58-64

Datum: vrijdag 17 mei 2024 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden komt op matchpoint

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook de tweede wedstrijd uit de halve finale van de 711 Dutch play-offs tegen Landstede Hammers in winst omgezet. In een spannende wedstrijd werd het 58-64 voor de Leidse formatie, die daarmee op matchpoint is gekomen. Komende zondag vindt de derde wedstrijd om 14.00 uur in Leiden plaats.

Wat al verwacht werd: Zorg en Zekerheid Leiden moest het stellen zonder de geblesseerde Luuk van Bree, die overigens wel meedeed met de warming-up. Bij Landstede Hammers was Coen Stolk nu wel inzetbaar. Door het wegvallen van Van Bree kreeg Lucas Kruithof een plaats in de starting five toebedeeld.

Hoewel Roeland Schaftenaar voor de eerste score van de wedstrijd zorgde, was de openingsfase voor Landstede Hammers, dat absoluut thuis niet mocht verliezen. Via een zeer actieve Joël Ekamba kwam de ploeg uit Zwolle op voorsprong. Na zeven minuten was het al 16-6 voor de Hammers en moest coach Doug Spradley al naar een time-out grijpen.

Met een driepunter van Kruithof en drie punten op rij van Brock Gardner haakte Zorg en Zekerheid Leiden aan. Daarnaast kwam Maarten Bouwknecht binnen de lijnen om meteen een driepunter raak te schieten. Zo werd het eerste kwart met een 20-15 achterstand afgesloten.

In de eerste vier minuten van het tweede kwart kwam de Leidse ploeg na een driepunter van Gardner terug tot 24-22. Daarop volgde een nieuwe uitlooppoging van Landstede Hammers, maar Bouwknecht hield zijn ploeg op de rails: 29-25. Een buzzer beater op de schotklok van Alex Gross betekende 29-28. In de laatste vier minuten tot de rust wist de Leidse ploeg alleen nog via Jones te scoren, waardoor Landstede Hammers door kon stomen naar een 38-30 ruststand. Pijnpunt voor de Leidse ploeg waren de reboundcijfers: 20 voor Landstede Hammers, waarvan acht aanvallend, en 11 rebounds voor de Leidse ploeg, waarvan één aanvallend.

Ongetwijfeld zal daarover in de pauze zijn gesproken, want na rust was Zorg en Zekerheid Leiden veel feller en attenter in de rebound. Uiteindelijk zou de Leidse ploeg op 39 rebounds eindigen tegen Landstede Hammers 36.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam goed uit de kleedkamers. Via onder meer een driepunter van Kruithof sloot de Leidse ploeg weer aan: 38-36. Even leek Landstede weer weg te lopen, maar bij 42-36 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden onder meer door driepunters van Tajion Jones en Marijn Ververs een 0-10 run, waardoor het scorebord halverwege het derde kwart 42-46 aangaf. Toch kon de Leidse ploeg deze voorsprong niet meenemen naar het laatste kwart. Twee driepunters van de verder goed verdedigde Jack Pagenkopf zorgden voor 53-48 in het voordeel, waarna Gross uit de aanvallende rebound de stand na drie kwarten op 53-50 bepaalde.

Had Landstede Hammers het in het derde kwart al moeilijk om tot scoren te komen, in het vierde kwart werd het nog zwaarder voor de ploeg uit Zwolle. Pas na vijf minuten kwam de eerste score van Landstede: een driepunter van Tim Hoeve die voor 56-56 zorgde. Ook Zorg en Zekerheid Leiden kwam moeilijker tot scoren. Met nog 56 seconden te gaan, knalde Marijn Ververs een driepunter raak voor 58-61. Nadat Landstede niet gescoord had, werden er nog wel fouten op Ververs gemaakt, maar die werden niet gefloten. Pagenkopf en Stolk kregen nog kans om met een driepunter de gelijke stand op de borden te schieten. Dat lukte niet, mede door een block van Gross en een duikende Kruithof die het balbezit bij Landstede weghaalde. Vanaf de lijn schoot Gross met nog 21 seconden te gaan vervolgens twee vrije worpen raak voor 58-63. Pagenkopf forceerde nog een driepunter, maar kwam niet verder dan een fout op Jones. De Leidse Amerikaan bepaalde met één rake vrije worp de eindstand op 58-64. Zorg en Zekerheid Leiden kan dus zondagmiddag al een einde maken aan deze serie.

Alex Gross speelde een goede wedstrijd. De Amerikaanse center was goed voor 14 punten, 8 rebounds en 3 blocks. Brock Gardner eindigde op 12 punten. Tajion Jones noteerde 10 punten en 9 rebounds. Marijn Ververs kwam tot 10 punten. Lucas Kruithof was weer overal bij aanwezig en tekende voor 9 punten, 7 rebounds en 4 steals. Met twee driepunters kwam Maarten Bouwknecht tot 6 punten. De resterende drie punten waren voor Roeland Schaftenaar. Bij Landstede werd Coen Stolk met 15 punten topscorer. Jack Pagenkopf werd door de Leidse verdediging op 10 punten gehouden.