56-64

Datum: zondag 16 maart 2014 · 17:00

ZZ Leiden U18 laat kansen onbenut

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. In eigen huis ging de ploeg ten onder tegen laagvlieger Almere Pioneers: 56-64. Hierdoor staat deelname aan de Final Four nadrukkelijk op de tocht.

Vandaag, zondag 16 maart, ontvangen we Almere Pioneers uit, u raadt het al, Almere. Welke bespiegelingen gaan aan de wedstrijd vooraf? De opdracht is eenvoudig. Willen we nog een kans maken op de Final Four, dan moeten de punten vandaag in Leiden blijven.

Met een ‘Leiden Hardwork’ betreden de mannen van ZZ het veld en wachten de gasten op. Sprongbal voor ons, eerste actie ook, maar eerste punten gaan naar Almere. Tweede punten ook. Dertig seconden verstreken. Oké dan. ZZ draait stationair, waar Almere vol gas geeft: 2-10 binnen drie minuten. Time-out ZZ. Helaas, Almere is gekomen om de punten mee naar huis te nemen en laat dat zien ook: 4-14 halverwege. ZZ komt tot leven, acties gaan soepeler, spelers weten elkaar te vinden. Nu de basket nog. ZZ doet zijn best, maar het is Almere dat scoort: 7-20. ZZ gaat er echt voor, maar weet te weinig rendement uit de aanvallen te halen. 12-24, eind eerst kwart.

Bizar. Nagenoeg hetzelfde ZZ-team speelde twee weken geleden de absolute kampioen Landstede van de mat.

ZZ moet nu echt terug gaan komen! Almere is helaas spelbreker en opent de score:12-26, krijgt de smaak te pakken en doet het kunstje nog een keer: 12-28. En, ze waren toch in de buurt: 12-31, en door naar 12-33. Waar blijft ZZ? Er wordt zeker hard gewerkt door onze jongens. Is echter niet genoeg: 18-37 met nog drie minuten te gaan. ZZ brengt achterstand terug tot 15 punten, twee minuten voor rust. Almere breidt voorsprong verder uit naar 24-41 rust. Zowel eerst als tweede kwart verloren.

Gaat ZZ dit laten gebeuren? Dit is geen Zwolle of zo, maar, met alle respect, slechts Almere! Ahum.. Helaas, het derde kwart toont eenzelfde spelbeeld als de eerste helft. We gaan met 39-54 het laatste kwart in. Vijftien punten om goed te maken in de resterende tien minuten.

De eindstand is 56-64. Pardon? Is dit dan geen troosteloze wedstrijd geweest waarbij we ons de kaas van het brood hebben laten eten en een verdere vernedering in het vierde kwart ondergingen? Bijna. Notulist heeft geen verstand van het spelletje. Weet wel dat we heel lang, tot diep in het vierde kwart, zone gespeeld hebben, de tegenpartij als het ware hebben opgewacht onder onze eigen basket. Toen we in de laatste vijf minuten veel meer druk voorin gingen zetten, richting fullcourt press, bleven we veel dichter bij de basket van de tegenstander, konden fouten gelijk afstraffen én hielden we Almere veel verder van onze basket. We hebben de achterstand, die opgelopen was tot zeventien punten in een paar minuten teruggebracht tot vijf, JA VIJF, punten. Hadden we maar…

De aanval is de beste verdediging zei mijn opa altijd. De oude man had gelijk.