89-85

Datum: zondag 9 maart 2014 · 00:00
Locatie: Van Zweedenhal, Rijswijk

U20 komt tijd te kort

In de thuiswedstrijd tegen Lokomotief was de U20 van Zorg en Zekerheid nog kansloos ten onder gegaan met 16 punten verschil. In de Van Zweedenzaal in Rijswijk gin U20 een nieuwe uitdaging aan. Na een sterke tweede helft kwam ZZ Leiden tijd te kort om alsnog de winst te grijpen: 89-85.

Het begin was duidelijk voor de thuisploeg die met snel en gevarieerd spel al direct een voorsprong nam: 10-4 na drie minuten spelen. Dit verschil bleef het gehele eerste kwart tot 27-23 redelijk in takt. In het tweede kwart schoot Lokomotief heel zuiver. Het eerste gaatje valt bij 41-27. ZZU20 is niet scherp genoeg in verdediging en er wordt ook teveel balverlies geleden. De thuisploeg schiet in het tweede kwart vijf drietjes raak. De achterstand bij rust bedraagt zestien punten: 56-40.

Een redelijke aanval maar zwakke verdediging samen met teveel balverlies was het resultaat van de eerste helft. Dit moest veranderen wilde ZZU20 nog enige kans maken. Langzaam maar zeker herstelden de bezoekers zich. De verdediging werd scherper en er werd minder balverlies geleden. Van 69-51 wordt het uiteindelijk 75-66 na drie kwarten. Negen punten achter en Lokomotief kwam al in foutenlast. Bij 85-79 lijken de bezoekers met nog drie minuten te spelen de wedstrijd weg te gooien. Een foute pass in de aanval wordt direct met een driepunter afgestraft: 88-79. Echter, met twee snelle scores en een drietje is de stand getild naar 88-85. Met nog vijftien seconden te gaan, krijgt ZZ Leiden nog een keer balbezit. Er wordt gekozen voor een driepunter. Dat schot komt er wel, maar de bal draait helaas uit de ring; De daarna gemaakt persoonlijke fout en één benutte vrije worp zijn goed voor de statistieken. Lokomotief wint met 89-85.

Coach René Mulder was van mening dat zijn team vanaf het begin achter de feiten aan moest lopen. “We waren niet scherp genoeg in verdediging en leden te veel balverlies in de eerste helft. Herstel en wilskracht werd er wel getoond in de tweede helft. Jammerlijk is echter wel dat we achttien vrije worpen hebben gemist. Achteraf bleek dat fataal, want hierdoor kwamen we net wat punten te kort voor de winst.”