73-58

Datum: zondag 25 oktober 2015 · 14:00
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Landstede haalt ZZ Leiden onderuit

Voor het eerst sinds 27 april 2014 moest Zorg en Zekerheid Leiden een nederlaag tegen Landstede Basketbal incasseren. Voor rust leek de zesde overwinning op rij behaald te kunnen worden, na de pauze speelde de Leidse ploeg zeer matig. De 73-58 nederlaag was dan ook volkomen terecht.

Zorg en Zekerheid Leiden, dat opnieuw met vijf Nederlanders startte, speelde na een stroef begin (6-2 achter) een tijd lang behoorlijk goed basketbal. Landstede Basketbal had de grootste moeite om tot schoten te komen en in de verdedigende rebound heerste het Leidse team. Ook in de aanvalsrebound liet Zorg en Zekerheid Leiden zich gelden. Mohamed Kherrazi plukte voor rust al vijf van de tien aanvallende rebounds. Alleen aan de afwerking schortte nog het een en ander. De blauwhemden misten een aantal eenvoudige schoten, waardoor het verschil bij de rust pas zes punten was.

In het eerste kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden door een driepunter van Rogier Jansen in de buzzer op 14-21. Halverwege het tweede kwart was het verschil door onder meer driepunters van Jeroen van der List en opnieuw Jansen opgelopen tot elf punten: 20-31. Na een onsportieve fout van Jan Driessen kwam Landstede Basketbal via vrije worpen van Grant Gibbs en een driepunter van Torben Tönjann terug tot 27-31. Ricardo Glenn dacht de Hammers nog dichterbij te brengen, maar zijn schot werd geblockt door Worthy de Jong. Eric Stutz bepaalde met een mooie score inside de ruststand op 27-33.

Nadat Thomas Koenis de Leidse ploeg na een minuut spelen in het derde kwart op 27-35 had gezet, viel Zorg en Zekerheid Leiden meer dan vijf minuten stil. De Leidse formatie verzandde in het produceren van enorm veel driepunters, waardoor het lengteoverwicht onder de borden niet kon worden uitgebuit. Had Zorg en Zekerheid Leiden voor rust pas vijf keer balverlies, na de pauze werd dat aantal tot achttien opgevoerd. Landstede Basketbal kwam er juist lekker in. Ewoud Kloos schoot drie homeruns binnen, terwijl de voor rust onzichtbare Tyson Hinz zich ook met het spel begon te bemoeien. In die scoreloze fase kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een 16-0 run te verwerken, waardoor het ineens tegen een 43-35 achterstand aankeek. De Jong en Koenis zorgden even voor een periode waarin Zorg en Zekerheid Leiden de achterstand op drie punten wist te houden, maar via een driepunter in de buzzer van Kloos was de achterstand opgelopen tot acht punten: 52-44.

In het laatste kwart tilde Landstede Basketbal het verschil al snel boven de tien punten. Geen moment kwam de overwinning van de Zwolse ploeg meer in gevaar. Zorg en Zekerheid Leiden was onmachtig. Was er voor rust nog een reboundoverwicht van 24 om 18, na de pauze veranderde dat in een negatieve score van 38 om 45. Het schotpercentage bleef onder de 30 procent steken. Uiteindelijk moest de Leidse ploeg de eerste nederlaag van het seizoen incasseren (73-58) en kon de eerste plaats in de Dutch Basketball League niet worden overgenomen.

Coach Eddy Casteels was not amused. “Ik vond ons in de eerste helft wel correct spelen. Dan lijkt er zich een zekere suprematie te openbaren. Het verschil zie je in de wijze waarop de teams uit de kleedkamer komen. Overconfidence is a weakness”, mopperde de Belg. “Landstede was er vorig jaar al dichtbij, dit seizoen komen ze eraan. Ze hebben een hele goede chemistry.”