83-71

Datum: woensdag 19 maart 2014 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje Leeuwarden

ZZ Leiden bewijst zichzelf geen goede dienst

LEEUWARDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft het in Friesland lelijk laten afweten. Aris Leeuwarden maakte in het derde kwart gehakt van de Leidse ploeg (22-7) die in de vijf voorgaande wedstrijden van dit seizoen nog nooit van de Friezen had verloren. Zorg en Zekerheid Leiden werd door de 83-71 nederlaag verder vastgezet op de zesde plaats, waar een vierde plek binnen bereik lag.

De laatste paar weken speelt de ploeg van Toon van Helfteren redelijk tot goed. Aris Leeuwarden werd in de halve finale verslagen, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden voor de derde keer in vijf jaar tijd in de bekerfinale staat. Hoogtepunt was de thuiswedstrijd tegen Den Helder Kings. Alles kwam er in één keer uit en de Heldenaren kregen een behoorlijk pak op de broek.

De winst op Den Helder bracht Zorg en Zekerheid Leiden op twee punten van Landstede Basketbal, dat probeert om de vierde plaats, die recht geeft op thuisvoordeel in de eerste ronde van de play-offs, veilig te stellen. Doordat Landstede Basketbal zelf van Den Helder Kings won en Zorg en Zekerheid Leiden in Leeuwarden onderuit ging, is het verschil met de Leidenaren weer opgelopen tot vier punten. De vierde plaats is voor Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds binnen bereik. De laatste wedstrijd van het reguliere seizoen, als Zorg en Zekerheid Leiden gastheer is van Landstede Basketbal, zou wel eens bepalend kunnen zijn wie het thuisvoordeel in de play-offs heeft.

Dan zal Zorg en Zekerheid niet uit hetzelfde vaatje van vanavond moeten tappen. Van de elf driepuntspogingen ging er slechts één door de ring. Aris deed dat heel wat beter met 13 uit 24. Ook de prestaties van enkele spelers vielen zwaar tegen. Mike Schachtner kwam niet verder dan twee punten (en vijf persoonlijke fouten), Whit Holcomb-Faye kwam tot zes punten en een schotpercentage van 22,2%. Mohamed Kherrazi kwam tot 25% en Sean Cunningham werkte tegen 37,5% af. Teleurstellende schotpercentages natuurlijk en daar win je geen wedstrijden mee.

Aris pakte meteen een 6-0 run en liep op de cruise control verder weg van Zorg en Zekerheid Leiden. Toch herstelde de Leidse formatie zich aan het eind van het eerste kwart en in de tweede periode. Dat had de ploeg vooral te danken aan Kevin Thompson die in een kort tijdsbestek voor acht punten tekende. Dat was de aanzet om een 21-14 achterstand om te zetten in een 26-30 voorsprong. Verder liet Aris het niet komen en Zorg en Zekerheid Leiden had een score plus rake bonus van Josh Duinker nodig om met een 37-37 stand te gaan rusten.

In de derde periode viel Zorg en Zekerheid Leiden na de 39-39 van Schachtner vijf minuten lang stil, waar Aris Leeuwarden gewoon doorging met een 7-0 run. Thompson kwam even tussendoor met één rake vrije worp, maar daarna was het weer helemaal Aris. Pas bij 56-40, anderhalve minuut voor het einde van de periode, brak Duinker de ban met twee vrije worpen. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het dramatische derde kwart af met een 59-46 achterstand.

Optimisten hadden nog hoop en wezen op de 62-50 achterstand van Zorg en Zekerheid in Zwolle, toen er alsnog werd gewonnen van Landstede. Zo ver kwam het niet. Na 2,5 minuut spelen in de laatste periode nam Aris via Nate Healy een 67-50 voorsprong, meteen het grootste verschil in de wedstrijd. Tegen het einde van de wedstrijd leefde Zorg en Zekerheid Leiden nog even op toen een 70-54 achterstand binnen een minuut verkleind werd naar 70-60. Een driepunter van de Friese uitblinker Jan van der Kooij maakte echter een einde aan de illusies van Zorg en Zekerheid Leiden. Aan het eind van de wedstrijd gaf het scorebord 83-71 voor de thuisploeg aan en stond Zorg en Zekerheid Leiden weer met beide benen op de grond.