72-75

Datum: woensdag 31 augustus 2016 · 20:00

Valse start Orange Lions

De Orange Lions hebben zich in de wedstrijd tegen Oostenrijk meteen al in een moeilijke positie gemanoeuvreerd. De eerste thuiswedstrijd, feitelijk een must-win situatie, ging na een zeer zwak tweede kwart met 72-75 verloren. De Orange Lions kunnen zich nu geen enkele fout meer permitteren.

Oostenrijk kwam sterk uit de startblokken. De sterke center Rasid Mahalbasic (15 punten) smeerde Nicolas de Jong twee persoonlijke fouten aan en zette vervolgens zijn ploeg met een driepunter op een 4-7 voorsprong. Davor Lamesic zorgde met een backdoor zelfs voor 4-9. Halverwege het eerste kwart hadden de Orange Lions de bezoekers weer achterhaald. Jessey Voorn knalde in zijn nieuwe thuishaven een driepunter binnen, terwijl Worthy de Jong en Charlon Kloof via individuele acties tot scoren kwamen. Twee minuten voor het einde van het eerste kwart kwamen de oranjehemden weer op voorsprong door twee rake vrije worpen van Yannick Franke. Thomas Koenis bepaalde de stand na tien minuten op 20-18 voor de gastheren.

In het tweede kwart ging het helemaal mis met de Orange Lions. De Hollanders hadden grote moeite om tot scoren te komen, terwijl de Oostenrijkers in dit kwart uitpakten met maar liefst vijf driepunters van vier verschillende spelers. Van 22-23 werd het binnen een minuut 22-28 en kon Van Helfteren zijn mannen naar de kant halen. Driepunters van Kloof en Worthy de Jong voorkwamen dat de achterstand echt groot werd. In de laatste anderhalve minuut sloegen de Oostenrijkers echter een gaatje van elf punten. Het was dat Worthy de Jong in de buzzer nog een onmogelijke bal door het netje liet zoeven: 34-43.

Diezelfde De Jong gaf na rust met zijn teamgenoten flink gas. Via negen punten op rij van de oud-speler van Zorg en Zekerheid Leiden werd het binnen drie minuten 43-45 en leek het weer een echte wedstrijd te worden. Daar dachten de bezoekers echter anders over. Via acht punten van Thomas Schreiner namen de Oostenrijkers het heft weer in handen. Met nog een minuut te gaan in het derde kwart was de marge opgelopen naar twaalf punten: 45-57. Vier vrije worpen voor Kloof gaven de Orange Lions nog enige hoop: 49-57.

Ook aan het begin van het vierde kwart vielen de schoten van de Orange Lions niet. Ondanks een and-1 van Koenis was het met nog zes minuten te spelen 52-65 voor Oostenrijk. Coach Kestutis Kemzura rekende zich echter nog niet rijk. “Nederland is een team dat nooit opgeeft en op karakter terug kan komen in de wedstrijd." Inderdaad knokten de Orange Lions zich terug in de wedstrijd. Roeland Schaftenaar, die vanwege een onwillige schouder beperkt inzetbaar was, kreeg wat meer ruimte onder de borden. Twee driepunters op rij van Worthy de Jong, topscorer met 24 punten, brachten de stand op drie minuten van het einde op 65-71. De Orange Lions kregen meteen daarop nog een kans. Voorn pakte een steal, maar werd geblokt, waarna Kloof de tip-in ook miste. Na de vijfde fout van Mahalbasic zorgde Nicolas de Jong zelfs voor 67-71. Jozo Rados redde Oostenrijk door twee keer onder het bord te scoren. De derde driepunter van Voorn bracht de stand op 72-75, maar in de laatste drie seconden kregen de Orange Lions geen balbezit meer.

Na afloop bekeek Van Helfteren de statistieken met een zuur gezicht. “Wij krijgen 24 schoten meer dan Oostenrijk. Als je de bal niet door de ring gooit, ga je dit soort wedstrijden niet winnen. Ons schot heeft ons in de steek gelaten.” De cijfers spreken wat dat betreft boekdelen. De Orange Lions sloten af op 36,6%, waar Oostenrijk 57,4% noteerde. Het is dat Nederland 22 aanvallende rebounds pakte, want anders had het verschil zeker groter geweest.