62-70

Datum: woensdag 25 november 2015 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Nieuwe nederlaag ZZ Leiden

Een slecht tweede kwart deed Zorg en Zekerheid Leiden vanavond de das om. FC Porto legde met een 9-20 score de basis voor de 62-70 overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden kwam na rust nog wel een paar keer terug tot zes punten.

In Porto had Zorg en Zekerheid Leiden een complete offday. Dat bood dus mogelijkheden voor de thuiswedstrijd. Ondanks luid zingende en springende Portugese fans nam de thuisploeg door scores van Mohamed Kherrazi, Worthy de Jong en Jeroen van der List na iets meer dan een minuut al een 6-0 voorsprong. De sterke Nick Washburn was in de openingsfase door Zorg en Zekerheid Leiden niet af te stoppen, waardoor de Portugezen weer langszij kwamen. Ondank dat de ploeg van Eddy Casteels het eerste kwart met een 12-13 achterstand afsloot, openbaarden zich op dat moment al de nodige problemen. Buiten het genoemde trio was er niemand anders bij Zorg en Zekerheid Leiden die voor de pauze tot scoren kwam. Met voor de rust al elf turnovers en elf, soms onnodige, persoonlijke fouten, wordt het moeilijk om een wedstrijd te winnen.

De Portugezen openden het tweede kwart met een 8-0 run. Pedro Bastos, destijds in Porto nog de speler die met zijn trefzekerheid Zorg en Zekerheid Leiden de das omdeed, kwam dit keer in het verhaal niet voor. De guard eindigde met slechts twee punten. FC Porto treurde daar totaal niet om, want dit keer haalden Bradley Tinsley, die jaren geleden eigenlijk bij Den Bosch zou komen spelen tot een blessure route in het eten gooide, en Jose Silvia geregeld de trekker van downtown over. Halverwege leken de Portugezen dan ook op een makkelijke zege af te koersen: 21-33.

Na de thee kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk uit de kleedkamer. Thomas Koenis pakte in korte tijd vijf punten mee en ook Rogier Jansen begon te scoren, vooral vanaf de vrije worplijn. Daardoor slaagde de thuisploeg erin om er toch nog een echte wedstrijd van te maken. Bij 33-40 halverwege de derde periode leek Zorg en Zekerheid Leiden aan te sluiten, maar Arnette Hallman gaf de Portugezen met een driepunter weer lucht. Drie minuten later schoot Van der List zijn ploeg met een driepunter naar 40-46. De Leidse ploeg kreeg na een gemiste driepunter van Washburn balbezit om nog dichter bij te komen, maar een turnover van Jansen verhinderde dat. Amper twintig seconden later werd Jansen bestraft met een onsportieve fout, waardoor het momentum verloren ging. Kasper Averink sloot het derde kwart met een driepunter af, zodat de marge nog te overzien was: 43-51.

Zorg en Zekerheid Leiden wilde echter niet van wijken weten. Na een score van DeRonn Scott haakte de thuisploeg bij 49-55 weer aan. Opnieuw kreeg Zorg en Zekerheid Leiden een kans om dichterbij te komen, maar dit keer liet Kherrazi zich de bal ontfutselen, waarna Silva in korte tijd twee keer van downtown raak knalde voor 52-65. Nog één keer rechtte Zorg en Zekerheid Leiden de rug. Driepunters van Averink en Jansen en een and-1 van De Jong betekenden 62-68 met nog anderhalve minuut te spelen. Zorg en Zekerheid Leiden had snel scores nodig, maar bleef voor de rest zonder punten en zag de Portugezen zelfs nog een aanvallende rebound pakken na een gemiste vrije worp. Zodoende leed de Leidse formatie dus de vijfde nederlaag op rij.

Moncho Lopez, de coach van FC Porto, wist dat het vanavond geen makkie zou worden. “Eddy Casteels is niet voor niets een van de grote coaches in Europa. Zorg en Zekerheid Leiden kon zeker beter spelen dan wat ze in Porto hadden laten zien. We konden niet ons geliefde spelletje spelen van fastbreaks, maar moesten meer half court sets spelen, mede ook door de zone die Zorg en Zekerheid Leiden bij tijden neerzette. Gelukkig speelde mijn team slim en pakten we op de juiste momenten de aanvallende rebound. Dat was de sleutel voor ons.”

Eddy Casteels beaamde dat het ‘pretty close’ was. “Maar pretty close betekent in sport helemaal niets. Toen we punten nodig hadden, misten we een paar vrije worpen en we gaven bij vrije worpen van FC Porto de aanvallende rebound weg. Ieder balbezit telt. Het draait allemaal om details.”

Ook Van der List erkende dat zijn ploeg te veel balverlies had. “In de tweede helft kregen we momentum, maar we konden dat niet vasthouden. We verloren ins hoofd. We kwamen een paar keer terug tot zes punten, maar als je je lay-ups niet maakt, wordt het wel heel moeilijk om te winnen.”