Datum: zaterdag 22 maart 2014 · 18:00
Team: U22
Locatie: Amsterdam

U20 laat punten achter in Amsterdam

Vrije worpen onder druk verzilveren is een belangrijk facet in een close game. Zorg en Zekerheid Leiden U20 gaf gisteren in Amsterdam niet het goede voorbeeld. Bij een achterstand van één punt mist de Leidse ploeg in de laatste minuut vijf van de zes vrije worpen. Daardoor strandt de inhaalrace (BC Apollo had eerder een 49-38 voorsprong genomen) en blijven de punten via 73-70 in Amsterdam.

In de Apollohal in Amsterdam speelde het ZZ U20 team zaterdag eind van de middag haar één na laatste wedstrijd in de competitie. ZZ neemt direct in het eerste kwart initiatief en loopt uit via 5-10 naar 8-15. Verkeerde verdedigende keuze van de bezoekers zorgen ervoor dat de thuisploeg weer aansluit naar 17-18 aan het eind van het eerste kwart. De ploegen blijven ook in het tweede kwart aan elkaar gewaagd, maar het is toch BC Apollo dat met de rust voorstaat: 38-36.

Een scoreloze periode van ruim vier minuten van ZZ Leiden zorgt ervoor dat de thuisploeg verder uitloopt. Van 45-36 wordt het dan 49-38. Dan volgt er een ommekeer in de wedstrijd. De verdediging loopt nu wel goed, de door Apollo opgezette press wordt nu wel goed uitgespeeld en na drie kwarten is de stand dan 53-51. Het laatste kwart blijft spannend tot het eind van de wedstrijd. De leiding in de wedstrijd wisselt per aanval en de slotminuut gaat in bij 68-67. ZZ leiden verzuimt dan de wedstrijd definitief naar zich toe te trekken door vijf van de laatste zes vrije worpen niet te benutten. BC Apollo wint dan de wedstrijd met 73-70.

“We hebben te wisselend gespeeld om de wedstrijd direct op slot te gooien”, constateert coach René Mulder. “Helaas schoten we geen enkele driepunter raak en lieten we elf vrije worpen onbenut. Dat is zuur als je uiteindelijk met drie punten verliest. Complimenten voor de (kleine) ploeg (acht spelers) die karakter toonde toen we van elf punten achter weer helemaal terug kwamen in de wedstrijd.”