80-73

Datum: zaterdag 14 december 2013 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal

Leiden te sterk voor Rotterdam

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden had het lang moeilijk tegen het moedig strijdende Rotterdam, maar uiteindelijk bleven de punten toch in de Vijf Meihal. Met Josh Duinker als grote drijvende kracht met 27 punten en 13 rebounds en met Mike Schachtner die in kwart vier liefst 16 punten maakte, werd het 80-73 en was de zege terecht.

In een vermakelijke beginfase, waarbij vooral opviel dat Kasper Averink in de basis mocht beginnen, startte Rotterdam brutaal. De ploeg van Ferry Steenmetz zal zeker nog de wedstrijd met dubbele verlenging tegen Leeuwarden nog in de benen hebben gehad, maar de start was veelbelovend. Josh Duinker, met overmacht gekozen tot speler van de maand vooraf, schoot de eerste Leidse punten op het bord.

In de goed gevulde Vijf Meihal bleef het vervolgens aardig bij elkaar in de buurt hangen tot halverwege het kwart. Bij 7-4 na een drietje van Sean Cunningham nam Zorg en Zekerheid de eerste voorsprong en gaf die in het restant van het eerste kwart niet meer uit handen. Het liep uit naar 20-11 na scores van Duinker, Mike Schachtner - die ook op de bank begon -, een bom van Averink en Worthy de Jong die mooi naar het bord vloog.

Daarna kwam Leiden iets meer los van het aardige Rotterdam. Een score met bonus opende het tweede kwart, waarna Duinker met een driepunter het verschil naar negen tilde bij 26-17. Een goed schotje vanuit de hoek van Jason Conrad betekende 30-22, maar toch bleven de bezoekers hangen in de wedstrijd. Anderson, donderdag nog goed voor liefst 47 punten, knalde een bom raak voor 35-29 en Duinker bracht het Leidse slotoffensief voor de rust met een rake vrije worp en een score met bonus. Dat bracht hem op 13 punten bij 39-29. Leiden had zijn opdracht daarmee uitstekend begrepen, want de lange Rotterdamse mannen Dalgliesh en Bart Stolk stonden al heel snel op drie persoonlijke fouten, waardoor Duinker in die fase vrij spel had.

Toch bleef Rotterdam moedig strijden en profiteerde het bovendien goed van de foutjes bij Leiden. Otten maakte 42-35, Anderson met een bom 42-38. De spanning steeg, vooral ook omdat de thuisploeg vijf minuten zonder score bleef. De ballen vlogen op alle mogelijke manieren wel een keer over of naast de ring en zo mocht Rotterdam blijven hopen op een goed resultaat. Een steal en een mooie actie naar het bord van Worthy de Jong zorgde voor 47-41 en met een fantastische pass over de hele stelde hij Duinker in staat 49-41 te maken.

Toch moest het meest rumoerige kwart nog komen. Dat begon met een paar minuten 'Schachtner-time'. De Amerikaan raakte vanuit het niets uit alle standen en middels driepunters, gewone scores en vrije worpen maakte hij tien Leidse punten achtereen en was het 59-50. Rotterdam werd terug in het zadel geholpen omdat Worthy de Jong een technische fout kreeg. Hij klapte iets te sceptisch na een opstootje met Anderson. Daarop kreeg ook de bank nog een technische fout, waardoor Anderson voor vier vrije worpen naar de lijn mocht. Hij raakte er drie en de bezoekers kregen het balbezit.

Daar werd echter niets mee gedaan en in plaats daarvan maakte Kherrazi 61-53. Omdat Cameron Echols van zijn drie toegekende vrije worpen daarop er maar één raakte, vergooide Rotterdam eigenlijk de kansen om nog terug te keren in de wedstrijd. Duinker schoot zichzelf bij 70-56 naar 26 punten en de wedstrijd was gespeeld. Rotterdam bleef er nog hard voor werken en dat verdiende absoluut de credits. Het kwam nog even dichtbij na een bom van weer de ongrijpbare Anderson en opnieuw een score van de Amerikaan. Bij 76-70 werd het nog heel even spannend, maar Leiden hield het hoofd koel. Met liefst 16 punten in het kwart was Schachtner belangrijk voor zijn ploeg, evenals Duinker die weer een heerlijke wedstrijd speelde en 27 punten maakte.