64-62

Datum: zaterdag 12 april 2014 · 16:00
Locatie: Landsmeer

U18 verliest cruciaal treffen

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft het belangrijke duel tegen Waterland met 64-62 verloren. In de slotfase knokte de ploeg zich van een achterstand van elf punten weer helemaal terug in de wedstrijd. De laatste steal werd echter niet succesvol afgerond, waardoor de Leidse ploeg met een 64-62 nederlaag huiswaarts moest keren.

Vandaag, zaterdag 12 april, spelen we uit tegen Waterland. En, we hadden het al op de site gelezen, Waterland ziet deze wedstrijd als dé wedstrijd om de vierde plaats veilig te stellen, noodzakelijk voor promotie. Hiervoor hebben ze werkelijk alles uit de kast gehaald. Een afgeladen tribune, cheerleaders, paaldanseressen van boven de zestig, metershoge boxen met supergeluid, vlaggen, spandoeken. Echt alles. Leuk hoor. Wordt het smerig of een goed gevecht? Want een gevecht.... dat wordt het. Op zeker!

De sfeer is die van een kampioenswedstrijd. Dit zijn dé wedstrijden. Spelers worden kameraden, een potje wordt een gevecht. Ik zie ze warmlopen, onze toppers in het blauwwit. Ik zou bijna zeggen: we schakelen over voor een live verslag naar Mart S. Ach, wellicht, ooit... in de toekomst....We gaan het meemaken. Martin is de coach. Muris is vanwege trieste familieomstandigheden niet aanwezig.

De spelers worden aan het publiek voorgesteld. Eén voor één komen ze het veld op De focus gaat om. Onder de muziek van Frankie Goes to Hollywood ‘When 2 tribes go to war’ wordt de laatste warming-up in hoog tempo afgewerkt. Spanning neemt bezit van de zaal. Tijd!

"Leiden Hard work". Buzzer gaat, een orkaan van geluid rolt over ons heen en we zitten in de wedstrijd. Sprongbal Leiden, ZZ vol naar voren. Gelijk mooi schot..mis. Waterland neemt over. Defense ZZ vangt Waterland op: eerste P voor ZZ. Eerste punten voor Waterland. ZZ verdedigt uit, bouwt op, creëert ruimte..lopen. Overname Waterland. Vrije worpen door Waterland verzilverd: 5-0 op het scorebord. ZZ naar voren, dringt aan en komt binnen: 5-2. ZZ gaat draaien: volgende aanval, nu ‘P’ voor Waterland, vrije worpen ZZ en 5-4! Volgende aanval: ZZ mist richting. Aanval Waterland onderschept door ZZ. ZZ neemt over en ..op voorsprong: 5-6 halverwege eerste kwart. Waterland voert spanning op, scoort en herneemt voorsprong. Time-out! Cheerleaders het veld op, dansje links, dansje rechts, cheerleaders er weer af en wedstrijd gaat verder. Eerst actie ZZ vindt het netje: 7-8. Snelle hervatting Waterland brengt voorsprong terug bij thuisploeg: 10-8. Vrije worpen Waterland levert ZZ rebound en, zes seconden later, verdiende vrije worpen op: 10-9. We kruipen dichterbij. 10-10 en nog drie minuten te gaan. Driepunter Waterland komt ongelegen: 13-10. ZZ blijft gaan en ‘versiert’ vrije worpen: 13-12. ZZ onderschept op de weg terug voorzet van Waterland; serie vrije worpen volgt: 13-14, 13-15 en 13-16. Tribune valt wat stil... ZZ blijft overeind zonder tot het gaatje te gaan. ZZ maakt vijfde teamfout. Waterland profiteert en brengt stand aan het einde van het eerste kwart op 15-16.

Tweede kwart, ZZ komt als eerste het veld op. Spel gaat verder (we zijn er nu toch hé?). Steal ZZ, opstomen naar de basket en ..mis. Waterland neemt over, en voorsprong: 17-16.Spanning neemt toe. Score én vrije worpen Waterland: 20-16. Waterland dreigt weg te lopen van ZZ: 22-16. ZZ rent mee en komt terug: 22-18. Nog zeven minuten. Aanval ZZ. Fout Leiden helpt Waterland in zadel: 24-18. ZZ heeft het moeilijk halverwege. Fout Waterland, bal ZZ. Doet er niets mee. Waterland wel en brengt stand op 26-18. ZZ komt terug. Mooie aanval, vinden elkaar snel: 26-20 én vrije worpen: 26-22.Mooie pass ZZ vol over het veld. Overtreding Waterland, pakt rebound op aanval ZZ en: 28-23. ZZ nu vol in de aanval: 28-25. ZZ is té fanatiek, Waterland profiteert en.. 30-25. ZZ moet nu bij de les blijven. Doet dat. Dringt aan, klok tikt..30-27. ZZ ruikt de stal, voert tempo op, beperkt de schade: 30-29 en ..rust. ZZ speelt zeker nog niet het maximale. Deze pot moet gewonnen kunnen worden.

Het derde kwart laat eenzelfde beeld zien. Beide teams ontlopen elkaar niet. Waterland op voorsprong, ZZ neemt over, waarbij Waterland dit kwart met een minimale voorsprong leidend afsluit: 48-46.

53-46 na twee minuten in het laatste kwart. ZZ ziet er niet goed uit. Iedereen bij ZZ doet z’n stinkende best! Daar is geen twijfel over. ‘P’ Waterland, vrije worpen ZZ. Stand blijft 55-46. Volgende poging ZZ gaat er wél in: 55-48. Met nog vijf minuten te gaan is het 56-52. Waterland maakt driepunter, brengt de stand op 59-52. Lijkt de nekslag. Achterstand ZZ loopt op tot elf punten. Als we de hoop al verloren hebben, komt ZZ langzaam weer overeind. Spanning is volledig terug als in de laatste anderhalve minuut van de wedstrijd ZZ terugkomt tot 64-58. Het wordt héél krap voor ZZ. Vijftig seconden en ZZ verpulvert de achterstand: 64-60. Nu wankelt Waterland. Achttien seconden. ZZ weet elkaar nu in hoog tempo te vinden. Waterland kijkt toe en kan alleen door pittige overtredingen ZZ van scoren afhouden. Volgende vrije worpen ZZ. En je voelt het al, alles klopt ineens: het spel, het tempo, het hart van de fans van U18: 64-61, 64-62.. Cheerleaders rennen gillend weg, paaldanseressen van 60+ worden met kramp afgevoerd. Time-out ZZ.. Is nu echt bloedje spannend. Nog twaalf seconden: balbezit Waterland, bouwt op voor genadeklap. ZZ maakt schitterende steal, sprint naar basket van Waterland en ramt de bal erin: verlenging!! Iedereen op de banken!! ….Helaas, ik kan het wel schrijven, maar het klopt niet. De lay-up ging 2 mm teveel uit koers en rolde weer uit het netje en.. tijd. Het had niet gehoeven, maar de eindstand van 64-62 staat op het bord en is, hoe zuur ook, de realiteit! De mannen hebben gevochten en zullen vannacht nog regelmatig wakker worden..