48-57

Datum: zaterdag 22 maart 2014 · 13:00
Locatie: Groningen

U18 maakt geen fout in Groningen

De U18 van Zorg en Zekerheid Leiden moest zaterdag in het hoge noorden aantreden tegen RTC Groningen. In de strijd om de vierde plaats mocht ZZ Leiden geen punten verspelen. Dat gebeurde niet, hoewel RTC Groningen het de Leidse spelers behoorlijk moeilijk maakte. Via een 48-57 zege werden de punten weer mee teruggenomen naar Leiden.

Vandaag, 22 maart, spelen we in Groningen tegen de lokale RTC. Maar het had heel weinig gescheeld of er was vandaag helemaal geen wedstrijd geweest. Notulist had, o dom dom, niet goed opgelet en was naar de verkeerde hal gereden. Terwijl we lekker aan het warmlopen waren, bleek dat we dit keer in een andere hal speelden. En toen.. toen was het stress. Met twee keer de snelheid van het licht, dwars door Groningen en drie minuten voor tijd de zaal binnenstormend. De U 16 had een erehaag gevormd waardoor we naar binnen renden.

Pffff ..even bijkomen. Pilletje onder de tong en we krijgen onze eigen kleur alweer terug. We krijgen gelukkig wat extra tijd van de scheids. Kijken hoe die jongens het oppakken. In de auto gemerkt dat ze héél graag wilden spelen..

Leiden Hardwork en yes! Toch spelen. Sprongbal voor ons. Goede actie ZZ verijdelt scoren Groningen. Onze coach geeft druk aanwijzingen. Eerste punten voor ZZ: 0-2 na twee minuten. Vervolgactie ZZ en... Lopen.. Steal door ZZ, afhouden RTC, vrije worpen ZZ  en 0-3. Schotpoging RTC ..randje basket...en eruit. Overname ZZ, snel het veld over en de bal vult het Grunninger netje. Eerste punten RTC na vijf minuten: 2-5. ZZ neutraliseert gelijk. Volgende aanval ZZ levert vrije worpen op..100 % score. Eerste driepunter van de wedstrijd is ( jammer genoeg) voor RTC. En komen zo gelijk dichterbij want van 6-8 wordt het vervolgens 7-8. Tussenspurt ZZ brengt een 9-16 stand aan het eind van het eerste kwart op het bord. De korte voorbereidingstijd heeft gelukkig geen nadelige invloed gehad.

Tweede kwart.. RTC pakt de eerste punten: 11-16. Zeker geen stand waarbij we achterover kunnen leunen. Aanval RTC, overname ZZ, snel overspel en ..eerste punten ZZ van dit kwart staan genoteerd. Mindere defense van ZZ levert eigen goal ZZ op. Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt: 13-18. ZZ zwijnt een paar keer, maar ja, zolang kansen niet tellen maar punten wel, blijven wij voorstaan: 13-21, met nog vier minuten tot de thee. Time out RTC. Eerste actie én punten zijn weer voor ZZ. Is geen superspannende pot, tempo ligt wel hoog. 13-25 na acht minuten. Vervolgens maakt RTC twee driepunters en is het rust bij 25-31. Heeft RTC stiekem de achterstand weten terug te brengen tot zes punten.

Mag beetje peper in..... Eerste poging RTC, maar eerste punten gaan naar ons: 25-33 na drie minuten. RTC staat volledig vrij en scoort. Goed positiespel levert ZZ welverdiende punten op. Bal los, zoemer gaat en..2 points ZZ. RTC protesteert voor de statistieken: 27-37 halverwege kwart. ZZ schakelt bij, gaat beter samenspelen. Weten elkaar goed te vinden nu. 27-40, omdraaien, oppakken, naar voren en ..27-42. Time out RTC. RTC start met driepuntertje...en nog één... Op naar het laatste kwart bij 35-44. Dat doet RTC wel erg makkelijk, met die stiekeme driepuntertjes.

Wedstrijd is zeker Is nog niet in de pocket! Oppassen is de boodschap.. We staan vijfde, moeten vier worden. We moeten dus punten mee naar huis nemen...
Tijd voor laatste kwart loopt.. Vrije worpen RTC verkleinen onze voorsprong..36-44. RTC komt op stoom. Zaal wordt drukker….38-44. Oeps, nog maar zes punten voorsprong. ZZ brengt tijdelijk rust. Acht punten voorsprong. Aanval ZZ, nu het overzicht bewaren, positiespel uitnutten en.. tweede driepunter ZZ is binnen. Tien punten voorsprong. Veilig? Time-out ZZ. Coach geeft laatste aanwijzingen. Nog zes minuten. Elf punten voorsprong en ..vrije worpen ZZ. Voorsprong naar twaalf punten met nog vijf minuten op de klok. Mag nu niet meer fout gaan. En toch, toch komt RTC terug tot zes punten. Time-out ZZ. Zal toch niet? Nog drie minuten op de klok. Vrije worpen RTC. Shit (excuus). Wordt toch nog heel spannend met vier punten voor op RTC. Vrije worpen ZZ..tjakka! Zes punten voorsprong. Time-out RTC. Odorex momentje hier in Groningen. Twee minuten: 47-55. Laatste minuut.. P van ZZ, puntje RTC. Dertig seconden.. eindstand 48-57 in een tochtig Groningen.

Met een verhit gezicht scheppen we buiten een luchtje( om dit binnen te doen is vrij zinloos), voordat we ons in de auto’s vouwen en afdalen naar het wilde westen.