73-43

Datum: dinsdag 10 mei 2016 · 20:00

ZZ Leiden deelt pak slaag uit

Zorg en Zekerheid Leiden is nog steeds alive en kicking. Donar kreeg vanavond in de Vijf Meihal een flink pak slaag. Via een ruststand van 38-17 werd het uiteindelijk 73-43 voor de Leidse formatie. Wedstrijd zes is donderdag en Zorg en Zekerheid Leiden moet winnen.

Wat een ommekeer in korte tijd. Afgelopen zaterdag opereerde Zorg en Zekerheid Leiden in Groningen bepaald niet als een team. Cashmere Wright gaf dat ook al aan tegen een verslaggever van het Dagblad van het Noorden. Maar vanavond was het in de tropische Vijf Meihal een heel ander verhaal. De bal ging in de aanval goed rond en leverde veel open schoten en scores op. In totaal noteerden de Leidse scouts ook 22 assists voor de thuisploeg, verdeeld over acht spelers.

Zorg en Zekerheid Leiden schoot vanavond als een komeet uit de startblokken. Al in de eerste aanval scoorde Mohamed Kherrazi ondanks een persoonlijke fout van Lance Jeter. Binnen drie minuten had de Leidse formatie door een driepunter van Cashmere Wright een 10-2 voorsprong genomen. Even bleef het verschil rond zeven punten hangen, totdat opeenvolgende driepunters van Worthy de Jong en Rogier Jansen voor 20-9 zorgden. Het eerste kwart eindigde in 20-11, maar de toon was gezet.

Aan het begin van het tweede kwart gaf De Jong nog even een duidelijk signaal af door een dunkpoging van Drazen Bubnic te blokken. Zorg en Zekerheid Leiden was los. Met een 7-0 run in de eerste twee minuten van de tweede periode dwong de Leidse ploeg Erik Braal tot het nemen van een time-out, met een stand van 27-11 op het scorebord. En het werd nog mooier voor Zorg en Zekerheid Leiden toen Kherrazi over Jeter heen dunkte. Kherrazi vierde dit luidkeels en dat leidde tot wat duw- en trekwerk tussen spelers van beide partijen. Toen de stofwolken waren opgetrokken, benutte Kherrazi ook nog zijn bonus: 30-12. Frank en vrij speelde de Leidse ploeg zich naar een 38-17 voorsprong bij rust.

In de derde periode liet Wright zich veelvuldig zien. In diezelfde noordelijke krant stond geschreven dat Wright de handdoek al in de ring had gegooid, maar vanavond bleek dat totaal niet het geval te zijn. Dat had Wright overigens ook al via social media laten weten. “Ik geef nooit op!” Via drie driepunters van Wright werd het na zes minuten 55-21. Wright zou uiteindelijk op 21 punten eindigen. Dat was voor Braal ook het sein om Jeter naar de kant te halen. Donar had geprobeerd om in de eerste paar minuten na de rust een terugkeer in de wedstrijd te realiseren, maar slaagde daar niet in. Eén minuut voor het einde van het derde kwart werd bij 59-23 het grootste verschil van de wedstrijd gerealiseerd, namelijk 36 punten. Bij 61-27 werd het derde kwart afgeblazen.

Na drie minuten in het vierde kwart tekende Chase Fieler voor de eerste Groningse driepunter. In de vier voorgaande wedstrijden had de Groningse formatie 39 driepunters aangetekend. Deze keer bleef de teller op twee staan (uit 22 pogingen). Daarmee was een belangrijk wapen van Donar door de Leidse verdediging geneutraliseerd. Bovendien gooide Zorg en Zekerheid Leiden er nu zelf negen in. In de slotfase kregen Kasper Averink en Adeola Morren ook nog wat speelminuten toebedeeld Willems maakte het Leidse feestje compleet door twee vrije worpen te benutten. Na het laatste eindsignaal stond er een haast ongelooflijke 73-43 overwinning op de borden. Missie één, de serie met minstens één wedstrijd te verlengen, is volbracht. Missie twee is donderdag het thuisvoordeel terughalen uit Groningen.

“Het maakt het in deze serie niet uit of je met 1 of 30 punten verschil wint. Het is gewoon 3-2. De spelers zijn volwassen genoeg om te weten wat ze donderdag moeten doen. Wie is er na de Kerst voor de competitie met een winst in Groningen weggegaan? Wij gaan het donderdag proberen”, aldus een strijdlustige Eddy Casteels.

Casteels noemde het delen van de bal in de aanval als de hoofdreden voor de winst. “Daardoor komen we ook beter uit in de verdedigende match-ups. We zijn niet van het veld gelopen door Donar.”

NU won Zorg en Zekerheid Leiden vorig seizoen wedstrijd vijf ook met ruime cijfers om in wedstrijd zes uiteindelijk onderuit te gaan. Deze monsterzege betekent niets meer en niets minder dan een 3-2 achterstand in de serie en de wetenschap dat er donderdag gewonnen moet worden om het seizoen te verlengen.