77-63

Datum: dinsdag 19 november 2013 · 17:30
Locatie: Joensuu Areena

Opnieuw geen winst in Europa

Ook de derde wedstrijd in Europees verband heeft voor Zorg en Zekerheid Leiden geen winst opgeleverd. In Finland was Leiden niet goed genoeg om het Kataja Basket echt lastig te maken. De ploeg van Toon van Helfteren vocht hard, kwam tot twee keer toe terug van een achterstand, maar moest uiteindelijk toch een 77-63 nederlaag slikken.

Leiden begon wat slordig aan de wedstrijd, maar bleef wel constant bij de Finnen in de beginfase. Josh Duinker dunkte de eerste Leidse voorsprong op het bord (2-4), alvorens Renaldo Major en Mike Morrison beiden vijf punten maakte en het ineens 10-4 stond. Zorg en Zekerheid, gesteund door een kleine delegatie uit de Sleutelstad, schakelde een tandje bij en Worthy de Jong en Whit Holcomb-Faye scoorden voor 12-12. Drie drietjes op rij van de vlijmscherpe Fin Antti Kanervo bracht 21-17 op het bord en met beiden 61,5 procent schot aan het eind van het eerste kwart, was er bij 25-19 nog weinig licht tussen beide ploegen.

Voor de rust wilde Kataja afstand nemen en via opnieuw Kanervo en Morisson werd het 32-21. Mike Schachtner stopte met een bom een 7-0 run. De Jong kreeg het publiek op de banken met een heerlijke alley-oop op aangeven van Mohamed Kherrazi. Vier punten later van de zeer behoorlijk spelende Whit Holcomb-Faye was het weer 36-32 en was een offensief opnieuw neergeslagen. Een score in de zoemer van Jason Conrad voor 42-36 hield de schade beperkt bij het ingaan van de rust.

De zes punten verschil bij het zeer behoorlijke Kataja was niet onverdienstelijk van Leidse kant. Verdedigend zal er bij Toon van Helfteren nog wel het een en ander voor verbetering vatbaar zijn geweest, maar Zorg en Zekerheid bleef in de wedstrijd hangen. In de derde tien minuten leek het beslissende gat te worden geslagen door de thuisploeg. Een 7-0 run betekende 49-36 en weer een bom van Kanervo bracht zelfs 54-40 en het grootste verschil tot op dat moment op het scorebord.

Net toen het rafelige koord leek te breken bij Leiden, keerde het tij nog een keer. Worthy de Jong toonde zijn leiderscapaciteiten en nam zijn ploeg bij de hand. Mede door zijn scores, samen met die van Holcomb-Faye en een drietje van Schachtner, completeerde ZZ een 9-0 run richting het einde van kwart drie en was er bij 56-52 zelfs nog gegronde hoop voor de Leidenaren.

Echter, de krachtsinspanning was schijnbaar te groot geweest om definitief terug te keren in de wedstrijd. Opnieuw Schachtner maakte er nog 58-54 van, maar dat bleek de aanleiding voor een fikse versnelling van Kataja, waarop Leiden geen antwoord meer had. Met de sterke Mike Morisson en scherpschutter Antti Kanervo voorop in de strijd snelden de Finnen naar 68-54 en daarmee was het verzet nu daadwerkelijk gebroken. De Jong, die wel lekker door bleef scoren, doorbrak de run voor 68-56, maar de tijd begon te dringen.

Omdat Kataja bijna perfect bleef vanaf de vrije worplijn, het zou eindigen met 23 op 27 tegen ruim 85 procent, kreeg Zorg en Zekerheid geen enkele kans om nog dichterbij te komen. Leiden kwam daarnaast in de slotfase niet meer tot scoren en nam zijn verlies, de derde op rij in Europees verband. Vrije worpen van Holcomb-Faye gaven de 77-63  eindstand nog een iets beter aanzicht, maar ondanks goede periodes in de eerste helft en halverwege het derde kwart, was Leiden uiteindelijk niet bij machte om door te drukken tegen de sterkere Finnen.