62-87

Datum: dinsdag 5 januari 2016 · 20:00
Locatie: Boshoven, Weert

ZZ Leiden naar kwartfinale beker

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich volgens verwachting geplaatst voor de kwartfinale van het bekertoernooi. In Weert werd BSW met 62-87 verslagen. Vooral Worthy de Jong (34) en Floris Versteeg (27) waren voor de Leidse formatie op schot.

Nog geen vier minuten lang mocht BSW dromen van de kwartfinale. Thomas Dreesen, de debuterende Belg bij BSW, zette de Limburgers op een 3-0 voorsprong. Deze score gaf de Limburgers veel energie, maar verder dan een 5-4 voorsprong na drie minuten kwam de thuisploeg. Al snel nam Zorg en Zekerheid Leiden, dat het zonder de zieke Mohamed Kherrazi moest stellen, het heft in handen. Van 5-4 liep de Leidse formatie door naar een 11-26 kwartstand. De Leidse spelers schakelden veel sneller over van verdediging naar aanval en dat leidde tot makkelijke scores, tot woede van de Weerter coach Pascal Meurs. Onder de borden had BSW weinig in te brengen. Zo scoorden Worthy de Jong en Floris Versteeg geregeld na een aanvallende rebound. Aan de eindstreep noteerde Zorg en Zekerheid Leiden 54 rebounds, waarvan 22 aanvallend. BSW kwam tot een totaal van 21 rebounds.

In het tweede kwart had BSW even een fase waarin het wat beter liep. Via twee dunks van Roel Aarts kwamen de Limburgers terug tot 29-41, maar daarna nam De Jong de wedstrijd over. De soepele atleet, die nog een fraaie alley-oop pass van Cashmere Wright afdunkte, sloot de eerste helft af met maar liefst 27 punten (10 uit 13 schot), 6 aanvallende rebounds en 5 assists. Bij rust was er dan ook geen enkel gevaar van BSW te duchten: 32-49.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet best uit de kleedkamer. Via een score van Aarts en twee bommetjes van Dreesen, werd het drie minuten na rust 40-50. Zorg en Zekerheid Leiden herstelde zich via onder andere een fraaie drive van Jan Driessen, maar BSW gooide er vervolgens nog eens een 7-0 run tegenaan, waardoor het met nog vier minuten te gaan, terugkwam tot 50-55. DE Limburgers hadden zelfs nog dichterbij kunnen komen, ware het niet dat ze te veel punten lieten liggen op de vrije worplijn.
Na een time-out van Eddy Casteels stond wederom De Jong op. Niet alleen scoorde hij zes punten op rij (de teller voor De Jong stond op dat moment op 34 punten), maar tevens pakte hij in de verdediging een steal om op de break de bal aan Versteeg te geven die vervolgens verwoestend uithaalde voor 51-63.

Het leidde een fase in de wedstrijd in waarin Versteeg binnen vier minuten tijd maar liefst vijf keer dunkte, de een nog fraaier dan de ander. Daarna knalde de jonge forward er meteen nog een drietje in, waardoor het verschil via 52-67 ineens was opgelopen tot twintig punten: 54-74. Opmerkelijk genoeg scoorde Versteeg in deze wedstrijd meer punten (27) dan hij tot nu toe in het seizoen had gescoord (19). Het zat er al een tijdje aan te komen, want in de Dutch Talent League noteert Versteeg de ene double double na de andere. Over dunks gesproken, Zorg en Zekerheid Leiden trakteerde de meegereisde supporters vanavond op tien dunks!

Wright bepaalde uiteindelijk de eindstand op 62-87, exact hetzelfde verschil als in de thuiswedstrijd eerder dit seizoen. Op 7 februari moet Zorg en Zekerheid Leiden het in de kwartfinale opnemen tegen Red Stars uit Soest. Als de Leidse formatie in Soest wint, dan volgt er geen thuiswedstrijd.

Casteels was content met het bereiken van de volgende ronde. “Iedereen heeft het dan over Weert, maar we moesten het wel doen zonder Kherrazi. In de eerste helft liep Thomas Koenis snel tegen fouten op, na rust deed Jeroen van der List dat. Bovendien moesten we scherp zijn om tegen Dreesen op te spelen. Die speler is voor elke ploeg in Nederland een aanwinst”, complimenteerde Casteels zijn landgenoot. De coach had zelf ook genoten van de voortrekkersrol die De Jong op zich nam. De Jong leek hard op weg naar een recordscore voor een speler in de Zorg en Zekerheid Leiden periode, maar bleef uiteindelijk op 34 punten steken, één minder dan zijn career high en drie punten minder dan het record van 37 punten van Josh Duinker.

Over Versteeg (27 punten, 12 uit 15 schot en 8 rebounds) was Casteels ook te spreken. “Het is mooi dat hij het tegen Weert doet. Als hij dit nu ook tegen ploegen als Den Bosch of Groningen doet, dan hebben we daar wat aan.”