84-62

Datum: zaterdag 5 maart 2016 · 20:00

Slap ZZ Leiden verslaat BSW

Zorg en Zekerheid Leiden boekte een 84-62 overwinning tegen BSW. Een normale uitslag, maar het verhaal van deze wedstrijd was toch heel anders. Na tien minuten keek een slap spelende Leidse ploeg nog tegen een 8-21 achterstand aan. Niettemin werd er toch voor de negende keer op rij gewonnen.

Dit was de laatste wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden voordat het aan een zware week met drie uitwedstrijden in vijf dagen begint. Van een goede generale repetitie was tegen de Limburgers echter geen sprake. Vooral het gemis van Mohamed Kherrazi deed zich voelen. “Een karakterspeler als Kherrazi valt weg en de ploeg stapt op het terrein zonder karakter”, liet coach Eddy Casteels na afloop weten. Kherrazi (enkel) was overigens niet de enige afwezige, want ook Cashmere Wright (enkel), Floris Versteeg (schouder), Adeola Morren (knie) en Bas Nelemans (lies) zaten in burger op de bank. Daar was plaats ingeruimd voor Leratho Biekman (die aan het eind nog twee minuten in actie kwam), Marijn Ververs en voor het eerst dit seizoen Calvin Poulina.

In het eerste kwart was Zorg en Zekerheid Leiden duidelijk niet bij de les. De Limburgse ploeg kreeg veel gelegenheid om makkelijke scores aan te laten tekenen. Als er eens gemist werd, dan verspeelde de Leidse formatie na een verdedigende rebound de bal weer simpel. Een 4-2 voorsprong werd gevolgd door vijf minuten ploeterend spel van Zorg en Zekerheid Leiden. BSW, de hekkensluiter trok zich daar niets van aan en gooide er een 0-12 run tegenaan. Casteels was al binnen zes minuten door zijn twee time-outs heen. Aan het eind van het eerste kwart was het al 8-21.

Een uitstekend spelende Kenneth van Kempen (24 punten) was verantwoordelijk voor een 12-25 stand na vier minuten in de tweede periode. Op dat moment vond Rogier Jansen het genoeg. De spelverdeler scoorde vijf punten op rij en zorgde vervolgens via een charge voor nieuw balbezit. Binnen drie minuten verdween de Limburgse voorsprong als sneeuw voor de zon. Met een 16-0 run stelde de Leidse ploeg orde op zaken: 28-25. Met nog een halve minuut te spelen, maakte Thomas Koenis er 37-29 van en leek de wedstrijd al voor de rust beslist te worden, maar Weert scoorde nog gauw vier punten voor een 37-33 ruststand.

De tweede helft was nog geen twintig seconden oud of Marquise Simmons liep, net als eerder Kasper Averink, al tegen zijn vierde fout op. Vier minuten lang bleef BSW nog tegenstribbelen, maar toen de thuisploeg bij 44-42 een 7-0 run inzette, was het gedaan met de Limburgers. Op een assist van Worthy de Jong zorgde Koenis voor een fraaie dunk en een 61-46 voorsprong. Het derde kwart werd afgesloten bij 61-47,

In de laatste periode gooide Jansen er nog eens drie driepunters in. Eén daarvan was eigenlijk bedoeld als alley-oop pass. Scores van Simmons en Jeroen van der List zorgden ervoor dat het gat bijna dertig punten bedroeg (84-55), maar de laatste zeven punten waren voor BSW. Niettemin ging de winst naar Zorg en Zekerheid Leiden: 84-62.

Casteels kon zich erin vinden dat het eerste kwart Zorg en Zekerheid Leiden onwaardig was. “Daarna speelden we toch bijna drie kwarten goed. Maar als we zo tegen Landstede spelen, worden we uit de beker gegooid. We moeten ons blijven focussen op basketbal.”

Siem Willems kreeg opvallend veel speeltijd (bijna 21 minuten) en liet zich van zijn goede kant zien. “Siem deed het goed. Hij hield zich goed staande tegen Thomas Dreesen. Daarmee leverde hij een belangrijke bijdrage”, stelde Casteels. Willems zelf was blij dat hij een kans kreeg. “Zoveel minuten heb ik nog nooit gemaakt. Voor het eerst werd ik al in de eerste helft ingezet.” De 20-jarige forward moest de verdediging van Dreesen op zich nemen. “Hij probeerde me wel te intimideren. Hij moest toch zeker slimmer zijn dan een speler die van de bank kwam, maar het werd echter geen feestje voor hem. Ik bleef de hele tijd bij hem.”

Cijfers zeggen niet alles. Willems zag op de scouting één gemist schot, één rebound, twee assists en één steal staan. “Ik had misschien een paar keer voor mezelf kunnen kiezen, maar doordat we nog niet wegliepen van Weert, pass ik de bal dan liever door naar anderen die beter kunnen schieten. Ik speel dan in dienst van het team”, aldus Willems die hoopt dat hij in de komende wedstrijden ook een kans krijgt. “Maar als Kherrazi en Wright terug zijn, is het logisch dat zij spelen.”