76-64

Datum: zaterdag 16 november 2013 · 20:30

ZZ Leiden maakt het zichzelf lastig

Zorg en Zekerheid Leiden is weer twee punten rijker en inmiddels opgeklommen naar een derde plaats, maar van een soepele overwinning was in een goed bezette Vijf Meihal geen sprake. In de eerste vijftien minuten legde de Leidse ploeg al de basis voor de overwinning, maar in de laatste vijf minuten voor rust en zeker in het laatste kwart zakte het niveau van Zorg en Zekerheid Leiden behoorlijk. Toon van Helfteren had er na afloop geen goed woord voor over.

De eerste vijftien minuten waren gewoon goed te noemen. BC Apollo kreeg geen kans om aanvallende rebounds te pakken en Zorg en Zekerheid viel goed aan. Na de derde driepunter van Mike Schachtner was het halverwege het tweede kwart al 37-22. Iedereen ging er nog eens goed voor zitten, want Zorg en Zekerheid Leiden leek op weg naar een hoge score en speeltijd voor de jonge bankzitters.

Aron Royé dacht daar anders over. De Amsterdamse spelmaker was een vervelende plaag voor de van de bank komende Whit Holcomb-Faye die geen moment in het spel voorkwam. Royé bespeelde de arbitrage slim door af en toe theatraal neer te gaan. Dat maakte hem wel meteen tot Leidens vijand nummer twee. Nummer één is nog steeds Rogier Jansen. Elk balbezit van Royé werd voorzien van luid boegeroep en striemende fluitconcerten. Net als Jansen deed het Royé niets, want bij de rust zat hij al in de dubbele cijfers.

Mede dankzij zes punten van Royé en een score aan het eind van het tweede kwart van Lucas Steijn was Zorg en Zekerheid nog niet helemaal los: 41-30. “Hier hadden we al 20 punten voor moeten staan”, brieste Van Helfteren.

Die marge kwam er na de pauze wel. Worthy de Jong had er zin in en dunkte twee keer na een steal. Maar zijn mooiste score kwam twee minuten voor het eind van het derde kwart. De Jong werd op de achterlijn gefould, maar gooide de bal over het bord door de ring. Vlak daarna werd ook het grootste verschil in de wedstrijd bereikt: 61-39 met nog anderhalve minuut te gaan. Zorg en Zekerheid Leiden sloot het kwart slordig af, want de Amsterdammers mochten toch nog wat terugdoen: 63-46.

Nadat BC Apollo aan het begin van het laatste kwart zes punten op rij scoorde, begon de situatie voor de thuisploeg weer hachelijk te worden. Zeker toen tegen Sean Cunningham, die een aanvallende rebound probeerde te pakken, een fout werd gefloten. Cunningham rolde samen met wat Amsterdammers over de vloer en kreeg uiteindelijk een tik van Steijn. Nu waren de gemoederen toch al verhit door harde (onnodige) fouten over en weer. Steijn kreeg een onsportieve fout en kon gaan zitten. Cunningham benutte één vrije worp. Nog voordat Zorg en Zekerheid Leiden de bal in kon nemen, kreeg de Amsterdamse bank ook nog een technische fout. Via twee vrije worpen bracht De Jong het verschil weer op veertien punten.

In de resterende vijf minuten bleef het verschil schommelen rond de 14 punten. Met de 76-64 waren de twee punten binnen en gingen de Leidse spelers met zo’n 400 gasten van voetbalvereniging UVS op de foto.

Van Helfteren was niet te spreken over de Leidse prestatie. “Tegen Bakken Bears gaven we 21 aanvallende rebounds weg, vandaag gooien we, met alle respect voor BC Apollo, tegen zo’n ploeg twintig ballen weg. Duinker zeven turnovers, Holcomb-Faye vijf. Op deze manier wordt het in Finland dinsdag ook niks. Misschien moeten we maar eens accepteren dat we gewoon niet zo goed zijn.” Dat neemt overigens niet weg dat Zorg en Zekerheid Leiden inmiddels al wel weer is opgeklommen naar de derde plaats.