69-67

Datum: donderdag 14 april 2016 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden pakt winst op Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft vanavond in een thriller voor de eerste keer dit seizoen van Donar gewonnen. Een snelle 4-20 achterstand deerde de Leidse ploeg niet. Langzaam kwam de ploeg terug om in de slotfase de leiding te nemen en die niet meer af te staan: 69-67.

Het belang van deze wedstrijd was voor beide partijen duidelijk, maar blijkbaar had dat een verlammend effect op de Leidse formatie. In de eerste acht minuten was Zorg en Zekerheid Leiden geen schim van de ploeg die afgelopen zaterdag SPM Shoeters klopte. Het kostte Eddy Casteels al twee time-outs in het openingskwart om zijn ploeg weer op de rails te krijgen. Donar was immers fluitend weggelopen naar een 4-20 voorsprong. Na een geslaagde driepunter van Worthy de Jong haalde Casteels de MVP van de DBL naar de kant. Opeens begon het beter te lopen bij de Leidse formatie. De bal ging nu vaker en sneller heen en weer en dat leverde open schoten op.

De schade bleef in het eerste kwart beperkt tot tien punten (11-21), maar na drie minuten in de tweede periode voelde Donar de hete adem van Zorg en Zekerheid Leiden in de nek. Rogier Jansen en Cashmere Wright tekenden samen voor drie driepunters en bij 22-23 was het weer een wedstrijd. Niet gek na zo’n dramatisch begin. Nu is Donar ook geen slechte ploeg. Het was wachten op het herstel van de Groningers. Lance Jeter en Ross Bekkering gingen de ploeg voor en zorgden voor een 29-36 ruststand.

Na de pauze leek Donar door te drukken. De ploeg sloeg een gat van tien punten (29-39), maar echt lekker zat het niet. Na een technische fout van Jeter sloop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Via De Jong werd het 35-39, maar opnieuw liep Donar daarna uit, dit keer naar 38-47. Het slotakkoord was echter voor de thuisploeg. Marquise Simmons, die als zijkantspeler in de zone nuttig werk verrichtte, scoorde uit een aanvallende rebound. Floris Versteeg, koud in het veld, schoot bij het ingaan van de laatste minuut een driepunter binnen. De Jong volgde dat voorbeeld op twee seconden van het einde van het derde kwart: 46-49.

Amper tien seconden later was het door Jansen gelijk. In de tweede minuut dunkte De Jong na zelf een steal gepakt te hebben voor de eerste Leidse voorsprong: 53-52. Jansen had zijn vizier op scherp staan en verzilverde twee driepuntspogingen vlak achter elkaar voor een 61-57 voorsprong en nog vier minuten te gaan. Door twee keer balverlies van Jansen en een onsportieve fout van Mohamed Kherrazi kwam Donar toch weer langszij: 61-64. Op dat moment was het tijd voor De Jong om op te staan. Via twee driepunters zorgde de Leidse international voor 67-64. Het werd heter en heter in de Vijf Meihal. Wright kon de wedstrijd op 25 seconden van het einde beslissen door twee vrije worpen raak te schieten voor een 69-65 voorsprong. Wright miste echter één keer, waardoor Donar terugkwam tot 68-67. Opnieuw werd Wright op de lijn gezet en wederom was de Amerikaanse guard maar één keer succesvol. Jeter probeerde de Groningers met een driepunter nog aan de winst te helpen, maar zijn schot trof geen doel: 69-67.

Casteels noemde de winst uiteraard lekker. Het is toch lastig om Donar in de halve finale te ontmoeten met vier competitienederlagen in het achterhoofd. “Behoudens de eerste tien minuten groeien we weer toe naar de vorm die we voor de All Star Game hadden”, stelde Casteels na afloop. “Die eerste tien minuten waren echter Worthy de Jong onwaardig. Ik was pisnijdig op hem. Na rust liet Worthy weer zien waar het om gaat. Hij is het aan zijn stand verplicht om dat niveau te halen. Als hij zo speelt als in de tweede helft, zijn we een serieuze kandidaat voor de titel."

Casteels had veel lof voor Rogier Jansen. “Nu wint hij de wedstrijd misschien wel voor je, maar hij had ook verantwoordelijk kunnen zijn voor een nederlaag. Hij schoot te snel een driepunter uit de break en gooide ook nog twee ballen weg. Van de bank was Rogier weer van grote waarde. Hij is dan een echte versterking. Terecht dat hij werd gekozen tot beste zesde man van het jaar.”

Over de zoneverdediging was Casteels wel te spreken. Maar dan moeten de poppetjes wel op de juiste plaats staan. “Met Simmons in het midden geven we te veel ruimte weg. Met Thomas Koenis in het midden en Simmons aan de zijkant op de achterlijn zit er meer structuur in de zone. Ik ben ook enorm blij met het spel van Floris Versteeg, maar als hij verdedigend twee foutjes maakt, dan neem ik toch de beslissing om hem er weer uit te halen.”

Zaterdag sluit Zorg en Zekerheid Leiden het reguliere seizoen af. Bij winst is de ploeg in elk geval tweede en direct geplaats voor de halve finale waarin Zorg en Zekerheid Leiden ook thuisvoordeel heeft.