89-96

Datum: dinsdag 28 mei 2024 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden pakt 1-0 voorsprong in Den Bosch

Zorg en Zekerheid Leiden is de finale van de 711 Dutch play-offs uitstekend begonnen. In Den Bosch werd in de eerste finalewedstrijd met 89-96 gewonnen van Heroes Den Bosch. Daarmee is het thuisvoordeel nu bij Zorg en Zekerheid Leiden terecht gekomen. Komende donderdag speelt de Leidse ploeg om 20.00 uur thuis.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden het hele seizoen achtervolgd wordt door blessures, daar moest Heroes Den Bosch het dinsdagavond stellen zonder Roberts Stumbris en DJ Fenner. Bij de Leidse formatie was Luuk van Bree weer in de startende vijf opgenomen ten koste van Lucas Kruithof. Van Bree toonde in de eerste minuut zijn waarde door de eerste vijf punten van Zorg en Zekerheid Leiden voor zijn rekening te nemen. Tajion Jones bracht met een driepunter nog 5-8 op het bord, waarna Heroes Den Bosch mede door drie driepunters van Sherron Dorsey-Walker uitliep naar 17-11.

Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek. Via Brock Gardner en Roeland Schaftenaar (allebei inside en van achter de driepuntslijn) kwam de Leidse formatie een kleine drie minuten voor het einde van het eerste kwart op een 17-20 voorsprong. Die marge stond er dankzij een driepunter van Maarten Bouwknecht aan het eind van het eerste kwart ook nog: 24-27.

Na vier minuten spelen in het tweede kwart was Heroes Den Bosch teruggekomen tot 30-31. Via Jones (twee rake vrije worpen en een driepunter) en een bommetje van Bouwknecht sloeg Zorg en Zekerheid Leiden langzaam een gaatje. Dat liep door twee sterke acties van Schaftenaar zelfs op naar 8 punten (37-45). Bij rust ging Zorg en Zekerheid Leiden nog steeds aan de leiding: 40-47.

Meteen na rust liet Marijn Ververs zich met 8 punten op rij gelden. De Leidse formatie profiteerde van balverlies van de thuisploeg, wat ook werd afgedwongen door de sterke verdediging van de regerend kampioen. Binnen vier minuten moest Erik Braal twee time-outs nemen om zijn ploeg weer op het goede spoor te krijgen. Kort voor die laatste time-out had Van Bree met een driepunter 42-61 op het bord gezet. Zorg en Zekerheid Leiden speelde ook de troef Gardner uit, die in de mismatches de basket goed wist te vinden. Even tikte het verschil 20 punten aan (drie minuten voor het einde van het derde kwart stond het 49-69), maar Heroes Den Bosch kwam licht terug tot 55-71 aan het eind van het derde kwart.

In het vierde kwart was er aanvankelijk niets aan de hand voor Zorg en Zekerheid Leiden. Telkens als Heroes Den Bosch scoorde, kwam Zorg en Zekerheid Leiden met het juiste antwoord. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen, stond het 74-92. Heroes Den Bosch zette aan de hand van de niet af te stoppen Lee Moore (31 punten) een 13-0 run neer. Met nog iets mindert dan een minuut te spelen, pakte Spradley de time-out om die run te stoppen. Aan het einde van de schotklok zorgde Van Bree met een drive voor de verlossende score: 87-94 met nog een halve minuut te spelen. Thomas van der Mars dunkte nog voor Heroes Den Bosch, waarna Jones met twee rake vrije worpen de eindstand op 89-96 bracht.

Door als eerste Nederlandse ploeg dit seizoen te winnen in De Maaspoort, kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet alleen op een 1-0 voorsprong, maar werd ook het thuisvoordeel weggenomen van Heroes Den Bosch.

Maarten Bouwknecht werd topscorer met 17 punten. Marijn Ververs koppelde 17 punten aan 5 rebounds en 7 assists. Tajion Jones en Brock Gardner sloten af op 15 punten. Luuk van Bree was met 14 punten de vijfde speler in de dubbele cijfers. Gardner pakte de meeste rebounds: 7. Alex Gross was goed voor 4 steals.

Donderdag dus wedstrijd 2, maar dan in Leiden. Voor de eerste 1250 fans ligt er een gratis fanshirt klaar! Dat wil je toch niet missen?