61-62

Datum: woensdag 6 november 2013 · 20:00

Bizar slot wordt Leiden fataal

LEIDEN - Het enige wat Zorg en Zekerheid hoefde te doen in het vierde kwart, was een comfortabele voorsprong van 13 punten vasthouden. En dat was niet ondenkbaar, gezien het overwicht dat Leiden het hele duel al had tegen Bakken Bears Aarhus woensdagavond. Toch ging het mis. Een fout van Sean Cunningham op 1.4 seconden van het einde werd de thuisploeg fataal in de eerste wedstrijd van de EuroChallenge, 61-62.

De beginfase werd vooral gekenmerkt door de enorme intensiteit waarmee Leiden en dan met name Worthy de Jong het duel begon. Met een enorm tempo vloog de aanvoerder van Leiden alle kanten op en als herboren nam hij zijn ploeg bij de hand. Eerst met een mooie pass op Josh Duinker voor 3-0, daarna met een heerlijke drive naar de ring en daarop met een splijtende pass waarvan opnieuw Duinker kon profiteren.

De mooiste actie uit het eerste kwart kwam tot stand voorafgaand aan de prachtige score van De Jong die op zichzelf ook al een vermelding waard was. Jason Conrad blockte tot twee keer toe een schotpoging van de Denen waarna De Jong uit de break naar de ring vloog. Met 9 punten, 4 rebounds en 2 assists na acht minuten spel mocht Leidens' aanvoerder even gaan zitten.

Bij de Denen viel vooral de boomlange Chris Christoffersen op. Niet omdat hij zo goed was, maar meer om de ongelooflijk eenvoudige ballen die hij miste met zijn 2 meter 18. Hij was er mede de reden van dat de bezoekers nog geen 25% van de schotpogingen onder de ring raak gooiden. Daarbij opgeteld dat Leiden ook met heel veel energie stond te verdedigen, zag het er gewoon goed uit voor Zorg en Zekerheid.

Tot aan de rust schakelden de Bears een tandje bij. Leiden leek weg te lopen, pakte een voorsprong van 13 punten, maar de Denen lieten het er niet bij zitten. Na de score van Holcomb-Faye voor 33-20 stokte het even volkomen bij Leiden. De thuisploeg kwam ruim vier minuten niet tot scoren en omdat Aarhus dat wel deed, kropen de ploegen dichter naar elkaar toe. Middels een 9-0 run stond het ineens weer 33-29 en lag alles weer open.

Ook na de rust waren de scores schaars en de intensiteit en de spanning onverminderd groot. De Denen kwamen maar niet door de straffe verdediging van Leiden heen. Het leverde Leiden opnieuw een voorsprong op van 13 punten. Dat kwam met name door het geweldige kwart van Josh Duinker die niet leek te kunnen missen. Met liefst 11 punten in het kwart en een aantal prima verdedigende acties was hij van onschatbare waarde in de versnelling van Leiden.

Jammerlijk was de vierde persoonlijke fout van Worthy de Jong halverwege het derde kwart. Juist De Jong bleek eerder een plaag voor de Denen met zijn enorme beleving en kolderieke acties. Ondanks die geruststellende voorsprong na kwart drie (53-40), bleek het nog lang niet voorbij. Bakken opende het laatste kwart furieus met twee bommen van Andreas Jakobsen en een sterke score van Nikolai Iversen. Het deed Leiden op 53-48 in een time-out vluchten.

Een lekker jumpertje van Whit Holcomb-Faye voor 55-50 bracht de sfeer er heerlijk in in de Vijf Meihal. Naarmate de spanning toe nam, werd ook het publiek luidruchtiger en was het Europacup sfeertje compleet. Op het veld ging het er inmiddels heter en heter aan toe. Conrad blockte tot groot enthousiasme van de Leidse aanhang zijn zevende! schot en Josh Duinker maakte er 57-52 van. Opnieuw Jakobsen bracht met zijn vierde driepunter van de avond de spanning nog maar eens terug. Morten Sahlertz deed voor 59-58 hetzelfde.

Met nog minder dan drie minuten te gaan werden ook de Deense supporters steeds luidruchtiger. Zij roken hun kans na een maximale achterstand van 13 punten. Wat volgde tot aan het spectaculaire einde was een groot foutenfestival van beide kanten. Soren Ege miste een open schot, maar De Jong en Duinker volgden zijn voorbeeld. Met nog 50 seconden nam Aarhus een time-out.

Dat hielp schijnbaar, want Brandon Penn gooide er op 40 seconden van het einde maar eens een driepunter in voor 59-61. Die score noopte Toon van Helfteren weer tot het nemen van een time-out. Ook dat sorteerde zijn effect, De Jong promoveerde een mooie pass van Cunningham tot score en het was weer gelijk op 24 seconden van het einde.

Een werkelijk onbegrijpelijke fout van Cunningham bracht uiteindelijk de beslissing in Leidens nadeel. Hij maakte zijn vijfde fout op Jakobsen, die met 1.4 seconden naar de lijn mocht. Hij raakte één maal en omdat Mohamed Kherrazi dramatisch ingooide voor de allerlaatste kans na Leidens' laatste time-out, was het over en uit. Totaal onnodig, praktisch niet voor te stellen, maar toch gebeurde het.