74-52

Datum: dinsdag 12 november 2013 · 20:00
Locatie: La Meilleraie

Cholet veel te sterk voor ZZ Leiden

CHOLET - Soms moet je gewoon accepteren dat de tegenstander beter is en aanvaarden dat je slechts figurant bent tijdens een, in dit geval, Frans feestje. Zorg en Zekerheid Leiden had niets te vertellen tijdens de tweede EuroChallenge wedstrijd tegen het zeer sterke Cholet Basket. In Frankrijk werd het 74-52 dinsdagavond.

Het verschil werd eigenlijk al gemaakt in de eerste helft. Cholet knalde uit de startblokken en pas bij 8-0 dunkte Josh Duinker de eerste punten voor Leiden op het bord. Cunningham maakte 8-4, maar constante bleef de ‘dubbeling’ op het bord terugkomen in het voordeel van de thuisploeg. Jason Conrad kwam twee keer achter elkaar goed door en maakte er 22-11 van. De 24-13 na het eerste kwart was op zichzelf nog niet zo dramatisch.

Maar in het tweede kwart troefde Cholet Zorg en Zekerheid gewoonweg op alle fronten af. Steeve Ho You Fat maakte er met een rake bom vroeg in het tweede kwart 32-15, de grootste voorsprong voor Cholet tot dan toe. Sean Cunningham maakte een score met bonus, maar het kon niet voorkomen dat er bij 36-18 opnieuw een ‘double’ op het bord verscheen. Ook een time-out van Toon van Helfteren kon het grote krachtsverschil niet doen verdwijnen. Bij 41-21 mocht Leiden de kleedkamer in om een nieuw strijdplan voor de tweede helft te bedenken.

De speech van Van Helfteren zal ongetwijfeld verband hebben gehouden met een mogelijke remedie tegen het enorme reboundoverwicht (28 tegen 12) van de Fransen. Leiden schoot immers niet eens zo veel slechter, maar kreeg simpelweg wel veel minder schoten óm te raken. 8 op 24 tegenover 16 op 37, het verklaarde direct het gezien het spelbeeld onoverkomelijke verschil na 20 minuten.

Natuurlijk was het kwaliteitsverschil ook financieel wel te verklaren. Cholet Basket werkt met een budget van zo’n 4,5 miljoen euro. Zorg en Zekerheid Leiden doet het met ongeveer een miljoen euro. Jammer was het wel voor de meegereisde fans. Leiden speelde een verloren wedstrijd en ook in de tweede helft veranderde dat niet.

Het verschil bleef constant rond de 20 punten hangen. Cunningham schoot zich de dubbele cijfers in voor 51-30 en Mike Schachtner knalde zijn eerste drietje van de avond binnen voor 59-37. De 20 punten van Leiden in het derde kwart waren helemaal niet onaardig, het probleem was alleen dat de thuisploeg zonder uitzondering bleef antwoorden en er ook 20 maakte.

De credits waren tijdens de voor Leiden kansloze avond dan ook absoluut voor de Fransen. Natuurlijk wil je als sportman altijd winnen, maar kun je relativerend ook gewoon genieten van de tegenstander. Leiden is gewoonweg niet goed genoeg om zich te meten met een ploeg uit de Pro-A. Dat is helemaal niets om je voor te schamen, je kunt er als team slechts van leren.

Na het verdienstelijke derde kwart was het vierde kwart in de sfeervolle Franse hal alleen nog interessant voor de statistieken. Het verdient respect dat ZZ zijn verdedigende taken bleef vervullen in die fase. Van 71-44 werd het nog 71-50 door zes punten op rij van Josh Duinker die daarmee het aanzien wat draaglijker maakte. Zijn prima vierde kwart was nog zeker het vermelden waard en de 74-52 was na een 13-11 kwartstand eindelijk nog niet eens zo heel onaardig. De tweede helft eindigde bij 33-31 en dat was ondanks de kansloze nederlaag misschien nog wel iets om op voort te borduren.

Leiden zal het in Europa verder moeten hebben van de ontmoetingen tegen Kataja en Bakken Bears. De Denen wonnen ook hun tweede wedstrijd, de Finnen werden knap verslagen en daarmee gaat Bakken verrassend aan kop. Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat zaterdag ‘gewoon’ Apollo weer op het programma.