77-68

Datum: zondag 14 september 2014 · 19:30

Eerste oefenwinst ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond de eerste winst in de voorbereiding genoteerd. Zonder Dylon Cormier en William Felder (de tewerkstellingsvergunning is nog niet binnen) werd Challenge Sports Rotterdam met 77-68 verslagen. Vooral Worthy de Jong had er zin in, getuige zijn 30 punten, 13 rebounds, 5 steals en 4 assists. Dinsdagavond speelt Zorg en Zekerheid Leiden weer een thuiswedstrijd in de Vijf Meihal. Tegenstander is dan Limburg United, waar niemand minder dan Seamus Boxley tegenwoordig speelt. Aanvang 20.00 uur.

In de eerste oefenwedstrijd in de eigen Vijf Meihal was Jan Driessen een opvallende verschijning in de startende vijf. De 17-jarige Noordwijker mocht het samen met Worthy de Jong, Mohamed Kherrazi, Jeroen van der List en Rogier Jansen opnemen tegen Challenge Sports Rotterdam. Driessen kwam bijna 31 minuten binnen de lijnen en deed in die speeltijd nuttige dingen, al mag zijn schottechniek nog wel een puntje van aandacht zijn.

In de eerste minuten speelde Zorg en Zekerheid Leiden op een hoog tempo. Worthy de Jong nam de eerste zeven punten voor zijn rekening en stelde Mohamed Kherrazi in staat om de 9-0 uit een break aan te laten tekenen. Pas na bijna drie minuten spelen haalde Ivan Filipan de bezoekers van de nul af.
In de vierde minuut viel een hoogstandje van formaat te noteren. Rogier Jansen gooide een pass richting het bord en daar verscheen De Jong om de alley-oop af te ronden. Niet veel later liep Rogier Jansen tegen zijn derde fout op, waarna hij de rest van de eerste helft op de bank plaats kon nemen.

Ondanks de soepele start kon Zorg en Zekerheid Leiden niet echt weglopen bij de Rotterdammers, waar Lucas Steijn ook een plaatsje heeft gevonden. Het eerste kwart werd met een 21-15 voorsprong afgesloten.

Nadat Yannick Franke namens de bezoekers het bal in het tweede kwart opende, liep Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 29-18. Opvallend was de scorende inbreng, want die kwam van vier verschillende spelers: Floris Versteeg, Kasper Averink, Worthy de Jong en Jeroen van der List. Met zijn twintigste punt bepaalde Worthy de Jong de ruststand op 36-29.

In het eerste deel van het derde kwart brachten de lange Rotterdammers Robert Krabbendam en Lucas Steijn de spanning terug: 42-40. Maar binnen vijf seconden wist Mohamed Kherrazi op assist van Kasper Averink de bal door de ring te spelen. Twee driepunters van Jeroen van der List brachten het verschil weer op acht punten: 50-42. Het derde kwart werd uiteindelijk afgesloten met een 60-52 voorsprong.

Zorg en Zekerheid Leiden plaatste in het begin van het vierde kwart meteen een 6-0 run, onder andere door een lobpass van Rogier Jansen naar Floris Versteeg. Scorend kwam Rogier Jansen met twee punten nauwelijks in het verhaal voor, maar aan het eind van de wedstrijd stonden er wel zeven assists achter zijn naam. Vlak voor tijd pakte Worthy de Jong nog een steal, maar zijn poging trof geen doel. Mohamed Kherrazi was echter attent meegenomen en dunkte de rebound loeihard door de ring voor 77-66. Via twee rake vrije worpen bepaalde Vaidas Tamasauskas de eindstand op 77-68.

Opvallend is de snelheid waarmee Eddy Casteels zijn ploeg wil laten spelen. Ook zonder de twee Amerikanen die op de bank prima meeleefden met het team. Op de licht geblesseerde Adeola Morren na kreeg iedereen speeltijd, al was het voor Bas Nelemans met twee minuten nog beperkt. De driepunters wilden vanavond niet vallen (3 uit 22), maar vanaf de lijn was het prima met 12 uit 13. Uit de fastbreak scoorde Zorg en Zekerheid Leiden 25 punten. Verdedigend is het nog zoeken naar automatismen, maar dat heeft tijd nodig en een volledige ploeg tijdens trainingen en oefenwedstrijden.

Scores: Worthy de Jong 30 (58% schot, 13 rebounds, 5 steals, 4 assists), Jeroen van der List 16 (4 blocks), Mohamed Kherrazi 16 (11 rebounds), Kasper Averink 6, Floris Versteeg 5, Rogier Jansen 2 (7 assists) en Jan Driessen 2.