Datum: zondag 24 november 2013 · 18:00
Team: U18
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden U18 wint na verlenging

In een spannende wedstrijd is ZZ Leiden U18 door het oog van de naald gekropen. Celeritas Donar kreeg kort voor tijd bij een achterstand van één punt twee vrije worpen te nemen. Eentje ging mis, waarna ZZ in de verlenging alsnog toesloeg: 72-62.

Zondag 24 november. Op een tijdstip dat de meesten aan tafel gaan voor de gebakken aardappelen met kip, mag Zorg en Zekerheid Leiden U18 aan de bak. Wedstrijd begint om 18.00 sharp. Onze tegenstander is Celeritas Donar uit Groningen.

Muziek gaat aan. De mannen komen uit de kleedkamer. Geen nut om te bespiegelen. We moeten winnen. Simpelweg punten pakken. Hoe? Liefst met mooi spel, als we maar winnen. Een kleine gehoorbeschadiging verder weten wij ook weer dat de zoemer het doet.

Met een ‘ZZ HARD WORK’ betreden onze spelers de arena. En go! Sprongbal is voor Donar en.. driepunter. ZZ vangt op, herstelt deel achterstand. 2-3 na 40 seconden. Driepunt poging ZZ ..naast. Donar neemt over en forceert vrije worpen: 2-5. Actie ZZ, onderschept door Donar. ZZ blokkeert ten kosten van vrije worpen: 2-9. Time-out ZZ. Brengt die rust in het hoofd? Voorlopig niet. Donar scoort weer. Wissels ZZ.  Kom op ZZ.. knallen! En dan: pracht van een driepunter brengt de stand halverwege op 6-11. Donar bouwt op, nu is het ZZ die onderschept: driepunter ZZ. Zaal leeft, Puur Leids en plat Gronings lossen elkaar af. Steal ZZ, poging en hangen: 11-13. Hectiek, emotie, heerlijk!! 14-15. Aanval ZZ en hop, erin. 16-15, hartslag notulist wordt afgetikt op 245. Schitterende aanval ZZ wordt beloond met een tweepunter. Eindstand eerste kwart 18-15. Pfff, even op adem komen.

Wat een pot! Veel spel, weinig punten. 22-17 na drie minuten. ZZ is op jacht! Onderschept, laat bal snel rondgaan, ziet een gaatje en slaat toe: driepunter en 25-17. Dan dom blok ZZ. Kost ons twee punten en vrije worpen..en mis. Dank u. Wij scoren wel en brengen de stand op 27-19.Donar is leep en profiteert optimaal van fouten ZZ. 27-22. ZZ moet kwart gewoon uitspelen. Doet dat niet handig. Drie seconden voor het eind veroorzaken wij een charge en geven de tegenstander een uitgelezen kans om dichterbij te komen... Gebeurt niet en maakt dat we met 29-22 de rust ingaan.

Komt Donar nog terug? Over een half uur weten we het... Eerste actie Donar gaat erin. Mooie actie ZZ..zonder rendement. Donar neemt over. Defense ZZ lost het op. 29-24 na twee minuten. Donar profiteert van miscommunicatie achterin. Brengt stand op 29-26. Duwen ZZ, Donar vrije worp. En erin. Wordt spannend. 29-29. Tribune zindert. Publiek uit Groningen krijgt weer praatjes. En voorsprong Donar. ZZ mist opgelegde kans op gelijkmaker, baalt, maar maakt het meer dan goed met een mooie driepunter: 32-31. Groningen schreeuwt. Nog drie minuten:35-36. Nog 1 minuut. 36-36=>36-38=>38-38=>38-40 en( volgt u het nog?)..... 40-40... En einde kwart...rustig ademhalen...Niet door de neus: lucht is vervuld van ‘emotie’..
Laatste kwart. 40-40 of 0-0 ? Wat is het verschil? Een bekerfinale kan niet spannender zijn. Beide teams vechten of hun leven er vanaf hangt. Halverwege vierde kwart houden spelers elkaar nog steeds volledig in evenwicht: 50-50. Donar zet tempoverhoging in, loopt uit tot 50-55. Op het tandvlees komt ZZ, ondersteund door een uitzinnig publiek, langszij én er overheen. Laatste minuut: 57-56. In de hectiek een P voor ZZ, 2 vrije worpen. Over en uit? Eerste worp: naast… inademen, uitademen..2e erin.. shit. 57-57 en overtime!

Actie! ZZ bouwt op, Donar onderschept, struikelt , ZZ profiteert en ..op voorsprong! Donar geeft alles en komt gelijk langszij. Donar volop naar het bord. ZZ te enthousiast. Twee vrije worden tegen: 59-62.Time-out. Weet niet wat er gezegd is, maar het ZZ wat het veld in komt lopen: arm Groningen!. Driepunter ZZ brengt stand gelijk. En dan gaat ZZ er keihard overheen. Groningen knakt en ziet ZZ het ene na het andere mooie punt maken. Drie minuten later kijken we naar het scorebord en zien (met trots):72-62.