91-75

Datum: woensdag 10 september 2014 · 20:00
Locatie: Willebroek

ZZ Leiden onderuit in oefenpot

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond in Willebroek een leuke pot basketbal gespeeld. De Leidse ploeg probeerde snel te spelen en had daar voor rust redelijk succes mee. Een 26-35 voorsprong ging echter teniet door een 14-1 sprintje van Kangoeroes Basket Willebroek. Na rust bleef ZZ Leiden, mede dankzij twee geweldige dunks van Will Felder, lange tijd op tien punten achterstand hangen. Uiteindelijk moest Eddy Casteels zijn eerste nederlaag in Leidse dienst incasseren: 91-75.

Zorg en Zekerheid Leiden opent de wedstrijd in Willebroek met Rogier Jansen, Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Will Felder en Jeroen van der List. Na de openingsscore van de thuisploeg, geeft de ploeg van Eddy Casteels gas. Na elke verdedigende rebound moet de ploeg gaan rennen. Het leidt tot scores in de fastbreak van De Jong, een dunk van Kherrazi en een score van Felder nadat de Amerikaan eerst nog een schot heeft geblockt.

Felder is een enorme springveer die gigantisch kan dunken en blocken. Met zijn 2.01 meter is de Amerikaan niet lang, maar hij compenseert dat met een enorme sprongkracht. Felder beschikt over goede moves, maar gooit de bal ook een paar keer weg.

Na vijf minuten mag Adeola Morren (18 jaar) zijn eerste minuten maken. Hij vervangt Kherrazi. Vlak daarna neemt Dylon Cormier de plaats in van De Jong. Kangoeroes Basket Willebroek komt echter terug aan de hand van center en spelverdeler. De Belgische formatie heeft een paar goede schutters. Inside heeft Zorg en Zekerheid Leiden moeite om als team te verdedigen. Van der List en Kherrazi halen vanwege vijf persoonlijke fouten later het einde ook niet.

Nadat het eerste kwart is afgesloten op 12-12, benut Cormier bij 15-16 één vrije worp. Het is de eerste score voor de Amerikaan. Cormier laat dit volgen door een driepunter en een fraaie één tegen één actie. De actieve Amerikaan beschikt over een goede versnelling, kan goed finishen en laat fraaie acties zien. Voor rust pakt Cormier ook nog eens drie aanvallende rebounds tussen langere spelers in.

Casteels moedigt zijn spelers aan om meer druk te geven op de guards en de passlijnen te overspelen. Floris Versteeg krijgt ook even de kans om Van der List te vervangen, maar niet voor lang. Via 23-29 (drietje Van der List) en 29-35 (na een alley oop dunk van Felder ) lijkt Zorg en Zekerheid Leiden weg te lopen. In de laatste drie minuten voor rust gaat het mis. De Belgen scoren opeens makkelijk, terwijl Felder een vrijwel zekere score van Cormier voorkomt door de bal uit de basket te tikken. Hierdoor gaan de Belgen rusten met een 40-36 voorsprong.

Na de pauze speelt Zorg en Zekerheid Leiden een 2-3 zone. Rogier Jansen houdt de Leidse formatie nog even in de race met een bommetje voor 43-43, daarna plaatst Willebroek een 10-0 run. De Leidse spelers kennen elkaar nog maar kort, terwijl Cormier nog helemaal niet getraind heeft in Leiden. Hierdoor ontbreken de automatismen. De thuisploeg loopt zelfs weg naar 66-50, maar door een score van Morren en een steal plus score van Cormier blijft de schade aan het eind van het derde kwart beperkt tot 66-54.

Vijf punten op rij van Van der List en een score van Cormier op de break brengen Zorg en Zekerheid Leiden terug tot 74-65 met nog zeven minuten te gaan. Na de vijfde fout van Van der List profiteert de thuisploeg door inside te gaan: 79-64. Inmiddels is bij Zorg en Zekerheid Leiden ook de 18-jarige Jan Driessen binnen de lijnen gekomen.

Bij 79-67 dunkt Felder zo hard dat het bestuur op de tribune bang is dat hij zijn hand zou breken. Felder dunkt nog een paar door het midden, op aangeven van Driessen en De Jong. Dit kan echter niet verhinderen dat de thuisploeg, die eerder al van SPM Shoeters wist te winnen, met 91-75 wint.

Casteels heeft nog wel wat werk te verrichten, ook al heeft de coach ook goede acties gezien. De ploeg is pas bezig en nog niet echt ingespeeld. Daarnaast is Kangoeroes Basket Willebroek ook geen slechte tegenstander. Het zou helpen als Felder en Cormier hun tewerkstellingsvergunning snel krijgen, zodat er met een complete ploeg getraind kan worden.