69-78

Datum: donderdag 26 december 2013 · 15:00

Zure Tweede Kerstdag voor Leiden

LEIDEN - Het prachtige affiche tussen Zorg en Zekerheid Leiden en SPM Shoeters Den Bosch op Tweede Kerstdag eindigde voor de thuisploeg in een enorme deceptie. Na een attractieve eerste helft was de tweede er vooral één om heel snel te vergeten. Bij 69-78 kon iedereen aan het kerstmaal, voor Leiden was dat dus helaas een hele zure.

Zorg en Zekerheid startte uitstekend aan het duel. Met een enorme intensiteit werd Den Bosch van meet af onder druk gezet en Mike Schachtner en Josh Duinker scoorden. Het bleek de aanleiding voor een enorm leuk duel waarin Den Bosch, maar ook Leiden alle zeilen bij moest zetten om bij te blijven. Het was stuivertje wisselen bij de vleet. Sean Cunningham gooide een toverbal raak voor 9-8, waar Kees Akerboom een bom dropte voor 9-13. De Shoeters liepen even weg naar 11-16 door een score met bonus van Tai Wesley, maar Leiden bleef prima basketbal spelen.

Een mooi stepback-schotje van Whit Holcomb-Faye en een heerlijke dunk op aangeven van Cunningham van De Jong zorgde voor 16-16. Leiden werd daarna enigszins geholpen door al de derde persoonlijke fout van David Gonzalvez, nog in het eerste kwart. Omdat Holcomb-Faye in de laatste seconde voor het eind van kwart één sierlijk naar het bord zweefde én raakte nam Zorg en Zekerheid zelfs een kleine voorsprong bij 20-19. Ook daarna bleef het onverminderd leuk om naar te kijken in de sfeervolle Vijf Meihal.

Bij 22-21 had De Jong een onwaarschijnlijk harde dunk in gedachten, ware het niet dat Akerboom daar met een fout een stokje voor stak. Het was in die fase overigens wel Worthy de Jong die de klok sloeg. Hij maakte een vrije worp, gooide raak voor 24-25 en met een fabuleuze actie maakte hij er even later 26-28 van. Toch kwamen de bezoekers weer wat los na een drietje van Ali Farokmanesh die 32-37 op het scorebord knalde. Die marge bleef tot aan de thee intact. Bij 36-41 was er nog weinig te zeggen en kregen de bezoekers ruim waar voor hun geld en moeite om op Tweede Kerstdag op te draven.

Vroeg in de tweede helft zette Den Bosch aan. Daarbij  was Leiden ook nog niet echt warm waarschijnlijk, want het kwam pas op 20 seconden voor het einde van de rust weer het veld op. Dat was te zien, want zo ongeveer alles ging de eerste minuten mis wat er mis kon gaan. Whit Holcomb-Faye scoorde nog wel voor 38-41, maar twee keer Wesley, Ali Farokhmanesh voor drie betekenden 38-58 en Leiden vluchtte in een time-out. Maar het hielp van geen kanten. Er was helemaal niets meer over van de creativiteit uit de eerste helft en via Tony Johnson en Stefan Wessels werd de run verlengd naar 0-11.

Weer nam Leiden een time-out, maar de thuisploeg was het spoor volledig bijster. Pas bij 0-13 eindigde de opmars van de Shoeters bij 38-54, het grootste verschil in de wedstrijd. Een bom van Mike Schachtner gaf Leiden weer wat lucht bij 41-54. Gek genoeg draaiden de rollen zich even om en Marcel Aarts gooide tot twee keer toe de bal weg, waardoor ook Sam Jones een time-out nam.

Een hectische fase volgde tot het einde van het derde kwart. Schachtner met een bom en Cunningham met twee vrije worpen brachten 43-54 op het bord, maar echt binnen de grens van tien punten kwam de ploeg van Toon van Helfteren niet. Een vreemde situatie liet Van Helfteren de stoom uit de oren blazen, omdat een fout van Ralf de Pagter teniet werd gedaan door een actie van Holcomb-Faye, waarbij de speler een technische fout kreeg. In plaats van Leids balbezit betekende het dus twee rake vrije worpen van Tony Johnson en Bosch balbezit. Daardoor eindigde het derde kwart bij 48-58.

Het leek een kansloze exercitie te worden omdat Mohamed Kherrazi nog maar eens twee vrije worpen miste en de volkomen ongrijpbare Wesley 50-64 maakte. Het publiek veerde op omdat Cunningham scoorde en De Jong een steal pakte en binnendunkte. Schachtner dropte een bom voor 57-65 en Leiden geloofde er weer in. Maar een comeback zat er niet in. Omdat Duinker de meest ongelukkige wedstrijd van het seizoen speelde en Leiden als team al lang het geloof in een goede afloop leek te zijn verloren, kon Den Bosch op het gemak op weg naar een ruime zege. Door een laatste stuiptrekking van Leidse zijde werd het uiteindelijk 69-78 en baarde vooral de tweede helft van Leidse zijde zorgen voor het restant van de competitie.