58-58

Datum: zondag 6 december 2015 · 16:00
Locatie: Maaspoort, Den Bosch

U24 naar halve finale beker

Het U24-team van Zorg en Zekerheid Leiden heeft zondagmiddag de halve finale van het bekertoernooi bereikt. In Leiden had Zorg en Zekerheid Leiden een voordelige marge van drie punten bewerkstelligd (58-55), in Den Bosch eindigde het tweede duel vanmiddag gelijk: 58-58. Vlak na het begin van het vierde kwart genoot SPM Shoeters nog een voorsprong van negen punten: 49-40. In de halve finale komt Zorg en Zekerheid Leiden uit tegen de winnaar van de strijd tussen Uball uit Utrecht en Aris Leeuwarden.

Het was de derde keer in korte tijd dat Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters elkaar ontmoetten. De eerste wedstrijd was voor de competitie in Den Bosch. In die wedstrijd had de Leidse ploeg veel moeite met de Bosschenaren. Het team kwam toen van een 11 punten achterstand om uiteindelijk met 55-65 te winnen. De eerste wedstrijd voor de beker in Leiden ging wederom moeizaam. De winst bleef net aan in Leiden, 58-55. De derde wedstrijd was niet anders. Weer had de Leidse ploeg moeite met de verdediging van Den Bosch en bleven de ploegen in evenwicht. Na de eerste periode stond het 11-10 voor de thuisploeg. In het tweede kwart was de verdediging bij de bezoekers ook niet goed en SPM Shoeters profiteerde daar goed van. De laatste minuten voor rust liep de thuisploeg van 20-19 naar de 30-22 ruststand.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de kleedkamer en binnen twee minuten stond het 30-30 en even later zelfs 32-33 voor Leiden. Daarna had het team weer moeite om te scoren en nam Den Bosch weer een voorsprong die aan het eind van ket derde kwart opgelopen was tot zes punten, 44-38. Het vierde kwart begon de thuisploeg met een driepunter waardoor het verschil negen werd. Via 5 punten van de 17-jarige Marijn Ververs en één vrije worp vocht Zorg en Zekerheid Leiden zich terug tot 49-46. Met nog één minuut te gaan, werd het 58-54 en stond Den Bosch dus over twee wedstrijden nog één punt voor. Een score van Floris Versteeg zorgde ervoor dat de bezoekers weer aan de goede kant van de score zaten, 58-56. Met nog tien seconden te gaan, mocht Den Bosch de bal innemen onder de Leidse basket. SPM Shoeters miste het schot en maakte gelijk een fout op Versteeg die vanaf de vrije worplijn koel bleef en de ploegen op gelijke hoogte bracht, 58-58. Over twee wedstrijden stond Leiden dus drie punten voor. Het laatste schot van Den Bosch ging gelukkig mis, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden zich plaatste voor de halve finale van de strijd om de DTL Cup.

Coach Richard den Os zag dat beide ploegen weer zeer aan elkaar gewaagd waren. “De vorige keren wonnen we, maar was het lastig en vandaag was Den Bosch lange tijd de betere ploeg. Gelukkig knokken we ons in het vierde kwart nog terug. Dat is ook gelijk het positieve. Voor de rest speelden wij zeker in de eerste helft met te weinig intensiteit, beleving en overtuiging. En dan heb je een probleem tegen deze tegenstander. Dit hadden ze al twee keer eerder bewezen, dus ik was eigenlijk verbaasd dat onze spelers dit drie keer achter elkaar laten gebeuren. Maar complimenten aan Den Bosch die het ons iedere keer weer heel lastig weet te maken en naar mijn idee ook te laag in de competitie staat.”

Woensdag wacht alweer de volgende uitdaging voor het Leidse U24-team als Rotterdam Basketbal op bezoek komt in de Vijf Meihal. De topper tussen de ongeslagen koploper en nummer twee Rotterdam Basketbal, dat pas één wedstrijd heeft verloren, begint om 19.30 uur.