56-75

Datum: zaterdag 3 oktober 2015 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Eerste oefenzege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in de laatste oefenwedstrijd zijn eerste zege geboekt. In Zwolle werd de terugkeer van Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi gevierd met een overwinning op Landstede Basketbal. Via een ruststand van 28-37 werd het uiteindelijk 56-75.

Als de voorbereiding een voorbode is voor wat ons komend seizoen staat te wachten, dan is het niet ondenkbaar dat een aantal individuele records gaan sneuvelen. Scoorde Jeroen van der List onlangs 39 punten voor Zorg en Zekerheid Leiden (een record dat de boeken niet gaat halen), vanavond plukte Thomas Koenis 20 rebounds van de borden. Op 19 oktober 2006 was Nick Curtis goed voor 18 rebounds. Dat was in een officiële wedstrijd, dus dat record blijft nog (even) staan. Koenis was overigens ook goed voor tien turnovers. Met die negatieve statistiek komt de lange center ook niet in de recordboeken terecht. Het record, dat in handen is van J.S. Nash, Danny Gibson en Worthy de Jong, blijft op negen staan.

Zorg en Zekerheid Leiden startte vanavond tegen Landstede met de vertrouwde vijf: Kasper Averink, DeRonn Scott, Jan Driessen, Jeroen van der List en Thomas Koenis. Na een driepunter van de net in de ploeg gekomen Rogier Jansen (Driessen was met een bloedende mond naar de kant gehaald) pakten de bezoekers binnen drie minuten een 0-7 voorsprong. Ewoud Kloos antwoordde met een driepunter voor Landstede, waarna Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi in de ploeg werden gebracht. Het leek alsof de heren even zoekende waren, waardoor de thuisploeg, die met slechts zeven man aantrad, terugkwam via een 8-0. Het was een rommelige fase voor Zorg en Zekerheid Leiden waar achtereenvolgens Eddy Casteels en Rogier Jansen tegen technische fouten opliepen. Landstede Basketbal kon hierdoor bijblijven. Aan het eind van het eerste kwart plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een tussensprintje. Kherrazi liep op volle snelheid een break binnen, waarna De Jong Koenis de gelegenheid gaf om de score op 11-15 te brengen na tien minuten spelen.

In de eerste vijf minuten van de tweede periode domineerde Zorg en Zekerheid Leiden. Koenis stond als een rots in de branding in de verdediging, terwijl De Jong de nodige steals pakte. Met goed passwerk speelde Zorg en Zekerheid Leiden de verdediging van Landstede Basketbal helemaal zoek. Zo liep Kherrazi een makkelijke lay-up binnen na een bounce pass van De Jong van net over de middenlijn. In vijf minuten tijd snelde Zorg en Zekerheid Leiden weg naar 13-29. Ewoud Kloos brak de ban voor Landstede met twee driepunters op rij. De Zwollenaren waren ook al in een zone gaan staan en daar had Zorg en Zekerheid Leiden het moeilijk mee. Van der List had zijn vizier van buiten de cirkel niet op scherp staan. Een score van Tyson Hinz bezorgde Landstede een 11-0 run. De Jong maakte hier een einde aan met een rake driepunter. Averink volgde even later dit voorbeeld door ook een bommetje raak te knallen. Na een steal van Averink gaf De Jong een alley-oop pass op Van der List die wel raad wist met dit buitenkansje: 26-37. De jonge Freek Vos bepaalde met twee vrije rake vrije worpen de ruststand op 28-37.

In het eerste deel van het derde kwart kwam Landstede Basketbal gevaarlijk terug. Via Steve McWhorter en Vos werd het 40-44, waarna Zorg en Zekerheid Leiden weer een run plaatste. Deze run werd ingezet door een lange pass van Jansen van eigen helft naar de aanvallende bucket waar Van der List de bal ving en vervolgens dunkte. Na een steal van De Jong deelde Kherrazi een assist uit op Adeola Morren voor 40-49. Vlak voor het einde van de periode schoot Jansen nog een bommetje raak, maar de jurytafel telde de score slechts voor twee punten. Hierdoor sloot Zorg en Zekerheid Leiden het kwart af met een voorsprong van zes punten: 45-51.

Na iets meer dan een minuut spelen in het laatste kwart bracht Hinz de spanning terug: 50-54. Het bleek het sein voor Zorg en Zekerheid Leiden te zijn om even flink gas te geven. Bijna zeven minuten lang slaagde Landstede Basketbal er niet in om de Leidse verdediging te slechten. De Jong en Koenis pakten allebei rond de middenlijn een steal om vervolgens de bal hard af te dunken. Ook Scott liet zich nog even zien op het moment dat de Zwolse formatie weer in een zone was gaan staan. Jessey Voorn scoorde in de slotfase nog vijf punten op rij voor de thuisploeg, maar de slotakkoorden waren voor De Jong en Averink die er allebei nog maar eens een driepunter door de ring lieten glijden: 56-75.

Met deze zege in de laatste oefenwedstrijd laat Zorg en Zekerheid Leiden zien dat het tegen een gedoodverfde top-4 kandidaat ook buitenshuis kan winnen. Er waren fases in de wedstrijd dat het spel van Zorg en Zekerheid Leiden prima liep. Er werd hard verdedigd en in de omschakeling was Zorg en Zekerheid Leiden heel snel. Op alle fronten zette de Leidse formatie betere cijfers neer, behalve op het gebied van turnovers (31 keer tegen 26 voor Landstede) en persoonlijke fouten (28 tegenover 20 voor Landstede). Het zijn zaken waar nog aan gewerkt wordt. Er kan nu nog een week getraind worden voordat de echte wedstrijden van start gaan. Met hopelijk ook Eric Stutz binnen de lijnen.