Bericht
Hoe is het toch met ….. Clayton Vette?
Op deze website werd vorige week de eerste aflevering gepresenteerd over hoe het oud-spelers van Zorg en Zekerheid Leiden is vergaan. Daarin kwam Kasper Averink aan het woord. Deze keer is het de beurt aan een speler die in het seizoen 2017-2018 voor Zorg en Zekerheid Leiden debuteerde en dat twee seizoenen lang vol verve deed: Clayton Scott Vette.
De met een fraaie baard uitgeruste Amerikaan zag op 5 september 1988 het levenslicht in Waverly, Iowa. Vette speelde in totaal 106 wedstrijden voor Zorg en Zekerheid Leiden en was daarin goed voor 1.377 punten, 742 rebounds, 136 assists, 78 steals en 66 blocks.
Schoot de 2.05 lange forward/center in zijn eerste Leidse seizoen 33 driepunters binnen, het seizoen daarop waren dat er 131. Vette had zich uitstekend aangepast aan het Leidse spelletje en zijn nieuwe rol als stretch-4 (lange speler die zich bij de driepuntslijn opstelt om zijn verdediger uit de bucket weg te trekken, waardoor Worthy de Jong, Darius Thompson en Maurice Watson makkelijker naar de ring konden driven). Vette deed dat zodanig goed, dat hij aan het eind van het seizoen 2018-2019 de winnaar werd van de Kees Akerboom Trofee, de prijs voor de beste driepuntschutter van de Dutch Basketball League.
Wanneer ben je met basketbal begonnen?
Ik ben zo rond mijn zevende met basketbal begonnen. Dat was in een kleine recreatieve competitie. We speelden elke week tegen hetzelfde team, want in het dorp waar ik opgroeide waren er niet genoeg kinderen om meer dan twee teams te vormen.
Tijdens je collegetijd speelde je één seizoen bij Iowa State en daarna vier seizoenen bij Winona State. In 2013 werd je NABC Division II speler van het jaar en tevens opgenomen in het eerste All American team van de Division II. Het werd geen NBA, maar Europa. Waar heb je zoal gespeeld?
Ik ben mijn Europese carrière begonnen bij Port of Antwerp Giants in België, onder Paul Vervaeck. In februari 2014 stapte ik over naar Hanau White Wings, een Pro A team in Duitsland. Het daaropvolgende seizoen kwam ik uit voor Sluneta Ústi nad Labem in Tsjechië. Daarna speelde ik voor SZTE-Szedeák in Hongarije. Vervolgens vertrok ik naar Nederland om één seizoen voor Landstede Basketbal uit te komen. Na twee seizoenen Zorg en Zekerheid Leiden kwam ik afgelopen seizoen uit voor Okapi Aalstar in België. Daar speelde ik overigens niet al te veel, gemiddeld zo’n zestien minuten per wedstrijd.
Van wie heb je gedurende je carrière het meeste geleerd?
Tom Bardal, mijn coach op high school. Hij leerde me om op het scherp van de snede en met veel zelfvertrouwen te spelen.
Hoe kijk je terug op je tijd in Leiden?
Leiden is voor ons een speciale plaats. Het was geweldig dat onze zoon McCoy in Leiden is geboren. Dat zal ik nooit vergeten. Wat natuurlijk ook heel geweldig was, was het winnen van de Basketball Cup in Leiden, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden eindelijk weer eens een prijs wist te pakken.
Hoe zit je toekomst er nu uit?
Basketbal neemt nog steeds ene belangrijke plaats in mijn leven in. De toestand rond corona maakt het wel moeilijker om plekken te vinden om aan mijn spel en fysiek te werken, maar dat is gewoon een andere, nieuwe uitdaging!