68-59

Datum: zaterdag 19 april 2014 · 14:00
Locatie: Vijf Meihal

U18 verslaat koploper Landstede

Zorg en Zekerheid Leiden U18 heeft voor een daverende verrassing gezorgd door in eigen huis koploper Landstede Basketbal met 68-59 te verslaan. Ondanks de winst zit de vierde plaats er voor Zorg en Zekerheid Leiden niet meer in.

Zaterdag,19 april. Vandaag ontvangen we de koploper, Landstede uit Zwolle. De voorlaatste competitiewedstrijd. Dit jaar so far 13 partijen gewonnen, 12 verloren. We gaan het daardoor nét niet redden om vierde te worden. We komen één wedstrijd te kort. Wat voor gevolgen dat voor volgend jaar heeft? We laten ons verrassen. De koploper op bezoek. Spannend wordt of we, na het nét niet van vorige week, ons kunnen opladen voor de match tegen de koploper.

We komen erin in de derde minuut bij een stand van 0-4. Het is gelukkig een echte wedstrijd. Tempo ligt hoog, initiatief bij Zwolle. ZZ is nog niet scherp genoeg. Eerste driepunter Zwolle: 0-7. Al vroeg in de wedstrijd een breekpunt. Nú moet ZZ gelijk al aanhaken anders…ZZ snapt dat, schakelt tandje bij en… Jawel! Óók een driepunter. Achterstand blijft overbrugbaar. Gevalletje ZIB (zeer irritante bezoekers) op de tribune. Fanatisme tot het gaatje. Zwolle is kampioen, maar speelt alsof het de NBA finale is. 5-11 halverwege. ZZ komt langzaam in de wedstrijd en voorkomt dat Zwolle verder wegloopt: 11-16, nog twee minuten. Time out ZZ. ZZ ‘heeft zijlijn’: in drie fasen brengt ZZ zichzelf in stelling:13-16, één minuut te gaan. Het is 17-19 bij de start van het tweede kwart.

Leiden vol erin, Zwolle schikt en schrikt: 19 beiden. En nu hoor je onze fans. Und jawohl.... 21-19. Whopp... 23-19 .. Lekkur... Zeven minuten to go...puntje Zwolle uit vrije worp...23-20. Spelt golft nu letterlijk op en neer. ZZ speelt niet voor zichzelf, de statistieken, maar als team. Wat jammer dat er niemand van het bestuur is. Het is toch echt ZZ dat speelt. Nu komt Zwolle weer in het ritme. Ja leuk, maar wij scoren... 25-22, und noch einmal: 27-22. Zwolle dringt aan, klopt aan de deur en komt binnen.. 27-24. We spelen wél tegen de ongenaakbare kampioen. Laat ‘ie maar ongenaakbaar blijven. Als wij maar scoren. Met een rood hooft staat coach Martin naast het veld, geeft aanwijzingen, beweegt mee met de jongens, is de zesde man! Komt die bal.. ja hoor. Het kan vandaag: 29-24! Vier minuten tot rust: 31-24. ZZ benut vrije worpen en bouwt voorsprong verder uit: 33-25,35-25. En, is dit echt waar? 37-25. Zwolle wordt in deze fase van de wedstrijd weggespeeld. Time-out Zwolle, laatste minuut. Driepunter Zwolle. .37-28. Steal ZZ, mooie actie en..41-30 ...rust.

Snel verder. Wordt nu écht leuk! Eerste punten voor Zwolle. Aanval ZZ…Over de achterlijn. Achterbal Zwolle, komen niet door defense ZZ heen, nemen vervolgens afstand, zoeken de ruimte en driepunter Zwolle. ZZ naar voren, steal Zwolle en.. weer driepunter Zwolle: 41-38. ZZ moet oppassen. Ineens is het hectiek over en weer, tribune leeft, voetbal is oorlog, ik heb nieuws: basketbal ook! Weg lome zaterdagmiddag. Emotie en zweet. Driepuntsworp Zwolle.. blijkt gelukkig nulpuntsworp. ZZ in de aanval. Heerlijke pot. Zwolle maakt gelijk. ZZ breekt uit, vindt elkaar snel en ..43-41. Vier minuten. Iedereen schreeuwt, de zaal vibreert. Drie minuten. Gelijk. Opbouw ZZ. Leiden sleept, beukt, trekt ...en ongelofelijk toch.. scoort. Stand 45-43.. Twee minuten. Hele vette actie ZZ, gejuich. Déze punten zijn voor ons! Het gaat maar door. Mensen, mensen, standje van 47-43 laatste minuut. ZZ houdt het hooft erbij (huh? Welk hoofd en waarbij?) en brengt met een ouderwetse boogbal de stand op 51-45. Gedaan? Normaal wel, maar vandaag niet! Vier seconden, ZZ richting basket, passing, bal wordt gelanceerd, buzzer gaat, bal zet daling in.. en ja hoor.. dit moet je zien om het te geloven:53-45.

Laatste kwart. Jammer, dat dit soort wedstrijden ook maar vier keer 10 minuten duurt. Flitsend samenspel ZZ op de vierkante meter. Weten elkaar blindelings te vinden. Leiden heeft de leiding, brengt Zwolle op 10 punten: 55-45. Coach Martin zal na het laatste signaal net zo verrot zijn als z’n spelers. Hij ziet wat de mannen niet zien, is écht de zesde man. Driepunter Zwolle: 55-51. Dom van Zwolle. ZZ neemt natúúrlijk gelijk wraak: 58-51.Zwolle vecht voor z’n laatste kans: 58-53. ZZ.. en o wat briljant: 60-53. Zwolle gaat vol, rebound ZZ met één hand niet genoeg: 60-55. Vijf minuten: 60-57 en time-out Leiden. Drie minuten. Kom op Leiden! Zwolle ruikt z’n kans en voert de druk op. En juist als ZZ het écht nodig heeft, valt ‘ie: de vette driepunter: 63-57. Opbouw Zwolle, opbouw onderbroken, steal ZZ, naar het bord en 65-57. Hectiek, emotie, irritatie, ZIB, alles. Aanval ZZ, ‘P’ Zwolle, en time-out Zwolle. Vrije worpen gemist door ZZ. Kans laten lopen. Zwolle kruipt dichterbij: 65-58. Laatste minuut: 66-59 en zijkant. Opbouw ZZ. Die gasten samen te zien spelen, is genieten. Eindsignaal brengt de ontzettend verdiende stand 68-59 op het scorebord. Met trots en respect.