75-53

Datum: zondag 23 februari 2014 · 13:00
Locatie: Zwolle

U18 maakt het koploper lastig

Zorg en Zekerheid Leiden U18 moest het afgelopen zondag in Zwolle opnemen tegen Landstede Basketbal. De koploper is nog ongeslagen na twintig wedstrijden. Daarin heeft U18 geen verandering kunnen brengen, maar driekwart van de wedstrijd deed Leiden het erg goed. Alleen in het derde kwart gaf de ploeg niet thuis en daar profiteerde Landstede dankbaar van: 75-53.

Vandaag, 23 februari, zijn we, Zorg en Zekerheid U18, onderweg naar Zwolle om te spelen tegen het ongenaakbare Landstede. Gewoon 40 punten uit 20 wedstrijden. Keihard de beste. Ik kijk in mijn achteruitkijkspiegel de bus in en heb eigenlijk een beetje medelijden met onze jongens. Ze lachen, doen vrolijk, maar van de gezichten is de spanning af te lezen. Iedereen kan wel zeggen: ga ervoor, niets te verliezen. Maar ik kan je vertellen dat veertig minuten zuivere speeltijd met je rug tegen de muur een opgave is! Zo, dat is eruit en nu de wedstrijd.

We worden omgeleid naar de reservehal omdat de Final 4 van de NEVOBO bezig is. Reservehal? Hoezo reservehal? In onze reservehal moet je doortrekken en het licht uitdoen.

Vandaag is Martin Houwaard de coach. Niet de meest dankbare wedstrijd voor een coach. Krijgt hij de mannen gemotiveerd? Warming-up met de bekende pokerfaces! En dan is het zover. Onze mannen lopen onverschrokken het veld op en staan klaar. Ieder z’n man en …gaan

Sprongbal voor ZZ. Leiden knalt er gelijk vol in! Eerste punten voor ZZ. Landstede bouwt op. Tenminste, Landstede probeert dat! Steal ZZ en warempel 0-4! Respect! Landstede reageert: 2-4. Aanval landstede, schot kaatst terug, rebound ZZ. ZZ neemt over, steekt snel veld over op weg naar basket Landstede, schot en.. mis.. maar, o wat mooi, ZZ pakt gelijk de eigen rebound en kadeng. We zijn er toch, laten we dan maar spelen ook: 2-6! Coach Martin geeft volop aanwijzingen, krijgt lekker kleurtje.. Wat heb ik het benauwd; o ja, adem blijven halen. Wat gebeurt hier? Spel gaat verder.. Mislukte actie Landstede. Rebound ZZ, vinden elkaar bloedje snel en daar gaan we weer, vol in de aanval. Al die ouders die thuis bleven, en dat waren ze bijna allemaal, die missen dé wedstrijd van hun zoons! ZZ blijft komen, Landstede veroorzaakt eerste vrije worpen ZZ. Twijfel? Hoezo twijfel: vrije worpen worden nog net niet gedunkt: 2-8! Landstede komt terug: 4-8. Landstrede weet niet wat haar overkomt. Shit. Als ZZ zo altijd speelt, dan moet elke tegenstander aan de Norit! Moment van twijfel bij Landstede: ZZ duikt gelijk op de bal, verovert die, weer vol naar voren en 4-10. Wat gebeurt hier? Is dit Lourdes? Op dit moment regeren onze mannen in het hol van de leeuw: 4-11! Halverwege. Ik weet dat dit zo niet door kan gaan, maar geniet zo van het moment! Wat? Dat kan toch niet: prachtige driepunter ZZ brengt stand op 6-14. Dan wisselt Landstede drastisch! Alle tweedejaars komen het veld in. Lijkt wel reünie.. Landstede komt terug tot 12-14. So what? Cool alsof het hun dagelijkse werk is, prakt ZZ de derde driepunter van de wedstrijd (en allemaal voor ons) in het netje: 12-17 en time-out Landstede!

Wat staan onze mannen hun mannetje. Met nog drie minuten te gaan, staan we afgetekend voor tegen de absolute nummer één van de poule. Landstede komt dichterbij. Het is natuurlijk wel Landstede. En gelijk…. Aanval ZZ en weer golft een aanvalspatroon over het veld. De voltallige hardcore fans van ZZ (alle drie) schreeuwen en springen. ZZ maakt gelijk. Landstede op voorsprong. ZZ pakt gelijk terug. ZZ op voorsprong. Nog één minuut.. En drie seconden voor tijd komt Landstede op voorsprong.. 23-21. Dit was fantastisch! Laat niemand binnen ZZ ooit nog zeggen dat dit team niet kan vechten! Had komen kijken! Complimenten voor coach Martin!

Nu het vervolg. Dit tempo is bijna niet vol te houden! Ik herken dit team niet. Hebben compleet lak aan de reputatie van Landstede! Vet! ZZ vol onder het bord: en weer pakken wij de eerste punten, komen zo weer gelijk: 23-23! Een echte wedstrijd in de top van de competitie… Landstede scoort en profiteert van vrije worp: 26-23. Landstede op stoom en dringt aan. Landstede forceert schotpoging, mist en wéér hebben we de rebound. ZZ, conditioneel ijzersterk, met drie moves naar voren, schot en.. no score: 26-23 na vier minuten. Uitbal ZZ. Blijft bloedspannend. Landstede blijft komen. Onze mannen hebben volle bak gespeeld en merken dat: 30-23.Time-out Landstede. 35-23 is de eerste serieuze voorsprong van Landstede. ZZ weg? Dacht ut niet! Opbouw ZZ, maakt het met goed positiespel Landstede nog steeds lastig. Vrije worpen ZZ: 35-24, 35-25. Nog vier minuten. Foutje ZZ, balverlies en 37-25. ZZ reageert met vette driepunter: 37-28. Landstede bouwt op, en dank je wel Landstede, wij gaan even verder als u het niet erg vindt en ja hoor: ongekend! Gewoon erin: 37-30 met nog twee minuten... Interceptie ZZ, strak naar voren, laatste minuut, gevecht voor en onder de basket. Achttien seconden en ... 39-31 en rust. De eerste helft was perfect! Iedereen heeft goed gespeeld. Er stond een team. Denk eraan! Landstede heeft dit jaar helemáál niets verloren.

Ik zal de rest samenvatten. Mijn bloedverdunners raken namelijk een beetje op. Waar de eerste helft er een intuïtief vertrouwen in elkaar was, waardoor het netje van ZZ constant gevonden werd, stagneerde dit in het derde kwart. Landstede scoort twaalf punten meer en het laatste kwart begint met stand van 57-37.

En het vierde kwart? Tjonge tjonge: van die gasten kun je alleen maar houden. Het vierde kwart was net zo’n gekkenhuis als de hele eerste helft. Gewoon niet normaal meer. Compleet leeg blijven onze duracelletjes gaan. De Landstede trein wordt gestopt. ZZ komt verder op achterstand, maar brengt dit terug tot twee punten.

Als de rook is opgetrokken, staat de eindstand van 75-53 op het bord en klappen wij hard voor elkaar: de spelers van ZZ en alle drie hun fans! Met een brede glimlach gaan we op weg naar huis. We hebben verloren van de koploper. Maar we hebben driekwart van de wedstrijd uitstekend gespeeld. We kunnen het. We hebben het. Talent, doorzet én plezier. Terwijl de chips door de bus keilt, verdwijnt het bordje met Zwolle langzaam uit zicht.