84-66

Datum: zaterdag 9 november 2013 · 20:30

Goede generale voor eerste Europese uitduel

LEIDEN - De ruime 84-66 zege op Aris Leeuwarden kwam voor Zorg en Zekerheid Leiden natuurlijk als geroepen. Na de midweekse deceptie tegen Bakken Bears was het tegen de noorderlingen nog lang niet altijd goed, maar een prima wedstrijd van vooral Mike Schachtner en Josh Duinker brachten het hardwerkende Leiden wel de verdiende zege.

Een herhaling van de finale van afgelopen seizoen dus tussen twee ploegen die steevast veel scoren in onderlinge ontmoetingen. Ook zaterdag bleek dat snel weer het geval.  Althans, zo leek het. Leiden kwam weifelend uit de startblokken, maar pakte vroeg in de wedstrijd het initiatief met een sterke score van Mohamed Kherrazi en een assist op Sean Cunningham die afmaakte. Tock kwamen de bezoekers brutaal op voorsprong en bij 11-15 zette Toon van Helfteren de poppetjes weer even op de juiste plaats.

Dat lukte, middels een vrije worp van Whit Holcomb-Faye en een bom van Cunningham was het weer 15-15 en stoomde Zorg en Zekerheid door. Mike Schachtner completeerde met een drietje een 9-1 tussensprint en Aris vluchtte in een time-out bij 20-16. De meest miraculeuze actie van de eerste tien minuten kwam van Holcomb-Faye die op spectaculaire wijze een onmogelijk noodschot in het netje zag verdwijnen.

Het tweede kwart viel vooral de inbreng van Yannick Franke op. De jongeling werd ingebracht en maakte direct 27-18. Twee aanvallen later profiteerde hij van een mooie pass van Whit Holcomb-Faye die weer uitermate belangrijk was met zijn assists en aanwezigheid. Bij 40-28 kreeg opnieuw de leerling van het Leonardo College in Leiden het publiek op de banken met een lekker block.

Ook Mike Schachtner leek zich te beseffen dat hij iets goed te maken had na zijn fletse optredens in de afgelopen wedstrijden. De Amerikaan begon op de bank en net als bij Worthy de Jong vorige week had dat een helende werking op het spel van de kwakkelende forward. Na een goed tweede kwart ging Schachtner vooral lekker los in het derde kwart. Alles wat hij aanraakte veranderde in goud en met 11 punten in het derde kwart lag hij aan de basis van de 65-53 voorsprong na 30 minuten. Een score met bonus bracht ook Josh Duinker, weer uiterst nuttig, opnieuw een double-double met op dat moment 12 punten en 10 rebounds.

Samen met de weer behoorlijk geconcentreerd spelende Worthy de Jong en de verdedigende inzet van Jason Conrad had de thuisploeg eigenlijk niet zo heel veel te duchten van de Leeuwarders, die alleen in Tjoe de Paula en Darius Theus behoorlijk scorende spelers tot hun beschikking hadden. Even werd het nog spannend bij 51-50 in het derde kwart, maar die score van Jesse Markusse bleek juist de wake up call die Leiden nodig had.

Het vierde kwart was de wedstrijd gespeeld. De Paula pakte snel zijn vierde fout en kon niet veel meer uitrichten. De Leeuwarders oogden geslagen en na twee vrije worpen van Cunningham, een lepe score van Conrad die steeds beter in zijn vel lijkt te zitten, een vrije worp van Duinker én een raak jumpertje van Kherrazi was het ineens 72-53 middels een 7-0 run en kon het publiek eindelijk eens vroegtijdig achterover zitten omdat het spel gespeeld was.

In het slot werd er vooral veel vanaf de vrije worplijn gescoord. Zeven stuks gingen raak voor Leiden en met de 84-66 neemt Leiden nu de vijfde plaats stevig in handen. Er werd met de ruime 84-66 zege in ieder geval weer wat vertrouwen getankt op weg naar Cholet, waar het volgende Europese duel dinsdag op het programma staat.