72-69

Datum: zaterdag 30 april 2016 · 20:00

ZZ Leiden komt op 1-0

In een volle Vijf Meihal heeft Zorg en Zekerheid Leiden de leiding genomen in de halve finaleserie tegen Donar. In de honderdste play-offwedstrijd zegevierde de Leidse ploeg met 72-69. Dinsdag gaat het circus verder in Groningen.

Voor de wedstrijd werden de Leidse winnaars van de seizoenprijzen nog even in het zonnetje gezet. Siem Willems werd gekozen in het All Rookie Team, Rogier Jansen als beste zesde man, Mohamed Kherrazi als beste verdediger van de DBL en Worthy de Jong als Most Valuable Player van de DBL. Daarna volgde nog het volkslied en dan kon er eindelijk gebasketbald worden, datgene waar de vele toeschouwers ook voor waren gekomen.

Zorg en Zekerheid Leiden opende niet sterk. Binnen 24 seconden stond de Leidse formatie in de vijftigste halve finalewedstrijd van de play-offs met 0-4 achter en was Cashmere Wright al op een onsportieve fout getrakteerd. Al snel begon de Leidse formatie het juiste ritme te vinden. Onder leiding van Thomas Koenis (5 punten, 4 rebounds en 2 steals in het eerste kwart tegen zijn oude ploeg) en Worthy de Jong, die met een fraaie schijnbeweging Ross Bekkering het bos instuurde, pakte Zorg en Zekerheid Leiden een 19-12 voorsprong. In de laatste minuut van het eerste kwart beperkte Donar door een driepunter van Lance Jeter en drie rake vrije worpen van Sean Cunningham de schade tot één punt: 19-18.

In de derde minuut van de tweede periode zette Zorg en Zekerheid Leiden een sprintje in. Via vier punten van Wright en een dunk van Jeroen van der List op assist van Rogier Jansen was de Leidse formatie uitgelopen naar 31-26. Toch hield deze voorsprong niet lang stand. Bekkering noteerde zes uit zes vrije worpen, waardoor Donar in de race bleef. Mohamed Kherrazi en Wright zorgden opnieuw voor een marge van vijf punten, maar door een driepunter van Jeter op slag van rust was er nog weinig verschil te bekennen: 42-40. Zorg en Zekerheid Leiden reboundde beter (acht aanvallende rebounds) en had minder balverlies, waar Donar juist meer driepunters benutte en vaker succesvol aan de vrije worplijn stond.

Na de pauze moest Erik Braal, die zijn vijftigste play-offwedstrijd coachte, na één minuut al naar een time-out grijpen. Van der List opende met een driepunter. Daarna pakte Zorg en Zekerheid Leiden twee keer een steal met scores van Wright en De Jong tot gevolg: 49-40. Een minuut later was het de beurt aan Eddy Casteels om zijn manschappen tot de orde te roepen. Die time-out had succes, want van 49-45 liep Zorg en Zekerheid Leiden, mede door een technische fout van Cunningham, uit naar 56-45. De Leidse fans lieten zich overduidelijk horen. Ook nu verdween de voorsprong weer als sneeuw voor de zon. Donar had het dan wel moeilijk tegen de zone waar Zorg en Zekerheid Leiden zich in verschanste, maar aanvallend viel de Leidse ploeg in deze fase stil.

Via 62-58 na drie kwarten kwam Donar na drie minuten spelen in het laatste kwart zelfs weer op voorsprong: 64-65. Na een time-out van Casteels stond Koenis weer op. Eerste scoorde de lange international uit een aanvallende rebound, daarna knalde hij een schotje van kop bucket door de ring voor 68-65. Zoals te verwachten viel, waren de scores in het laatste kwart duur. De beide ploegen hadden hun verdediging duidelijk aangetrokken. Twee minuten voor tijd schoot Van der List, die kort daarvoor nog twee open schoten van de baseline had gemist, een driepunter door de ring voor 71-67.
Toch werd het nog billenknijpen in die laatste twee minuten. Onder luid gejoel verzilverde Jeter op 23 seconden van het einde twee vrije worpen voor 71-69. Aan de andere kant miste De Jong een van zijn twee vrije worpen, waardoor Donar toch nog de kans kreeg om op jacht te gaan naar de gelijkmakende driepunter en een mogelijke verlenging. Jason Dourisseau kreeg een redelijk open driepunter, maar hij schoot de bal klem tussen het bord en de ring. Omdat de pijl in het voordeel van Donar stond, kregen de bezoekers nog zes seconden om een gelijkmakende driepunter te zoeken. De zwaar verdedigde driepunter van Jeter trof geen doel, waarna Jansen de rebound pakte en Zorg en Zekerheid Leiden de eerste winst in deze serie kon bijschrijven: 72-69.

Het was opnieuw een zeer intense wedstrijd tussen deze twee ploegen, maar dat was ook wel te verwachten. Donar schoot meer driepunters raak dan Zorg en Zekerheid Leiden, maar moest het nipt afleggen in de rebound (36 om 33) en behoorlijk ruim als het ging om balverlies. Donar gooide de bal twintig keer weg, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden slechts twaalf turnovers noteerde. Dat zijn cijfers waarmee je een wedstrijd kunt winnen. Koenis was man of the match met 17 punten, 12 rebounds en 4 steals. De Jong eindigde ook met een double double: 15 punten en 10 rebounds. Van der List en Kherrazi tekenden voor 12 punten. Ook Wright zat met 11 punten nog in de dubbele cijfers.