Zo’n 4500 leerlingen van scholen van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden SCOL krijgen de komende drie jaar basketbalclinics waarbij het trainen van gedragsvaardigheden centraal staat. Dat gebeurt op 22 scholen van SCOL in de Leidse regio (in het basisonderwijs groep 6 tot en met 8 en de onderbouw van het voortgezet onderwijs). Dat is de uitkomst van de vernieuwde samenwerking tussen Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden (SCOL), Zorg en Zekerheid Leiden Basketball als maatschappelijk partner én Fun4All.

Recent vond de kick-off van het nieuwe programma plaats. Na een inleidend woord van Marcel Verburg (voorzitter Zorg en Zekerheid Leiden Basketball) heeft Reinier van de Wal (lid van het College van Bestuur van SCOL) het programma geopend door de eerste ballen uit te delen die alle deelnemers aan de clinics krijgen. Tijdens deze kick-off werd ook het team van maatschappelijk partner Fun4All gepresenteerd. Het team bestaat uit Rel Stuifmeel (head clinician), Thomas Breel, Trude Kuijt, Melvin van Stijn (Stichting Combibrug) en Chris Guijt (Combibrug). Tevens zal er gebruik worden gemaakt van enkele stagiairs bewegingsonderwijs.

STAR-methode
Het gaat jaarlijks om circa 800 clinics aan maar liefst 169 groepen/klassen, met basketbal als middel. Deze basketbaltrainingen hebben als doel leerlingen te trainen in diverse sociaal-emotionele vaardigheden, anders dan rekenen en taal en andere gebruikelijke schoolvakken. Dit gebeurt volgens de STAR-methode, die staat voor Sportiviteit, Teamwork, Acceptatie en Respect. Van bewustwording naar gedragsverandering!

Unieke samenwerking
De samenwerking tussen de drie partijen bestaat al langere tijd, maar is met de nieuwe overeenkomst fors uitgebreid en bovendien meteen voor drie achtereenvolgende jaren vastgelegd. Reinier van de Wal: “Deze samenwerking is qua omvang uniek in Nederland en misschien zelfs wel buiten onze landsgrenzen. Het betekent dat leerlingen in bijvoorbeeld groep 8 niet eenmalig een aantal clinics krijgen aangeboden, maar ook in de eerste twee jaar van het voortgezet onderwijs, als zij naar een school binnen SCOL gaan. Dat is de kracht van deze 3-jarige overeenkomst.”

Naast de bal die alle leerlingen krijgen, mogen ze ook met hun klas naar een thuiswedstrijd van ZZ Leiden om zo de sport nog meer door te voeren in de trainingen.


169_klassen Clinics Eredivisie Fun4All maatschappelijk SCOL STAR-methode

Meer nieuwsberichten