstrijd maar snel vergeten en toewerken naar de volgende thuiswedstrijd, zaterdag aanstaande tegen BC Apollo Amsterdam. Dit duel in de Vijf Meihal begint om 20.30 uur.