55-68

Datum: zondag 2 februari 2014 · 14:00
Locatie: Groningen

U18 neemt punten mee terug uit Groningen

Zorg en Zekerheid Leiden U18 is de week van de waarheid goed begonnen. In Groningen werd met 55-68 gewonnen van Celeritas Donar. De meegereisde supporters kregen het nog wel even benauwd in het laatste kwart. De Groningse ploeg kwam van 23 punten achter terug tot negen punten.

Vandaag, 2 februari, spelen we uit tegen Celeritas Donar in Groningen. We spelen drie wedstrijden deze week. Dat zijn maximaal zes punten. Punten die we héél goed kunnen gebruiken in de race om de vierde plaats. De week van de waarheid, zo kunnen we rustig stellen.

De mannen zien er strak uit. En als ik zeg strak, dan bedoel ik ook strak. Vlak voordat we het mooie Groningen binnenreden, kwamen we er achter dat de tenues Leiden niet verlaten hadden. Celeritas heeft ons heel goed geholpen door shirts en broekjes beschikbaar te stellen. Alleen de maatjes waren wat kleiner. Dus.. strak in het pak zogezegd. Niet teveel ademhalen. Gewoon warmlopen en lekker spelen. “Leiden Hard work!”

Sprongbal voor Celeritas. Eerste score ook.. Eerst actie ZZ: rebound, actie naar voren.. lopen. Celeritas dringt aan en pakt ook volgende punten. Herstel ZZ, steal levert mooie actie én eerste punten ZZ op.. 4-2. Celeritas dringt aan, wij wachten rustig af, maar pakken wel de gelijkmaker. Celeritas er gelijk overheen: 6-4. Opbouw ZZ van achterlijn. Mooie passing wordt beloond met de gelijkmaker: 6-6, halverwege. Terwijl ik dit schrijf, komen we op voorsprong. Het gaat lopen bij ZZ. De ene na de andere mooie combinatie krijgen wij te zien. De aanvallen: een genot om te zien. 12-16, eind eerste kwart. Zo doe je dat!

Houden we de vorm vast? Mannen van ZZ komen als eerste het veld op en wachten Celeritas op. Fel begin. Vijf punten Celeritas, vier ZZ in de eerste twee minuten. Time out ZZ. ZZ herpakt zich. Stevige gevechten onder de basket. Aanval ZZ, 2 vrije worpen en.. 100 % score: 17-22. Spel wordt harder en gemener. Mooie steal ZZ, actie naar het bord en.. 17-24.. Celeritas speelt héél fysiek. Lijkt af en toe wel rugby. Overname Celeritas en hangen: 19-27. Halverwege valt ons eerste drietje: 19-30. Energie spat er vanaf. De p’s vallen bij bosjes. Driepuntspoging ZZ.. Blijft bij poging... Vervolg levert ZZ twee vrije worpen op: tweede gaat erin: 22-31, met nog twee minuten tot de thee. We gaan met een stand van 25-43 de rust in.

Hervatting in stijl. Celeritas speelt ‘va banque’, gaat vol in de achtervolging. Geeft zich nog niet gewonnen. Veel balbewegingen, geen score. Na drie minuten eerste vrije worpen ZZ. Ballen passen prima in de basket.. 25-44. Celeritas in de aanval, rebound ZZ, overname en 25-46. Het vervolg van dit kwart laat eenzelfde beeld zien. Een beeld waarbij ZZ verder uitloopt: 34-57...en op naar het laatste kwart. Dit kan toch niet meer misgaan? Eh ..toch?

Final quarter: Celeritas opent score. ZZ speler deelt tikkie uit, vijfde p en daarmee exit. Tempo blijft hoog. Eerste driepunter Celeritas. Time out ZZ. Met 19 punten voorsprong neemt ZZ ten onrechte gas terug. Coach ZZ schreeuwt, probeert de focus weer scherp te krijgen. Celeritas ruikt bloed. Tribune gelooft er weer in. ZZ staat al drie minuten droog. Steal ZZ.. zonder opbrengst. Vier minuten no score. Ban gebroken als ZZ een tweede vrije worp weet te benutten: 38-58. Driepunter Celeritas. Blijft zo een echte wedstrijd.. En WEER driepunter Celeritas. Notulist krijgt nu toch wel last van zweetplekken onder de oksels: 44-58 met nog vier minuten. Hectisch, schreeuwende coaches, kreunende ouders, sporthal wordt lekker warm. Vrije worpen ZZ, no score. drie minuten. Tweepunter Celeritas: 46-58. Iedereen wordt gek, tenues gaan knellen. Stand ook.. Volgende driepunter Celeritas. Nog 2,5 minuut, negen punten verschil. Kom op Leiden!! We gingen met 23 punten voorsprong dit kwart in. Lekker, zo’n rustig weekeind.. Notulist vraagt zweetbandje aan verzorger. ZZ worstelt zich in ontplofte sauna onder de druk uit. Score ZZ. Nog twee minuten. En weer driepunter Celeritas: 52-62, time-out ZZ. Adem in, adem uit, langzaam wordt het zicht weer helder. Bekertje water doet wonderen voor ons, pilletje onder de tong voor de meelevende supporters uit Leiden. Laatste minuut. Driepuntspoging Celeritas… Ja! Nee! Nee! Pff.. Rebound ZZ. Vrije worpen ZZ: 52-63, 52-64. En daar zijn ze weer, de driepuntertjes van Celeritas: 55-64. Nog een halve minuut. De jongens zijn op tijd thuis vanavond: 55-68! Punten zijn binnen. Op naar woensdag.