70-61

Datum: zaterdag 23 november 2013 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

Duel in Martiniplaza duurt kwart te lang

GRONINGEN - Zorg en Zekerheid Leiden deed lang heel aardig mee in de Martiniplaza, maar het duel tegen de GasTerra Flames duurde net een kwart te lang. In een niet altijd mooie, maar wel spannende en intensieve wedstrijd werd het uiteindelijk nog ietwat geflatteerd 70-61.

In een zowel defensief als offensief gelijkwaardig openingskwart bepaalden bij Zorg en Zekerheid Leiden vooral Worthy de Jong en Sean Cunningham wat er gebeurde op het veld. De Jong opende het bal in de volle Martiniplaza, alvorens Jason Dourisseau en Jeff Robinson de eerste Groningse voorsprong op het bord schoten. De Jong pakte vervolgens al zijn vierde rebound in bijna vier minuten speeltijd en raakte een vrije worp.

Cunningham en Quentin Pryor wisselden drietjes uit en omdat Cunningham zich vanaf de vrije worplijn naar 6 punten schoot, bleef het defensieve duel volledig in evenwicht. De Jong bepaalde het einde van het kwart op 11-11, op aangeven van opnieuw Cunningham. Bij de start van het tweede kwart raakte Leiden het vervolgens even helemaal kwijt. De ene na de andere bal werd kinderlijk eenvoudig weggegooid en ondanks een bom van Whit Holcomb-Faye schoot Gasterra middels een 8-0 run in een minuut opeens naar 19-14.

Leiden vluchtte logischerwijs in een time-out en opnieuw de uitstekend spelende Cunningham nam zijn ploeg bij de hand. Met een driepunter knalde hij Zorg en Zekerheid naar 19-17 en voorkwam daarmee een voortijdige spurt van Groningen. Cashmere Wright profiteerde even daarna van slordig balverlies van Yannick Franke en bij 25-19 nam Van Helfteren opnieuw een time-out. Het pleitte voor Zorg en Zekerheid dat het keihard bleef knokken en het harde werken wierp zijn vruchten af.

Josh Duinker schoot Leiden vanaf de lijn naar 25-21 en dunkte even daarna 27-23 op het bord. Dourisseau verschafte Groningen weer wat lucht met een prachtige bom, maar weer sterkhouder Cunningham beantwoordde voor 30-26. Het waren de driepunters die ZZ op dat moment in de race hielden. Mike Schachtner maakte er 33-31 van en weer Cunningham besloot een geweldige eerste helft met zijn vierde bom van de avond, voor 34-34.

Ook na de rust bleef het onverminderd een bloedstollend spannende wedstrijd, waarin veel fout ging, maar waarin de spanning veel vergoedde. Weer leek Leiden te slapen aan het begin van het derde kwart, maar Mike Schachtner knalde zijn ploeg wakker met een driepunter voor 38-37. Na een score van Robinson antwoordde de Amerikaan opnieuw en ook was hij verantwoordelijk voor wederom een Leidse voorsprong bij 40-41.

Zorg en Zekerheid bleef vervolgens even aan de goede kant van de score hangen en via een prachtige drive van Whit Holcomb-Faye werd het 44-47. Toch was het slotakkoord van het kwart voor de thuisploeg. Scores van Jason Dourisseau en Thomas Koenis gaven GasTerra een nipte 50-47 voorsprong aan het einde van kwart drie.

In het laatste kwart schakelde Groningen een tandje bij. Leiden kon daar niet in mee en bleef te lang droog staan. Ruim 2 minuten scoorde Leiden niet en omdat GasTerra dat wel deed via onder meer twee sterke scores van oud-Leidenaar Ross Bekkering, was het opeens 61-54 en nam Leiden nog maar eens een time-out. Maar het was te laat. Er was wel degelijk iets te halen in de Martiniplaza, maar het duel duurde gewoonweg een kwart te lang.

In het slot lukte er niet veel meer en verloor Leiden de hoop op een goede afloop. Dourisseau liep ondanks een full-court press van Leiden kinderlijk eenvoudig door voor 64-56 en de driepunter van Whit Holcomb-Faye kwam te laat. Vanaf de vrije worplijn faalde Groningen niet en daarmee was het over en uit voor Zorg en Zekerheid. Uiteindelijk liep het verschil nog onnodig behoorlijk op tot 70-61, maar dat was toen het leed helaas al geschied was.