61-80

Datum: zondag 6 april 2014 · 17:00

U18 pas in vierde kwart onderuit

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft het niet gered tegen Uball. Tot in het vierde kwart wist de Leidse ploeg gelijke tred te houden met de ploeg uit Utrecht. Eén minuut fullcourt press bleek fataal voor Zorg en Zekerheid Leiden dat het balverlies telkens afgestraft zag worden met scores: 61-80.

Zondag 6 april. Vandaag staat de wedstrijd tegen Uball op de agenda. We spelen thuis. De tribune is goed gevuld. En ja, we moeten winnen. We spelen zoals bekend om de vierde plaats met Waterland. Waterland dat vorige week zéér verrassend won van Zwolle, die daarvoor 44 punten uit 22 wedstrijd had verzameld.. Nou het veld maar op en....knallen!

“Leiden hardwork " en game on. Sprongbal voor Uball. Eerste rebound voor ons. Vanaf begin superhoog tempo. Aanval ZZ. Interceptie Uball: eerste vrije worpen ZZ en..2-0. Spanning is bijna tastbaar. Aanval Uball.. lopen.. ZZ bouwt op, overname Uball. ZZ verdedigt met alles wat ze heeft: ZZ een P en Uball de vrije worp: 2-1. Zo Dan! Vette steal door ZZ en..pang! 4-1. Wordt/ is harde wedstrijd. Beide coaches schreeuwen. Blijf maar schreeuwen Uball. 6-2 ZZ!! Leiden knalt er echt keihard in, geeft alles. 10-6 halverwege. Time-out Uball. Dit wordt een pot met veel P’s, ben ik bang. Hervatting levert direct kans ZZ op. Vrije worp past precies: 11-6. ZZ passt dwars door het centrum, snelle balcirculatie. Guard duikt onder hoop armen door en. ..14-10. Is pot op hoog niveau. Elk foutje wordt afgestraft. Uball kruipt dichterbij. 14-12. Time-out is dit keer voor ZZ. Nu is het Uball dat z’n  kans  ziet, neemt én verzilvert.  Gelijk.. Uball maakt overtreding. Klein kansje ZZ en: voorsprong terug: 16-14. Uball komt terug en slaat gaatje. Zo vliegt eerste kwart voorbij en trekt de rook op bij een stand van 17-22. Zo dan, er wordt écht hard gespeeld. Ruik nog net niet de geur van verbrand rubber.

Klok loopt.. Uball valt aan, ZZ houdt stand met alles wat zij heeft! Vrije worpen ZZ. Mis. Punten, die we eigenlijk niet kunnen missen. Uball pakt puntjes wel: 17-24.Time-out ZZ. Misschien niet goed, maar wel heel erg spannend om te zien. Gevecht om de bal levert ZZ vrije worpen op: 18-25. Verbeten Leidse koppies weten van geen opgeven. Onze mannen lopen op hun tandvlees. Maar het loopt: 18-25 wordt 20-25, vrije worp en hop: 21-25. Zo spannend. Kan even niet meer typen. Uball, de tank uit de competitie, wankelt. Wat stinkt het: ZZ ruikt bloed, blijft vechten: 23-25. Iedereen wordt gek. Koffie valt om. So what? Koop nieuwe koffie! Ik betaal, maar ga uit mijn beeld! Vrije worp ZZ en zo goed! 24-25... Wat zeg ik? 25-25. En weer wordt aanval ZZ door Uball afgebroken ten gunste van vrije worpen. Voordat we die kunnen scoren: time-out Uball. Nog vijf minuten tot de rust. Houden we het vol? YES! ZZ werpt bal, armen graaien, lichamen draaien in elkaar, niemand kan erbij. Ha! We zien ‘m vallen: 27-25. Uball profiteert van téveel enthousiasme bij ZZ, komt langszij en versnelt: 27-29. ZZ piekt. Gelijk, en tjakka! Er overheen. Uball maakt gelijk. 31 beiden, nog drie minuten. Vrije worp ZZ....  33-31.Buzzer gaat: en ademhalen.. Rust met 37-36

Doek gaat op voor tweede de helft. Houden we het vol? Eerste actie Uball zakelijk geneutraliseerd. ZZ pakt op, weet elkaar snel te vinden. Zal het? Het zal: eerste punten weer voor ZZ: 39-36. Nog negen minuten in dit kwart. Iedereen bij ZZ vecht, gaat er vol voor. Ik ben trots op die gasten, ongeacht de eindstand! ZZ lijkt wel een intercity: 41-36. Nog zeven minuten. Aanval Uball. No score. Vrije worpen Uball: 41-39 en time-out voor ZZ.  Zes minuten te gaan: en gelijk .. Vijf minuten te gaan.. Aanval Uball: 41-43.. Spel gaat verder. Vier minuten. Coach ZZ windt zich op over arbitrage. Time-out ZZ, ZZ haalt adem, vol naar voren en.., zaal op z’n kop, maakt gelijk. Score Uball. Deze wordt gelukkig afgefloten wegens lopen. Drie minuten. ZZ verdedigt, vecht zich helemaal leeg. Twee minuten..  Aanval en score Uball: 43-45. ZZ  heeft geen tandvlees meer maar maakt wéér gelijk! 47-47. Zoemer gaat..... Zuurstof, kapje op, pilletje onder de tong en rustig ademhalen.

Tijd voor het laatste kwart. Uball staat er, ZZ krijgt laatste aanwijzingen en komt het veld in. Tot nu toe hebben de mannen van ZZ een absolute topwedstrijd gespeeld. Scheidsrechter brengt bal het veld in. Niet normaal: eerste punten gelijk weer voor ZZ. Voorsprong weer voor Leiden. Uball komt terug. Nog acht minuten tot einde wedstrijd. ZZ vol aan de bak. Uball door fout ZZ op voorsprong. Time-out ZZ: 51-53. Zeven minuten te gaan. En wat dan gebeurt, heb ik nog nooit eerder op dit niveau zien gebeuren. Uball scoort. ZZ verdedigt uit en Uball schakelt over op fullcourt press. En dan, dan is het paniek. ZZ kan de bal niet naar voren krijgen en verspeelt niet één, niet twee, maar vijf keer de bal. Binnen één minuut is het sprookje uit. ZZ heeft, ook na de time-out, geen enkel antwoord op de tactische zet van Uball. En ja, ZZ stort in en Uball komt bij kennis. Je moet erbij geweest zijn om het te geloven: eindstand 61-80.

De jongens hebben zó hard gevochten, waren zó succesvol maar werden volkomen verrast door de fullcourt press en wisten niet hoe hiermee omgegaan moest worden. Een duur leermoment, duur puntverlies.