75-78

Datum: zondag 9 maart 2014 · 15:00
Locatie: Landstede Sportcentrum Zwolle

ZZ boekt zege op karakter in Zwolle

ZWOLLE - Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste strohalm gepakt om nog serieus mee te doen om de vierde plaats. Landstede Basketbal werd in een bloedstollend spannend duel waarin vooral in het laatste kwart op het scherp van de snede werd gespeeld, net aan met 75-78 verslagen. Josh Duinker (21 punten) en Worthy de Jong (20) waren de grote mannen bij Leiden.

In het sleutelduel tussen Leiden en Zwolle waarin het aanhaken om plaats vier op het spel stond voor met name Leiden, was het in het eerste kwart veelal slordig van beide kanten. De scores waren schaars in de eerste minuten.

Mohamed Kherrazi opende het bal voor Leiden met een handig schotje, alvorens ook Leon Williams en Holden Greiner zich met de score gingen bemoeien. Het bleef dicht bij elkaar tot aan 8-8, waarna Landstede een klein gaatje sloeg op weg naar de eerste onderbreking. JT Tiller was succesvol vanaf de vrije worplijn, Sergio de Randamie scoorde twee keer achter elkaar en omdat Tiller een wanhoopsschot in de zoemer raak zag vliegen, was het toch 17-11 na tien minuten.

Welgeteld vijf seconden duurde het tweede kwart voordat Toon van Helfteren zijn ploeg opnieuw naar de kant haalde. Kenrick Zondervan had toen alweer gescoord tot woede van de Leiden-coach die nog maar eens tekst en uitleg gaf. Toch bleef het spel van Leiden vooral aanvallend ondermaats en als los zand aan elkaar hangen. Kevin Thompson scoorde sterk, maar Zorg en Zekerheid Leiden kreeg vooralsnog geen grip op het duel.

Het is dat Zwolle ook niet echt loskwam, waardoor de bezoekers wel in de wedstrijd bleven hangen. Door goed werk van Kherrazi en een bom van Mike Schachtner, nam ook Zwolle een time-out bij 21-18 halverwege het tweede kwart. Leiden deed hetzelfde omdat Zwolle toch weer een stukje wegliep naar 25-18. Ook dat had effect, want twee vrije worpen van Schachtner en een bom van Whit Holcomb-Faye later was het 25-23. Opnieuw werd de stand even later helemaal gelijk getrokken, omdat de sterke Josh Duinker tot twee keer toe een score met bonus maakte. Bij 34-34 na twintig minuten was het niet heel goed, maar wel weer spannend.

Na de rust werd het er voor Leiden niet veel rooskleuriger op, maar wel enorm meeslepend. In een kwart waarin van alles gebeurde, nam Landstede afstand. Zorg en Zekerheid kwam 34-38 voor, maar kwam even zo snel ook weer achter omdat Zwolle op het gemak een 9-0 run produceerde. Bij 43-38 nam Leiden een time-out om in de wedstrijd te blijven, maar de bezoekers hadden het moeilijk. Kasper Averink leek Leiden wat lucht te verschaffen met een bom voor 48-43, maar Tiller deed hetzelfde aan de andere kant. Bij 53-43 werd het grootste verschil tot dan toe in de wedstrijd op het bord gezet en moest Leiden alle zeilen bijzetten.

Bij 58-50 aan het einde van het derde kwart leek er nog wel wat in het verschiet te liggen, maar omdat Toon van Helfteren een technische fout kreeg, mocht Greiner het laatste kwart beginnen met twee vrije worpen. Die raakte hij en omdat de Amerikaan ook de aanval daarop scoorde, profiteerde Landstede Basketbal optimaal en leidde het met 62-50. Een groot verschil, maar een onsportieve fout van Tiller - zijn vierde - op Worthy de Jong bracht Zorg en Zekerheid Leiden onbewust helemaal terug in de wedstrijd. De Jong raakte twee maal, deed dat daarna nog een keer en omdat Duinker voor de derde keer deze middag sterk doorkwam en scoorde met bonus, was het ineens weer 62-58.

Landstede nam een time-out en probeerde het momentum van Leiden te stoppen. Maar dat lukte niet. Het pleitte voor de bezoekers dat het erin bleef geloven en dat wierp zijn vruchten af omdat Zwolle het even helemaal kwijt was. Duinker raakte vrije worpen, De Jong pakte een steal en score en dropte daarop nog maar eens een bom. Het duo was in het vierde kwart niet af te stoppen en nadat Duinker Leiden weer op voorsprong had geschoten bij 68-70, leek Zorg en Zekerheid Leiden door te drukken. De Australische Nederlander was toen al goed voor 21 punten en hij was als vanouds dominant en waanzinnig goed onder de ring.

Omdat ook Worthy de Jong bewees zijn goede vorm weer terug te hebben gevonden, was het duo verantwoordelijk voor de wederopstanding van Leiden in het vierde kwart. Het zei echter niet dat het duel al over was. Omdat De Jong een technische fout kreeg na aanmerkingen op de leiding na het derde kruisje achter zijn naam, bleef Zwolle in de wedstrijd. Greiner raakte een vrije worp en was daarna van levensbelang, toen hij op 69-72 op miraculeuze wijze de bal in het netje kreeg. Hij kreeg er een toetje bij, omdat Duinker de fout maakte.

Bij 72-72 kon alles nog en verzuimde Leiden uit te lopen, omdat Kherrazi twee vrije worpen miste. Schachtner deed dat vervolgens niet toen hij werd 'gefouled' vanachter de driepuntslijn. Hij raakte twee keer en de voorsprong was weer terug voor Leiden. Het golfde op en neer en het werd een geweldig gevecht. Met nog iets meer dan een minuut te gaan was het 74-74 en waren weer De Jong en Duinker enorm belangrijk na een misser van Sean Cunningham. De Jong was nuttig onder de ring, Duinker profiteerde dankbaar.

Zwolle kreeg een laatste kans om nog een keer langszij te komen omdat Kenrick Zondervan twee vrije worpen kreeg met nog vier seconden te gaan. Hij verzilverde er echter maar één en Cunningham werd razendsnel gepakt door een van de Zwollenaren. Hij raakte koel voor 75-78 en de ultieme poging van de thuisploeg ging mis, waardoor Leiden de zege pakte. Verdiend op basis van werklust en beleving in een enerverend duel, dat met name na de rust het aanzien meer dan waard was.