72-58

Datum: dinsdag 17 december 2013 · 20:00

Afscheid met mooie zege voor Leiden

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden heeft met een prachtige zege op Kataja Basket het Europese avontuur vaarwel gezegd. Met in het eerste kwart een 15-0 start en in het derde kwart een imposante 21-0 run werd de basis gelegd voor een eenvoudige 72-58 zege op de Finnen, die eveneens nergens meer voor speelden.

Natuurlijk, het ging in het duel nergens meer over, maar een topsporter wil nu eenmaal altijd winnen. Zo simpel is het. Dat zou je denken althans. Maar in een bizar eerste kwart deelde louter Leiden de lakens uit en was Kataja slechts een karige toeschouwer van het Leidse feestje. Daarbij schoten de Finnen een abominabel slecht percentage van -echt waar- 6,3 procent in het eerste kwart. Geen bal ging raak en slechts één driepunter trof doel op 16 schotpogingen.

Dat gaf Leiden, dat wel goed door bleef scoren via met name Josh Duinker en Mike Schachtner, een comfortabele 19-3 voorsprong na een volkomen mislukt kwart van Finse zijde. Op alle fronten lieten de bezoekers, die 's middags nog een potje voetbal speelden om de tijd maar wat te doden, zich overlopen door het eveneens al uitgeschakelde Leiden.

Voor de rust werd Kataja nog wel iets gevaarlijker. Het werd 21-13 door een drietje van de sterke schutter Antti Kanervo en de Finnen leken terug te keren in de wedstrijd. Maar een Leidse time-out bood uitkomst. Worthy de Jong scoorde en Schachtner schoot zich als eerste de dubbele cijfers in met een bom. Met alweer zijn twaalfde punt werd het 30-18. Een onsportieve fout hielp Leiden nog wat verder in het zadel en een heerlijke alley-oop pass van Whit Holcomb-Faye op Duinker die dankbaar binnendunkte onderstreepte nog maar eens hoe goed de tandem op stoom kan zijn.

Maar toch was er bij de rust nog niets beslist. Omdat Leiden iets te gemakkelijk begon te spelen en wat eenvoudige rebounds weggaf onder het eigen bord kon Kataja terugkomen tot binnen de tien punten. Met een kleine 6-0 run naar de thee werd het 39-30 en had Leiden het zichzelf beduidend gemakkelijker kunnen maken als het tot het einde van de eerste helft bij de les was gebleven.

Na de rust ontspon zich eenzelfde scenario als in de eerste tien minuten. Alleen scoorde Kataja nog wel eerst twee punten tegen. Dat was het startschot voor een prachtig einde in Europa voor Zorg en Zekerheid Leiden, dat eigenlijk het hele derde kwart al begon. Met een imposante en onwaarschijnlijke 21-0(!) run schoot Leiden weg bij de Finnen die het allemaal wel best leken te vinden. Met De Jong en Duinker als scorende factoren en Holcomb-Faye als grote motor met al zijn rebounds en assists, wervelde Leiden naar de beslissing in de wedstrijd.

Bij 60-36 eindigde de lijdensweg van de Finnen voor even en kon coach Jukka Toijala nog de laatste puntjes op de i zetten om een grotere afstraffing te voorkomen. Dat gebeurde dan ook niet, waar Toon van Helfteren ook een aantal van zijn jonge spelers minuten liet maken. Zo kwamen ook Bas Nelemans en Jaron Dijkhuizen nog aan wat Europese minuten.

Het duel was natuurlijk al lang beslist. Over en weer werden nog wat aardige scores uitgewisseld. Sean Cunningham kwam twee keer goed door, Schachtner draaide heel behendig weg voor een mooie floater en Duinker vierde zijn fantastische double-double, 25 punten en 12 rebounds, met een publiekswissel richting het einde van de wedstrijd. Zo nam Leiden met opgeheven hoofd afscheid van een nieuw Europees avontuur met een mooie, bij vlagen fantastische 72-58 zege.