65-74

Datum: zaterdag 11 januari 2014 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Leiden pijnlijk onderuit in de Vijf Meihal

LEIDEN - Zorg en Zekerheid Leiden verloor de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar op pijnlijke wijze. In de Vijf Meihal was Matrixx Magixx te sterk, het werd 65-74. Even leek Leiden nog aan een mooie comeback te mogen denken in de slotfase, maar die strandde na een technische fout voor de Leidse bank. Daarmee was de energie eruit bij de spelers en het publiek en mochten de bezoekers een feestje vieren.

Met de nieuwe aanwinst Kevin Thompson nog in zijn trainingspak langs de kant en met Kasper Averink weer in de basis startte Leiden voor de eerste competitiewedstrijd van 2014 nog wat broos. Dat was gelukkig echter van korte duur, want na een 2-5 achterstand, drie gemiste driepunters van Mike Schachtner en twee gemiste vrije worpen van Josh Duinker sloeg de vlam in de pan. Whit Holcomb-Faye dropte een bom, Josh Duinker dunkte snoeihard 9-9 binnen en opnieuw Duinker gooide een drietje raak voor een Leidse voorsprong bij 12-11.

Omdat Schachtner nu wel het net vond en ook Worthy de Jong zich begon te bemoeien met de score, was het na tien minuten 19-15 en zat Zorg en Zekerheid in de wedstrijd. Dat was ook in het tweede kwart niet anders. Leiden trok het uitstekende tweede deel van het eerste kwart door en met twee scores van De Jong en een bom van Sean Cunningham was het ineens 27-17 en was het eerste serieuze gaatje geslagen. Ook dat was weer op aangeven van de ontketende De Jong, die daarop maar eens een dunkpoging van Nick Oudendag blockte.

Toch was Leiden daarop te slordig om het gat verder te vergroten. Het werd wat te gemakzuchtig en bij 32-23 nam Toon van Helfteren maar eens een time-out om zijn mannen weer de benodigde energie te geven. Dat lukte niet, waardoor de woedende Leiden-coach nog geen twee minuten later nog maar een keer zijn spelers naar de kant haalde. Toch bleef het kwakkelen tot aan de rust. Een steal met score van Holcomb-Faye vormde nog een schamel hoogtepunt van een matig tweede deel van het tweede kwart, dat bij 35-28 eindigde.

Zoals wel eerder dit seizoen kwam Zorg en Zekerheid matig uit de kleedkamer. De verdedigende linie sloot niet, Van Helfteren foeterde herhaaldelijk op zijn 'rechterhand' Holcomb-Faye en Patrick Richard en Dimeo van der Horst knalden een bom raak. Een wat gelukkige score van Schachtner voorkwam een Leidse achterstand. Toch gebeurde dat alsnog na een toverdriepunter van topscorer Richard en een bom van Thijs Vermeulen voor 43-44.

Omdat ook Stefan Mladenovic scherp was van afstand was het 44-47 en bleek Wijchen veel sterker uit de kleedkamer gekomen vooral van afstand. Schoot Matrixx in de eerste helft 0 op 8 drietjes, in het derde kwart was dat ineens 5 op 8. Twee hele lekkere scores van Duinker brachten het verschil bij het ingaan van het laatste kwart op nog slechts één punt bij 48-49.

Een spannend en vooral attractief duel ontspon zich en Matrixx nam de touwtjes steviger in handen. Via een 0-10 start in het vierde kwart was het in drie minuten tijd ineens 48-59 en was er nog een berg werk te verzetten voor de wat matte Leidse ploeg. Toch richtte de mannen van Van Helfteren zich wel weer, ook niet voor het eerst overigens, knap op. Holcomb-Faye gooide een driepunter raak uit de loop en Schachtner dunkte lekker na een nuttige steal van De Jong. Bij 54-59 ging de Vijf Meihal uit zijn dak en kon een bloedstollende eindfase aanbreken.

Leiden ging er nog één keer helemaal voor, dat gebeurde echter wel pas na de zoveelste score van Patrick Richard. Na zijn score met bonus kwam hij op 20 punten en kwam het grootste verschil in het voordeel van Magixx op het bord bij 54-66. Maar daar startte ook de eindspurt van de thuisploeg. Kherrazi en Duinker maakten allebei een vrije worp, Duinker was sterk onder de ring en Cunningham knalde twee vrije worpen raak, waardoor het na 9-0 run weer ineens 63-66 was.

Maar de comeback strandde. Richard scoorde 63-68 en Van Helfteren kreeg een technische fout. Daarmee vergooide hij definitief het laatste restje hoop dat Leiden nog had op een ommekeer. Uitblinker Richard benutte het buitenkansje met twee rake vrije worpen en bij 63-70 was het wel gespeeld. Een foutenspelletje volgde nog wel, maar de fut was er bij de spelers en het publiek wel uit na de technische fout. Een pijnlijke 65-74 nederlaag was het gevolg.