90-56

Datum: donderdag 27 maart 2014 · 19:30
Locatie: Martiniplaza Groningen

Collectief falen leidt voor ZZ tot oorwassing

GRONINGEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft een geweldig modderfiguur geslagen op weg naar de bekerfinale tegen Groningen. GasTerra Flames was in de MartiniPlaza in het competitieduel veel en veel te sterk (90-56) voor de falende Leidenaren, die hun coach, maar ook de fans en elkaar in de steek lieten donderdagavond.

Waar Groningen even gas gaf, moest Leiden in de MartiniPlaza in de beginfase direct passen. Flames schoot uit de startblokken met bommen van Cashmere Wright en oude bekende Arvin Slagter. Nadat Josh Duinker vanaf de vrije worplijn de eerste Leidse punten op het bord had geschoten, ging GasTerra rustig door. Bekkering scoorde, alvorens Quentin Pryor 11-4 maakte en Leiden al vier keer de bal was verloren binnen drie minuten.

En de score liep verder op. Zonder Mohamed Kherrazi, die een blessure opliep aan zijn enkel en aan de kant bleef, was Leiden kwetsbaar onder het bord en via Dourisseau en Wright werd het 18-4. Het goede nieuws uit het Leidse kamp was zonder meer wel de rentree van DeJuan Wright. Na vijf minuten in het eerste kwart maakte hij weer zijn opwachting en scoorde ook direct voor 18-8. Zeker in de aanloop naar de bekerfinale van zondag is de terugkeer van de handige Amerikaan uitermate belangrijk.

Echt helpen deed het Zorg en Zekerheid Leiden in de eerste helft nog niet. Omdat ook Dan Coleman en Bekkering scoorden en slechts Duinker met een vrije worp iets terug kon doen, was het na tien minuten spelen 24-9. En het werd alleen maar erger. Leiden kwam er met geen mogelijkheid aan te pas en binnen drie minuten in het tweede kwart vluchtte Toon van Helfteren in een time-out na weer een 8-0 run. Coleman was een plaaggeest met vijf punten op rij en ook Jessey Voorn knalde direct een bom raak voor 32-9.

Gelukkig kreeg Worthy de Jong het even op zijn heupen, waardoor Leiden wel iets terug kon doen. Met twee driepunters en een veldscore schoot hij zijn ploeg iets dichter bij Groningen, dat duidelijk niet van plan was zich in te houden om wat krachten te sparen voor zondag. Het werd 41-17 en net toen Leiden heel even een moment leek te krijgen, sloeg de thuisploeg weer snoeihard toe. De fenomenale Cashmere Wright –hij schoot met 18 punten bijna evenveel punten raak als heel Leiden in de eerste helft- schoot de lichten uit met drie bommen op rij en bij 49-17 duizelde het de Leidse aanwezigen voor de ogen. Op onnavolgbare wijze deelden de Groningers klap na klap uit en een eenzame score van DeJuan Wright was slechts een hele kleine pleister op de wonden.

Het was een collectief falen op een miserabele avond. Schachtner gaf niet thuis, Holcomb-Faye wist niet meer waar hij het zoeken moest van wanhoop en Cunningham maakte meer persoonlijke fouten dan dat hij goede passes gaf. Bij een bizarre 57-19 ruststand mocht Leiden heel even met het schaamrood op de kaken naar de kleedkamer. Met 35 procent schot, 12 turnovers alleen al in de eerste helft en 26 tegen 11 rebounds in Gronings voordeel moest ZZ zich diep, heel diep schamen voor een wanprestatie van formaat en was het vooral ook heel pijnlijk voor Toon van Helfteren die door zijn spelers in de steek werd gelaten.

Laat ook zeker duidelijk zijn dat Groningen op oorlogspad was en een fantastische eerste helft speelde waarin ook wel alles lukte. De Noorderlingen vlogen en namen geen moment gas terug. In de tweede helft was dat niet heel veel anders, al was de wedstrijd natuurlijk totaal geen wedstrijd meer. Na 22 minuten spelen schoot Schachtner dan ook eindelijk zijn eerste punten op het bord en maakte Duinker, eigenlijk de enige met een enigszins aanvaardbaar niveau, een schotje.

Maar het waren speldenprikken die de fans van Groningen waarschijnlijk niet eens zagen. Het was en bleef een GasTerra feestje waar Leiden op deze avond een gewillig slachtoffer was. Met halverwege het derde kwart al een groot aantal van 16 keer balverlies, de helft van het aantal Groningse rebounds en geen enkele bezieling was het geen pretje voor iedereen die Leiden een warm hart toedraagt in de MartiniPlaza. Wright maakte nog wel een paar vrije worpen en zelfs het kwart werd gewonnen door Leiden (20-15), maar het kon niet verhullen dat het bij 72-39 na kwart drie nog altijd kommer en kwel was.

Veelzeggend was het feit dat nog geen enkele Leidenaar het na 30 minuten voor elkaar had gekregen om in de dubbele cijfers te belanden, iets dat toch niet gek vaak gebeurt in een wedstrijd op het hoogste niveau. Vroeg in het laatste kwart schoot Wright, de Groninger, zijn vijfde driepunter raak. Hij droogde sowieso over de hele wedstrijd genomen al zijn tegenstanders met gemak af. De puntloze Holcomb-Faye, die een geweldig modderfiguur sloeg met een karrevracht aan balverlies, in het bijzonder.

Zelfs tegen vijf jonge Nederlanders, Skelin besloot zijn belangrijke spelers logischerwijs wat rust te geven, kwam Leiden niet terug op een paar rake vrije worpen van Duinker en Cunningham na. De jonge honden waren gretiger dan het compleet lamgeslagen Leiden, dat blij was dat er een einde aan het duel kwam.

En zo moeten we het duel in Groningen maar gewoon gauw vergeten en aannemen dat zondag een totaal ander Leiden met een compleet andere instelling op het veld verschijnt in Zwolle. Een collectieve off-day in het kwadraat, zullen we maar zeggen. Het kan nu eenmaal gebeuren en de ploeg van Van Helfteren heeft iets goed te maken naar de coach. Maar ook naar de fans en met name ook naar zichzelf. Hopelijk te beginnen met een gelijkwaardige wedstrijd tegen hetzelfde Groningen, aanstaande zondag.