70-85

Datum: zaterdag 11 oktober 2014 · 19:30
Locatie: KingsDome, Den Helder

ZZ Leiden boekt fraaie zege in Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste serieuze test doorstaan. Met name in de tweede helft werd (weer) het verschil gemaakt. Aan het Marsdiep werd Port of Den Helder Kings met 70-85 verslagen. Vooral Rogier Jansen en Jeroen van der List speelden in hun oude hal een prima partij.

Met nog twee minuten te gaan, wordt Dylon Cormier op de fastbreak gestuurd. De jonge Amerikaan heeft de bal niet meteen goed onder controle, waardoor hij zelf geen lay-up kan lopen en de bal ook niet op Jeroen van der List kan passen. Door het midden ziet hij echter Worthy de Jong aanstormen. Cormier bedenkt zich geen moment en gooit de bal in de handen van De Jong die vervolgens verwoestend uithaalt voor 63-82. De genadeklap was natuurlijk al lang uitgedeeld, maar dit was toch de kers op de taart.

In de eerste helft is het nog niet aan te zien dat Zorg en Zekerheid Leiden met ruime cijfers gaat winnen. De Leidse ploeg beleeft een zwakke start. Binnen twee minuten heeft Maurice Creek er al twee driepunters in liggen en kijken de Leidenaren tegen een 6-2 achterstand aan. Na vier minuten, bij 10-6, neemt Eddy Casteels een time-out.

Met succes, want na een prima aanval wordt Jeroen van der List vrijgespeeld voor een harde tweehandige dunk. Maar aan de andere kant schiet Branden Frazier er weer een driepunter in en neemt het verschil grote vormen aan: 15-8. Duidelijk is wel dat er meer lijn in het Leidse spel komt. De Jong en Mohamed Kherrazi zorgen voor 15-12. Kherrazi mist de bonus, maar de rebound is voor Cormier die de aansluiting verzorgt. Na een bommetje van Rogier Jansen komt ZZ Leiden via een dunk van De Jong voor het eerst op voorsprong: 17-19. Het slotakkoord is echter voor de thuisploeg die via vijf punten op rij van Cole Dickerson het kwart met een 22-19 voorsprong afsluit.

In het tweede kwart blijven beide ploegen elkaar op de hielen zitten. Met nog twee minuten te gaan, komt ZZ Leiden op een maximale voorsprong van vier punten: 35-39. Via Patrick Hilliman en Dickerson komt Den Helder weer op gelijke hoogte. De thuisploeg lijkt zelfs een voorsprong te nemen, maar Creek wordt afgefloten voor lopen. Net voor de middenlijn mag ZZ Leiden de bal innemen met op de klok nog anderhalve seconde. Van der List krijgt de bal in de loop aangespeeld van Kasper Averink en laat nog voor de middenlijn een schot los. Via het bord verdwijnt de bal door de ring: 39-42.

Na rust wordt het gaatje snel geslagen. Jansen bedient eerst Van der List op maat voor een bommetje, schiet daarna zelf uit de break een jumpertje raak en besluit de run naar 41-50 vervolgens zelf met een driepunter na een pass van De Jong. De Kings komen nog even terug tot vijf punten, maar zien daarna ZZ Leiden langzaam uit beeld verdwijnen. Via flink wat extra passes worden spelers geheel vrijgespeeld voor eenvoudige scores. Van der List sluit het kwart af met een fade-away jumper voor 52-62.

In het laatste kwart gaat ZZ Leiden verder. Will Felder scoort inside, Cormier pakt een rebound en gaat coast to coast voor een lay-up, Jansen rondt eerst een lay-up in traffic zonder problemen af en knalt daarna nog maar eens een bommetje raak voor 56-71. Verdedigend komt Den Helder er niet meer door. De Jong blockt Dickerson en een paar aanvallen later herhaalt Felder dat kunstje tegen Frazier. Met nog 3’32 te spelen bedient Jansen met een strakke baseballpass Cormier op maat voor 63-77.

De Helderse coach Jean-Marc Jaumin (er was vanavond een tweestrijd tussen twee Belgische coaches) gooit er nog maar eens een time-out tegenaan, maar dat sorteert weinig effect. Met nog 1’09 te spelen, bereikt ZZ Leiden de grootste voorsprong van 21 punten (63-84). Dat Den Helder in de laatste minuut nog wat punten maakt, doet niets af van de geweldige zege van ZZ Leiden.

Vorig jaar werd er twee keer redelijk kansloos verloren in Den Helder, dit keer was het een heel ander verhaal. ZZ Leiden oogt fitter dan de thuisploeg en blijft maar rennen als er ook maar even een kans is op een break. Zelfzuchtig spel is in dit team niet aanwezig, getuige de 19 assists. Zeven van die assists komen van de hand van Rogier Jansen die in deze wedstrijd aantoonde dat hij als een veldheer het team uitstekend kan leiden. Snel spel wil nog wel eens veel balverlies veroorzaken. Daar was vanavond ook geen sprake van. Negen turnovers is een prima aantal om een wedstrijd mee af te sluiten.

Coach Casteels was na afloop een tevreden man, te meer daar er nu ook on the road werd gewonnen. “Wij hebben een goede wedstrijd gespeeld.” Dat hij Kherrazi na rust met drie persoonlijke fouten achter zijn naam in het veld liet staan, zag Casteels niet als een probleem. “Mohamed Kherrazi is ervaren en professioneel genoeg om met een foutenlast te kunnen spelen.”

Net als Jansen speelde Van der List in zijn oude hal een puike wedstrijd. De lange forward werd topscorer met 16 punten (die titel moest hij wel delen met Worthy de Jong) en zag zeven van zijn tien schoten raak vallen. Dat hij een betere wedstrijd dan vorige week had gespeeld, kon Van der List niet ontkennen. “Het heeft geen zin om te forceren als het een keer minder gaat, dat zorgt alleen maar voor problemen. Vandaag liep het lekker. Die driepunter van de middenlijn? Ik sta daar niet lang bij stil. Het zijn gewoon drie punten.”