83-65

Datum: donderdag 30 mei 2024 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden haalt flink uit en komt op matchpoint

In een afgeladen Arena 1574 heeft Zorg en Zekerheid Leiden ook de tweede wedstrijd uit de finale van de 711 Dutch play-offs in winst omgezet. Na een ruststand van 43-33 werd Heroes Den Bosch met 83-65 opzij gezet. Zorg en Zekerheid Leiden heeft nu drie kansen om het kampioenschap van Nederland te prolongeren.

Als je de eerste uitwedstrijd van de finale van de play-offs wint, kun je er op rekenen dat de tegenstander meteen flink van leer trekt. Dat deed Heroes Den Bosch, met weer in de gelederen Roberts Stumbris en DJ Fenner, dan ook. Binnen een minuut stond het 0-5 en die voorsprong werd zelfs uitgebreid naar 2-11 na drie minuten spelen. Zorg en Zekerheid Leiden verblikte en verbloosde niet, maar koos voor de juiste plays. Marijn Ververs en Roeland Schaftenaar zorgden voor de aansluiting. Austin Price zorgde met een driepunter nog wel voor 8-14 halverwege het eerste kwart, maar daarop volgde een 7-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden om in de zevende minuut voor het eerst de leiding in de wedstrijd te pakken: 15-14.

Heroes Den Bosch wankelde nog niet en nam de leiding weer over. Via vijf punten op rij van Tajion Jones werd het eerste kwart met een stand van 20-20 afgesloten.

De start van de Leidse ploeg van het tweede was overdonderend. Heroes Den Bosch kwam er niet aan te pas. Brock Gardner knalde twee driepunters op rij raak, terwijl de Bosschenaren op dat moment veel balverlies leden. Na een aanvallende rebound met score van Alex Gross was het na een kleine twee minuten 28-20 en greep Erik Braal naar de time-out. Pas na vijf minuten, bij een stand van 33-20 (13-0 run dus), viel de eerste score van Heroes Den Bosch via Sherron Dorsey-Walker.

Zorg en Zekerheid Leiden rook bloed en denderde vrolijk verder. Maarten Bouwknecht scoorde vanuit alle standen, Gross stelde zich goed op in de verdediging door schoten te blocken en rebounds te pakken. Met nog drie minuten te gaan tot de rust gaf het scorebord 43-22 aan. Opeens haperde de Leidse machine. Er werd tot de rust niet meer gescoord, waardoor Heroes Den Bosch de stand een beter aanzien kon geven: 43-33. Een achterstand van 10 punten zou in te halen kunnen zijn.

Na twee minuten in het derde kwart was Jito Kok die de eerste score op het bord zette: 43-35. Tajion Jones antwoordde meteen met een driepunter om het verschil weer in de dubbele cijfers te zetten. Nadat Schaftenaar met een hook shot halverwege het kwart voor 50-39 had gezet, liet Dorsey-Walker twee vrije worpen liggen. Gardner finishte aan de andere kant voor 52-39. Iedere keer werd een score van Heroes Den Bosch gevolgd door een Leidse score. Totdat Jones met een driepunter voor 60-45 tekende. Twee rake vrije worpen van Bouwknecht brachten de stand na drie kwarten op 62-45 en zag het er naar uit dat de Leidse ploeg in de play-offs een 2-0 voorsprong zou nemen.

Kort na het begin van het vierde kwart gaf Bouwknecht een behind-the-back assist voor een driepunter van Gardner: 65-47. Een rake vrije worp van Thomas van der Mars werd gevolgd door een driepunter van Jones: 68-48. In basketbal kan het soms snel gaan. Binnen een minuut kwam Heroes Den Bosch terug van 70-50 naar 70-57. Jones knalde vervolgens weer een driepunter binnen om Zorg en Zekerheid Leiden lucht te geven. Na een persoonlijke fout op Lucas Kruithof, moest de Leidenaar zich laten vervangen. Luuk van Bree pakte als invaller voor Kruithof die twee vrije worpen mee. Na twee aanvallende rebounds van Zorg en Zekerheid Leiden kwam Schaftenaar door met een score: 77-57.

In de laatste twee minuten scoorde Price nog 8 van zijn 20 punten, maar aan Leidse zijde bleef Gardner de scores aaneenrijgen. Bij 83-65 kwam er een einde aan de wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden wint voor de tweede keer van Heroes Den Bosch en heeft nu matchpoint. Dan kan zaterdag in Den Bosch al verzilverd worden, tenzij Heroes Den Bosch terugslaat.

Brock Gardner was de beste man van het veld net 27 punten, 11 uit 15 schot, 3 driepunters, 8 rebounds, 3 assists, 1 steal en 1 chase-down block op Stumbris. Mede door vier rake driepunters eindigde Tajion Jones met 22 punten. Maarten Bouwknecht tekende voor 11 punten. Roeland Schaftenaar had weer een goede allround game met 10 punten (5 uit 7 schot), 8 rebounds en 6 assists.