54-76

Datum: zondag 16 februari 2014 · 17:00

U18 ten onder tegen Harlem Lakers

Harlem Lakers is een van de topploegen in de klasse waarin Zorg en Zekerheid Leiden U18 uitkomt. Beide teams stonden afgelopen zondag tegenover elkaar. In een emotionele, af en toe niet al te vriendelijke, wedstrijd moest de Leidse ploeg het duidelijk afleggen: 54-76.

Zondag 16 februari. Op het moment dat wij, de U18-1 heren van Zorg en Zekerheid Leiden, het veld op komen, krijgen wij door dat de Nederlandse vrouwen bij de 1500 meter in Sotsji de eerste, tweede, derde én vierde plaats veroverd hebben. Imponerend! Meer dan! Wellicht geeft het ons nét dat zetje extra.

Onze tegenstander is Harlem Lakers. Zij staan het hele seizoen al stijf in de top-3. En wij? Wij hebben de afgelopen weken een indrukwekkende opmars gemaakt. Komend van de zesde plaats, opgerukt naar de vijfde plek staan wij nu al enig weken op de vierde plek. Het wordt niet eenvoudig. Maar als we er écht voor gaan? Wie weet... Dan kan er van alles gebeuren..

‘LEIDEN HARDWORK’, de spelers betreden het veld. Scheids geeft teken en actie.. Sprongbal voor Lakers. Actie naar het bord. Goed blok ZZ! Tempo gelijk hoog. Aanval ZZ. Blijft bij poging. Lakers weten elkaar blind te vinden. ZZ verdedigt ten koste van ‘goede’ fout. Vrije worpen Lakers.. 0-2. Aanval ZZ, pass en.. uitgooi Lakers. Lakers strak naar voren. Oeps! Derde P ZZ in twee minuten.. Lakers heeft weinig kansen nodig: 0-4. ZZ probeert in de wedstrijd te komen. Bouwt op, dringt cirkel Lakers binnen, move naar de ring, schot en.. 2-4! Goed vervolg ZZ. Lakers bouwt op, ZZ verovert bal, zoekt kortste weg naar ring en.. gelijk met nog zes minuten te gaan. Gaat het ons lukken? Lange center Lakers moeilijk af te stoppen: 4-6. Lakers komen op stoom. Bij 4-8 vraagt ZZ time-out aan. Waar ZZ in de training geen ballen mist, maar ‘voor het eggie’ teveel kansen nodig heeft, kent Lakers dat probleem niet en loopt zo veel te makkelijk weg bij ZZ: 6-19 en einde kwart.

ZZ wil graag. Komt gretig het veld op. Lakers opent furieus met driepunter. En, om de Leidse hoop gelijk de kop in te drukken, scoort Lakers nog een driepuntertje! ZZ vecht er echt voor. Maar Lakers is in vele opzichten gewoon verder in hun ontwikkeling. Zowel tactisch als mentaal. 8-25 na drie minuten. ZZ onderneemt diverse doelpogingen, maar de ballen vallen drie keer achter elkaar aan de verkeerde kant van de ring. Je moet ook een beetje geluk hebben...ZZ krijgt lesje in basketbal. Ook in ‘onder de gordel’. Waar wij netjes en fanatiek spelen, weet Lakers onze spelers met verwensingen, subtiel uitlachen en uitlokken mentaal te raken. Is daar ook een ‘mental coach’ voor? Antwoord is ja! 10-33 na zes minuten. Het beeld van de wedstrijd blijft hetzelfde. Op naar de thee bij een stand van 18-37.

Derde kwart. Niets meer te verliezen. Gewoon lekker vrij spelen. 20-40 na één minuut. Aanval Lakers. Rand ring. Overname ZZ. En vrije worpen... en mis. ZZ geeft zeker niet op. Lakers mist gewoon weinig tot niets. 28-50 met nog vier minuten op de klok. En dan staat Leiden op. Driepunter, driepunter gelijk daar overheen. Mannen van ZZ komen weer overeind. Pakken het op. 38-55, 40-55.. Spel gaat over en weer. Dit kwart is, zei het nipt, voor ZZ. 42-59.

De vierde periode verloopt vol emotie. Lakers heeft de beste kaarten. En dan krijgt ineens een van de spelers van ZZ een technische fout. En mag de zaal verlaten. Uit de film blijkt later dat de ZZ-speler een P krijgt, vervolgens zijn gezicht naar de scheidsrechter draait en absoluut niet met zijn tegenstander bezig is. Dan roept de speler van Lakers iets, waardoor de speler van ZZ zich plots omdraait en hem ineens hard wegduwt. Wat de speler van Lakers hem toeriep, zullen we hier maar niet herhalen. Triest, maar ook dit is ‘eredivisie’. Hierna is ZZ van slag en is de kans op verder herstel verkeken. 44-72 na zes minuten. Eindstand 54-76.