78-94

Datum: donderdag 28 november 2013 · 20:00
Locatie: Kalverdijkje Leeuwarden

Sterke slotfase brengt Leiden de zege

Lange tijd had Zorg en Zekerheid Leiden het lastig in het Kalverdijkje tegen Aris, maar in het vierde kwart zorgde een 0-13 run voor het beslissende gat. Uiteindelijk viel de zege hoog uit (78-94) en scoorde Leiden er toch nog lustig op los. De punten waren daarmee natuurlijk het belangrijkste in een zeer vermakelijke wedstrijd.

In een duel zoals je die mag verwachten op basis van het verleden, een hoog tempo en veel scores van beide kanten, bleef het in het sfeervolle Kalverdijkje constant dicht bij elkaar. Mede door een lekkere driepunter en een mooie drive naar de ring van Mike Schachtner werd het 8-8. Mohamed Kherrazi en Josh Duinker schoten 8-12 op het bord, maar los kwam Leiden niet tegen de stugge Friezen. Bij 14-17 schoot de nieuwkomer Nathan Healy bij de thuisploeg zijn eerste punten op het bord.

Aris kwam zelfs weer op voorsprong door een razendsnelle uitbraak en een mooie bom van Tjoe de Paula voor 21-19. Jason Conrad werd hard en onreglementair geblockt door Jesse Markusse en hij bepaalde met twee rake vrije worpen de eindstand van het eerste kwart op 21-21. Ook daarna bleef het gelijk opgaan in een leuke wedstrijd waarin veel gebeurde. De Paula schoot weer een drietje raak en Darius Theus bracht bij 28-21 het eerste echte gaatje op het bord. Lang kon de thuisploeg niet van die voorsprong genieten, want Leiden vocht zich onder leiding van de wederom uitstekende Duinker en Whit Holcomb-Faye terug naar 30-31.

Tot aan de rust was een heerlijke alley-oop pass van Holcomb op Duinker die binnendunkte het hoogtepunt. De 45-43 ruststand was vooral te danken aan de sterke Duinker die met 7 op 7 rake schoten met 16 punten topscorer was aan Leidse kant. Beide ploegen noteerden een ruim 54 procent schotpercentage en eigenlijk als altijd werd er weer veel gescoord tussen beide teams.

Ook na de rust bleef het spannend en doeltreffend. Tjoe de Paula frommelde een bal binnen, dropte een bom en schoot twee vrije worpen raak. Samen met een driepunter van Healy die een heel aardig debuut kende voor de Friezen, stond het ineens 57-50 en moest Leiden even passen. Een drietje van Dexter Hope betekende zelfs 62-52 en Leiden was serieus in last. Juist die score schudde de ploeg gelukkig wakker.

Kasper Averink doorbrak de slechte fase met een knappe driepunter en weer Duinker schoot zichzelf naar 20 punten. Een vrije worp van Averink, een bom van Cunningham en een score van Mike Schachtner completeerden een 0-11 run en het was 'gewoon' weer 62-63. Door vrije worpen van Darius Theus mocht het wat lamgeslagen Aris nog een minimale voorsprong koesteren bij het ingaan van het laatste kwart.

Daarin leek het nog even spannend te worden door prima scores van Steven Lumpkins en de onzichtbare Tim Kamczyc. Maar Leiden toonde zijn hart en werkte snoeihard voor iedere bal. Jason Conrad dunkte knap binnen en raakte ook de toegekende bonus vrijeworp. Holcomb deed zijn oude ploeg pijn met een turnaround jumpertje voor 72-74 en in de aanval erna nog wat meer met een driepunter. Bij 72-77 moesten de Leeuwarders een time-out nemen om geen voortijdig einde aan de wedstrijd te maken.

Maar de beer was los bij Zorg en Zekerheid. Cunningham en twee keer De Jong die ook nog eens een fantastisch block in huis had brachten de beslissing. Na een 0-13 run was het 72-81 en gezien het wedstrijdbeeld was die versnelling beslissend. Een vrije worp van Theus doorbrak de negatieve spiraal voor Aris, maar het was inderdaad te laat. Holcomb schoot zich met nog eens vier punten naar 16 punten totaal voor 75-90 en de wedstrijd was binnen. Jongeling Yannick Franke had het laatste woord en bij 78-94 had Leiden de punten in de tas en maakte het de meeste punten dit seizoen.