66-59

Datum: zaterdag 30 november 2013 · 20:30

Alleen de winst telt tegen Weert

LEIDEN - Goed was het allerminst, maar door een hele lichte versnelling in het slot van het duel tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Maxxcom BSW Weert waren de punten dan toch voor de thuisploeg. Het werd met pijn en moeite 66-59 in een wedstrijd die verder maar gauw vergeten moet worden.

In het eerste kwart was het vooral de tandem Josh Duinker-Whit Holcomb Faye die de klok sloeg. De twee vonden elkaar blindelings en Duinker smeet de ene na de andere bal heerlijk door de ring op aangeven van Holcomb-Faye die het steeds beter naar zijn zin lijkt te krijgen in Leiden. Zeker de aanwezigheid van zijn vriendin zal de Amerikaan goed gedaan hebben.

Daarbij opgeteld dat de verdediging van Weert nu niet bepaald sloot in de beginfase, denderde Duinker door naar 12 punten in het eerste kwart, voordat hij even mocht gaan zitten. Echt los kwam Leiden echter nog niet, omdat de moedige Weertse ploeg aanvallend prima verweer bood. Zo pareerde Stefan Mulder een 8-4 achterstand met een drietje en deed Joost Padberg hetzelfde voor 16-15. Zo bleef het verschil in het kwart beperkt bij 20-17 en deden eigenlijk alleen Duinker met 12 punten en Holcomb-Faye met 5 assists van zich spreken.

Dat het van geen kanten liep bij Leiden werd pijnlijk duidelijk in het tweede kwart. Nadat de thuisploeg al 3.30 minuut niet wist te scoren richting het einde van kwart één, lukte dat de ploeg ook niet in de eerste 5 minuten van het tweede kwart. Weert deed dat wel met zes punten van Kenneth van Kempen en een driepunter van Stefan Mulder. Bij 0-11 nam de woedende Toon van Helfteren een time-out om zijn ploeg scherp te krijgen.

Echt helpen deed dat niet, want Worthy de Jong gooide de eerste twee ballen die hij in zijn handen kreeg direct weg. Hij kreeg een strafwissel voor de kiezen en na 9 minuten zuivere speeltijd zonder score gooide Mike Schachtner, weer op aangeven van Holcomb-Faye, eindelijk eens een bom raak voor Zorg en Zekerheid, waardoor het 23-26 werd en Leiden tegen het toch niet heel indrukwekkende Weert op 4.34 in het tweede kwart dan toch op het bord kwam in kwart twee.

Het drama bleef vervolgens voortduren tot aan de rust. Sterker gezegd, alleen Schachtner met twee vrije worpen scoorde nog, maar daar bleef het dan ook bij. Ook Weert wist waarschijnlijk niet wat het zag en mocht blijven scoren aan de lopende band. Bij 5-18 eindigde de martelgang voor even en hadden alleen Duinker (12), Schachtner (11) en De Jong (2) gescoord voor Leiden. Ook de vier Leidse persoonlijke fouten in de hele helft verraadde veel van de lome en ongeïnteresseerde houding van de ploeg in de eerste helft.

Het zal onbedaarlijk gedonderd hebben in de kleedkamer bij Leiden. Of het nu onderschatting was of een complete off-day, feit bleef dat Leiden het ongelooflijk moeilijk had met de nummer laatst van de eredivisie. Schachtner en Duinker scoorden snel, maar Weert werkte keihard en koesterde een constante kleine voorsprong. Sean Cunningham werd de vierde scorende speler op het Leidse sheet met een bom voor 34-39, maar het bleef onwaarschijnlijk ongeinspireerd wat Leiden liet zien. De thuisploeg sloop wel dichterbij omdat Weert conditioneel in moeilijkheden kwam, maar erlangs kwam Leiden niet. De 19-10 kwartstand stemde in ieder geval op papier tot iets meer tevredenheid.

Bij de laatste actie voor het einde van het derde kwart raakte Holcomb-Faye even geblesseerd aan het gezicht door een verdedigende actie. Hij moest mee met Cees Damen voor een behandeling in de kleedkamer, maar was gelukkig snel weer terug in de zaal. Omdat ook De Jong nog altijd veel last had van zijn enkel na een verstapping in Leeuwarden, bleef hij bij Leiden lang aan de kant. Hij was er echter wel bij toen Leiden eindelijk wat beleving toonde in het laatste kwart.

Maxxcom kwam er niet meer aan te pas en via een drietje van Cunningham, twee keer een 24 seconden-overtreding en opnieuw een bom van de Nederlandse Amerikaan, werd het 52-47. Omdat ook Joost Padberg nog zijn vijfde fout kreeg, bleef er bij Weert weinig kracht meer over. Het stribbelde nog wel tegen door twee drietjes van Dyon Doekhi, maar de versnelling van Zorg en Zekerheid was de hekkensluiter te gortig.

Echt van harte ging het allemaal niet en het werd zelfs toch weer spannend. Whit Holcomb-Faye bleef zonder punten na twee gemiste vrije worpen en Sjors Besseling beantwoordde op de enige juiste manier, met een driepunter. Het werd 60-57 en Weert mocht hopen. Een belangrijke aanvalsrebound en score van Mohamed Kherrazi deed Weert bij 62-57 nog één keer in een time-out vluchten.

Het kwam uiteindelijk allemaal goed, maar enige vorm van vertrouwen zal er niet zijn opgedaan gedurende de opwarmer voor de Europese uitwedstrijd in Denemarken bij Bakken Bears. Daarvoor was het allemaal veel te matig en te ongeïnteresseerd. Hoe dan ook, twee punten erbij in de competitie zijn 'gewoon' een feit.