65-72

Datum: donderdag 31 maart 2016 · 20:00

ZZ Leiden kan maar één kwart bekoren

Zorg en Zekerheid Leiden is de koppositie kwijtgeraakt. In het eerste kwart was de Leidse ploeg oppermachtig (22-8), maar daarna viel de thuisploeg stil en kwam Landstede opzetten om uiteindelijk met 65-72 te winnen.

In deze wedstrijd met twee gezichten keerde Rogier Jansen terug in de starting five van Eddy Casteels. Cashmere Wright was in de bekerfinale al in de eerste helft aan zijn pols geblesseerd geraakt, maar speelde die zondag wel de hele tweede helft. Meer dan 3’36 minuut zat er tegen Landstede niet in voor Wright. Al vrij snel kreeg de Amerikaanse spelverdeler op de bank gezelschap van Jeroen van der List die boven zijn oog was geraakt. Uiteindelijk keerde Van der List nog wel terug in de wedstrijd, maar daar had hij nauwelijks nog iets in te brengen.

Het begon zo mooi. In een bomvolle Vijf Meihal werd Landstede Basketbal in het eerste kwart aan alle kanten voorbijgelopen. Het leek alsof de Leidse formatie alle frustraties van de verloren bekerfinale van zich af wilde spelen. Met name Marquise Simmons had er zin in en tekende voor de eerste negen punten van Zorg en Zekerheid Leiden. Bij 14-4 nam Landstede Basketbal een time-out, maar door sterk spel van Mohamed Kherrazi liep Zorg en Zekerheid Leiden door naar een maximale voorsprong van veertien punten: 22-6. Kherrazi tekende deze laatste score aan door na een fraaie spinmove lekker hard raak te dunken.

Het eerste kwart werd met 22-8 in Leids voordeel afgesloten, maar daarna liet de bezoekende formatie zien dat Landstede niet voor niets in de top van het klassement meespeelt. De driepunters vielen in dit kwart als rijpe appelen van een boom. Halverwege het kwart was de Leidse voorsprong geslonken tot twee punten: 27-25. Waar Worthy de Jong niet in de wedstrijd zat, pakte Jansen de leidersrol over. Het was de spelverdeler die met een driepunter de ruststand op 40-32 zette.

Het derde kwart was niet voor het eerst de grote spelbreker voor Zorg en Zekerheid Leiden, ook al nam Casteels al na 45 seconden zijn eerste time-out. Na nog geen vier minuten spelen kwam Landstede door een score met verzilverde bonus van Grant Gibbs voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong: 42-44. Even wist Zorg en Zekerheid Leiden nog aan te haken, maar na drie keer balverlies van De Jong liep Landstede in de negende minuut van het derde kwart uit naar 48-55.

Via een 7-0 run, die al in de laatste minuut van het derde kwart (51-55) werd ingezet, kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer op gelijke hoogte. Landstede leek heel even te wankelen toen Tyson Hinz zijn vierde fout maakte op een scorende Kherrazi. De arbitrage bestrafte Herman van den Belt ook nog met een technische fout. Kherrazi benutte zijn bonus en ook de vrije worp van Jansen ging feilloos door het netje: 61-59. Maar het balbezit aan de zijlijn leverde niets op, waarop Hinz met een driepunter Landstede weer op voorsprong zette. Door twee van zijn drie vrije worpen te benutten – na de vijfde fout van Steve McWhorter – bezorgde De Jong de Leidse ploeg voor de laatste keer een voorsprong. Dat Zorg en Zekerheid Leiden in de wedstrijd bleef, was vooral te danken aan de zoneverdediging die Casteels had voorgeschreven.

Toch wist Zorg en Zekerheid Leiden niet door te drukken. Jansen werd na een steal van De Jong hard aangepakt, maar kreeg geen vrije worpen mee. Aan de andere kant werd Jansen met een technische fout voor flopping bestraft, tot woede van de vele fans. En van Casteels: “Ik ga beslist de strijd met scheidsrechters niet aan, maar hier zaten ze er wel naast. Dat was een belangrijk breekpunt in de wedstrijd. Maar we hadden natuurlijk nooit in die situatie mogen komen.”

Uiteindelijk wist Landstede Basketbal wel raad met de zone, vooral omdat Ewoud Kloos zo maar over links de bucket in mocht dribbelen en Gibbs tot twee keer toe vrij aan mocht leggen voor een driepunter. Dat leverde Landstede een 65-72 overwinning op. Deze tweede nederlaag op rij kwam bij de spelershard aan, zo liet De Jong na afloop weten. “Veel spelers kampen nu met frustraties. Dat moet er echt uit.”

Nu Landstede Basketbal vrijwel zeker de competitie als koploper gaat afsluiten, moet Zorg en Zekerheid Leiden met Donar strijden om de tweede plaats. Het zou zo maar kunnen dat Zorg en Zekerheid Leiden geen vrije doortocht naar de halve finale krijgt, maar eerst nog een kwartfinale moet afwerken. “Of je nou zo blij moet zijn met die vrijstelling, is de vraag”, merkte Casteels op. “Vorig seizoen pakte dat niet goed uit voor ons, en bijna ook niet voor Den Bosch. In België sneuvelde 75% van de ploegen die in de eerste ronde vrijgesteld waren.” Dat wil niet zeggen dat Casteels zich nu al verzoend heeft met een derde plaats. “Ik geef nooit op.”