75-68

Datum: dinsdag 3 mei 2016 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden kan niet stunten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het niet weten te redden in Groningen. De Leidse ploeg kwam een zwakke fase in het derde kwart niet meer te boven en verloor met 75-68. Dat betekent dat er in elk geval nog een vijfde wedstrijd in deze reeks komt. Dit duel wordt dan ook in Leiden gespeeld.

MartiniPlaza, dat vanavond gevuld was met 3400 hoofdzakelijk Groningse supporters, kreeg een wedstrijd met een hoge intensiteit voorgeschoteld. Twee ploegen die er voluit tegenaan gingen. Zo was het de eerste wedstrijd en zo zal het ook in het vervolg zijn. “De volgende games zullen een verdedigend karakter hebben”, voorspelde coach Eddy Casteels.

Ondanks de enorme herrie in MartiniPlaza liet Zorg en Zekerheid Leiden zich aanvankelijk niet gek maken. Thomas Koenis scoorde zes van de eerste acht Leidse punten. Binnen drie minuten was Erik Braal, de coach van Donar al op een technische fout getrakteerd. Door vijf punten op rij van Chase Fieler liep Donar weg naar 13-8. Reden voor Casteels om zijn team naar de kant te halen. Met succes, want na een driepunter van Worthy de Jong, opnieuw een score van Koenis en een lay-up van Mohamed Kherrazi stond het anderhalve minuut voor het einde van het kwart: 13-15. Drazen Bubnic en Kherrazi wisselden nog scores uit, waardoor het na tien minuten spelen 15-17 stond.

Ook in het tweede kwart waren de eerste tussensprintjes voor de Groningse formatie. Via 21-17 werd het na vier minuten 29-24. Zorg en Zekerheid Leiden kwam echter net zo snel weer terug, vooral dankzij Rogier Jansen die in dit kwart negen punten scoorde en enkele acties van Jeroen van der List. Met nog twee minuten te gaan, was Zorg en Zekerheid Leiden op een 31-34 voorsprong gekomen. Na twee vrije worpen van Jason Dourisseau was het 33-34 geworden. Jansen miste en ook Cashmere Wright kon de basket niet vinden bij de Leidse aanval. De bal belandde met nog 0.6 seconden te gaan in de handen van Dourisseau die met een enorme slingerworp van eigen helft de bal door het netje liet zoeven voor een 36-34 voorsprong voor Donar.

In het derde kwart ging het nog anderhalve minuut gelijk op, maar daarna plaatste Donar een 10-1 run. Jansen knalde er nog maar eens een driepunter in en Koenis dunkte hard raak, maar aan de andere kant van het veld wist Donar de basket goed te vinden. Van der List stribbelde in de laatste twee minuten nog wel tegen met drie punten, maar Zorg en Zekerheid Leiden kon niet voorkomen dat Donar het derde kwart met een 61-48 voorsprong afsloot. In deze fase speelde Zorg en Zekerheid Leiden te weinig als team. Jansen probeerde het veelal zelf, terwijl De Jong amper in het spel werd betrokken.

In het laatste kwart liep het verschil snel op naar dertien punten (65-52), maar Zorg en Zekerheid Leiden liet zien dat het zich niet zo maar gewonnen geeft. Jansen en De Jong scoorden back-to-back driepunters voor 68-58. Na vrije worpen van Wright en Marquise Simmons en een score van Wright was het met nog drie minuten te gaan 70-64. Er leek nog van alles mogelijk, maar een niet verdedigde driepunter van Sean Cunningham boorde die hoop meteen weer de grond in. Aan de eindstreep stond er dan ook een 75-68 nederlaag en was het in de serie weer 1-1.

Waar Zorg en Zekerheid afgelopen zaterdag nog winst boekte op het gebied van turnovers, was het nu bij beide partijen niet best gesteld. De Leidse ploeg gooide de bal achttien keer weg, Donar zeventien keer. Met een schotpercentage van 40,7% wordt het moeilijk om wedstrijden te winnen, ook al reboundde Zorg en Zekerheid Leiden tot teleurstelling van Braal weer beter dan de Groningers. Koenis eindigde met een double double (11 punten, 11 rebounds), maar noteerde ook zes keer balverlies, één minder dan De Jong die daar wel weer zeven steals tegenover zette.

“Aanvallend waren we vandaag erg zwak”, stelde Casteels na afloop. “Donar had nog een extra level in de verdediging gevonden en ging tot het uiterste.” Toch zag Casteels ook een lichtpunt. “In het verleden hadden we het moeilijk om uit een dip te komen. Nu hebben we tot aan de laatste minuut nog aan het raam kunnen kijken of er misschien toch nog iets te halen viel. Dat is een belangrijke stap voorwaarts.”