91-60

Datum: zaterdag 17 oktober 2015 · 20:00

Makkelijke zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vrijwel moeiteloos gewonnen van Aris Leeuwarden. Vooral dankzij een zeer sterk derde kwart kwam de Leidse formatie nog met 40 punten voor te staan. Aan het einde stond er een dik verdiende 91-60 score op het bord.

De eerste thuiswedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden, die bijgewoond wordt door 120 vluchtelingen die in Oegstgeest onderdak hebben gevonden, begint met een nieuwtje. Burdy, de mascotte, is niet meer. Vanaf dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden een nieuwe mascotte, namelijk Tee, een Tyrannosaurus rex, verwijzend naar de T. rex die in Naturalis een plaats gaat krijgen.

Eddy Casteels opent de wedstrijd opnieuw met Kasper Averink, Worthy de Jong, Jeroen van der List, Mohamed Kherrazi en Thomas Koenis. Al in de eerste halve minuut laat Zorg en Zekerheid Leiden zien dat het deze avond in de rebound gaat heersen. Na een misser van Averink verzilvert Koenis de aanvallende rebound. Tot halverwege het eerste kwart kunnen de Friezen bijblijven, maar daarna plaatst Zorg en Zekerheid Leiden aan de hand van Worthy de Jong een 6-0 run. Eric Stutz dunkt uit een pass van De Jong 15-8 op het bord. Quincy Treffers doet nog wat terug, maar daarna sluit Zorg en Zekerheid Leiden het kwart met een 11-2 run af. Zonder Jan Driessen die na een aanvallende rebound ongelukkig wordt geraakt door Javier Duren en groggy naar de kant moet.

Het eerste deel van het tweede kwart is voor Aris. Via Josiah Heath en Nigel van Oostrum komen de Friezen na vijf minuten terug tot 31-25. Rogier Jansen knalt er een driepunter in en DeRonn Scott scoort op assist van De Jong uit een break. Een driepunter van De Jong en een dunk met bonus van Kherrazi later is het ineens 42-28 en is er van Friese dreiging geen sprake meer, zeker niet als Jansen vijf punten op rij scoort en De Jong in de buzzer voor een ruststand van 49-30 zorgt.

Na de pauze moet Zorg en Zekerheid Leiden even zoeken voor het weer op stoom komt, maar in de laatste zeven minuten van het derde kwart wordt Aris helemaal overlopen. Van 53-34 stoomt Zorg en Zekerheid Leiden door naar 73-40. Averink heeft een belangrijke hand in de laatste twee aanvallen voor het einde van het kwart. Eerst geeft hij een prima assist op Stutz, daarna rondt hij een één-tegen-één in de laatste aanval succesvol af.

Na vier minuten spelen zorgt Van der List voor het grootste verschil in de wedstrijd: 86-46. Het publiek begint al te roepen om honderd punten. Casteels laat in de laatste vijf minuten Siem Willems zijn officiële debuut maken in de Dutch Basketball League. Twee minuten voor tijd brengt Casteels de van een blessure terugkomende Floris Versteeg nog binnen de lijnen. Aris doet dan nog wat terug, maar moet met een 91-60 nederlaag de thuisreis aanvaarden.

Over de eerste drie kwarten was Casteels goed te spreken. “We hebben prima gespeeld. Verdedigend veel druk gegeven.” Over het laatste deel was de Belgische coach minder goed te spreken. “Het doel was om Aris onder de zestig punten te houden. Verdedigend kunnen we het niet afdoen met de energie van Kherrazi, de energie van Koenis, de energie van De Jong. Stutz en Scott moeten dat in gaan zien. Zij moeten ook energie brengen.”

Koenis voelt zich in Leiden als een vis in het water. “Het is lekker spelen. We hebben een goede ploeg. Ook de sfeer in de hal is prima. Als tegenstander vond ik het altijd prettig spelen in de Vijf Meihal. Vanavond zal niet iedereen op het puntje van de bank hebben gezeten, want spannend was het niet. Daarvoor bood Aris te weinig tegenstand.”

Voor de tweede opeenvolgende wedstrijd kwam Jansen niet als starter in de wedstrijd. Veel spelers zullen daar niet blij mee zijn, maar Jansen maalt er niet om. “Ik vind het prima om van de bank te komen. Dat jaar dat we met Den Bosch kampioen werden, was ik ook geen starter, maar ik speelde wel 30 tot 35 minuten per wedstrijd. Ik heb vorig jaar ook al eens aangegeven dat ik best van de bank wilde komen als dat beter voor de ploeg zou zijn.”