58-87

Datum: zondag 23 maart 2014 · 17:00
Locatie: Apollohal Amsterdam

'Makkie' voor Leiden in Amsterdam

AMSTERDAM - Zonder zich overmatig in te spannen heeft Zorg en Zekerheid Leiden de punten eenvoudig meegenomen uit Amsterdam. In een met name uitstekend tweede kwart en een kleine versnelling richting het slot van de wedstrijd werd het 58-87 tegen Apollo dat vrijwel niets in te brengen had.

In een wat kleurloze ambiance duurde het ruim twee minuten voor er een score op het bord verscheen. Dat gebeurde tweemaal achtereen vanaf de vrije worplijn door Berend Weijs. Beide keren was Mike Schachtner degene die de fout maakte. Vooral Leiden had even nodig om in de wedstrijd te komen. Sean Cunningham was als eerste succesvol na vier Leidse missers. Hij opende de score met een driepunter. Omdat ook Josh Duinker en Kevin Thompson hun eerste punten maakten, was het 2-7 en leek Zorg en Zekerheid Leiden wakker geschud.

Omdat Amsterdam er even niet uitkwam en Leiden begon te scoren, nam Hakim Salem een time-out. Ondertussen bleef Apollo bij vanaf de vrije worplijn en nam het zelfs brutaal een voorsprong met de eerste veldscore na dik zeven minuten spelen. Mark Ridderhof knalde een drietje raak voor 8-7. Worthy de Jong antwoordde met een score met bonus en Duinker was sterk onder de ring, waardoor de voorsprong van de thuisploeg niet van lange duur was. Toch was de conclusie na tien minuten spelen dat Apollo een schamele 16 procent schoot vanaf het veld en toch 'gewoon' in de wedstrijd zat bij 10-14.

Daarna was het echter gauw over met de thuisploeg toen Zorg en Zekerheid Leiden de touwtjes stevig aantrok en zowel verdedigend als aanvallend oppermachtig werd. De Jong wakkerde het vuurtje in kwart twee aan met twee handige acties waarmee hij zijn tegenstanders slim in de luren legde. Het werd 10-19 en een kleine versnelling was voldoende om simpel weg te lopen. Omdat Leiden verdedigend de zaken uitstekend onder controle had, had het zonder te imponeren niets te vrezen van het enorm zwakke Apollo dat vrijwel niet tot scoren kwam. Jos van der Laan maakte er 13-19 van, alvorens Leiden tien punten voorsprong nam mede door een geniale pass van Whit Holcomb-Faye op Mohamed Kherrazi die goed afrondde.

Mike Schachtner maakte na de tweede Amsterdamse time-out 13-25 en de verhoudingen werden hersteld. Schachtner knalde zijn eerste bom van de middag raak en bij 13-28 had Zorg en Zekerheid Leiden de tegenstander in principe al op de knieën. Daarbij kwam dat Amsterdam niet alleen dramatisch scoorde, maar ook geen enkele aanvallende rebound te pakken kreeg tot laat in de eerste helft. Kherrazi maakte vanaf de vrije worplijn 13-31 en een monsterscore was in de maak. Leiden denderde door en rondde een imposante 4-22 run af na de eerder genoemde score van Van der Laan.

Cunningham scoorde tweemaal knap, Kasper Averink dropte een bom en omdat Cunningham ook nog een bal raak zag vliegen pal in de zoemer voor de rust, was het 17-41 en speelde Leiden een prima tweede kwart. Na 2 op 12 rake Amsterdamse scores in het eerste kwart, deed de ploeg van Salem het in de tweede tien minuten niet veel beter met 3 op 13. Dat resulteerde in een bizar slecht percentage van 20 procent en mocht Toon van Helfteren met ruim 50 procent schot en een straffe verdediging tevreden zijn over zijn Leidse ploeg.

Opvallend genoeg scoorden twee van de 'sleutelspelers' bij Apollo, Lucas Steijn en Aron Royé, de gehele eerste helft niet. Eigenlijk was de enige die in de buurt kwam van een aanvaardbaar niveau bij de thuisploeg Berend Weijs. Vroeg in de tweede helft bleef Leiden Amsterdam dubbelen. Duinker schoot zich als eerste ZZ-speler de dubbele cijfers in voor 22-45 en even later ook 23-47. Met een bom voor 28-50 maakte de doorgaans sterke guard Royé dan ook eindelijk zijn eerste punten.

Zorg en Zekerheid Leiden liet de touwtjes vervolgens wat vieren. De ploeg maakte zich in de tweede helft logischerwijs niet heel druk meer en zorgde er voornamelijk voor dat het niet tegen onnodige blessures aanliep en niet te veel energie verspilde op weg naar de twee ontmoetingen met Groningen in de komende week, eerst voor de competitie donderdagavond in de Martiniplaza en dan de bekerfinale van zondag. Bij 35-52 nam Toon van Helfteren toch even een time-out om zijn manschappen vermanend toe te spreken na een matige periode.

Dat hielp, want opnieuw trok Leiden de teugels wat aan en speelde het met Amsterdam. Een 0-7 run volgde onder meer door twee driepunters op rij van Holcomb-Faye en bij 35-59 haalde Salem zijn pupillen weer even naar de kant. Met opnieuw een buzzer-beater van Cunningham was het na het derde kwart 42-64.

Het vierde kwart kon net zo goed schriftelijk afgedaan worden. Veel sleutelspelers kregen wat extra rust bij Leiden en langzaam namen de bezoekers nog wat verder afstand van Apollo dat ook de motivatie niet echt meer kon opbrengen. Het verschil liep weer op tot ruim 30 punten na een nieuwe 9-0 run van Leiden. Opvallend was de double-double van Kevin Thompson (10 om 10) en de vijf Leidse spelers in de dubbele cijfers, ondanks een vroege beslissing een prima Leids rapport aan het einde van de rit. De Amsterdamse lijdensweg eindigde bij 58-87.